Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Na wstępie chciałbym się przywitać, jako że jestem debiutantem na forum
Postanowiłem skorzystać z forum, ponieważ od jakiegoś czasu (parę lat) zauważam u siebie fascynację fotografią i chciałbym zakupić aparat, którym (jako początkujący i zielony w tematyce fotografii) chciałbym robić przyzwoite zdjęcia przyrody, krajobrazów, budynków, od czasu do czasu mojej wybranki
Otóż kompakt wydał mi się sensownym rozwiązaniem, a jeśli okaże się że robię fajne zdjęcia i moje potrzeby wzrosną to kiedyś sprawię sobie lustrzankę.
Na tą chwilę zależy mi na aparacie robiącym przyzwoite zdjęcia, który posiada spory zoom. Nie ukrywam, że chciałbym fotografować różne obiekty w przybliżeniu. Innym kryterium jest możliwość wykonywania filmów dobrej jakości od czasu do czasu, choć zdaje sobie sprawę z faktu, że aparat to nie kamera. Ostatnim natomiast fascynacja zdjęciami seryjnymi. Naczytałem się różnych opinii, testów, artykułów, wypowiedzi, postów i doszedłem do wniosku, że dodam posta, który pomoże mi dokonać ostatecznego wyboru.
Pytanie dotyczące dwóch aparatów: Fuji HS10 i Fuji S200 EXR czym tak naprawdę się różnią?? Nie wiedzieć czemu w jakiś sposób produkty tej firmy przekonują mnie do siebie, jakością wykonania, wyglądem oraz rozwiązaniami. Jednak z tego co czytam w HS 10 jest lipa właśnie ze zdjęciami seryjnymi ;/
Jeszcze zanim dorosłem do decyzji o kompakcie straszliwie się 'napaliłem' na Pentaxa K-x, jednak ostatecznie doszedłem do wniosku, że wydanie 2000 na pierwszy aparat jest ryzykowne oraz wyobraziłem sobie siebie zmieniającego na prędce obiektyw w miejscu gdzie chce wykonać zdjęcie...jestem impulsywny, więc efekt końcowy mógłby się okazać mało satysfakcjonujący ;]
Z góry dziękuje za ewentualną pomoc i dodam tylko, że dzięki tej stronce moja wiedza (czysto teoretyczna) wyraźnie się powiększyła. Liczę, że dzięki mojemu kompaktowi stanę się praktykiem
No coz, aparatow Fuji nie znam, a innych z zoomem o wiekszym zakresie niz 5X ani nie uzytkuje ani nie polecam. A w tych granicach, co mi przychodzi na mysl to Canon Powershot G11/G12. Zoom 28-140 (odpowiednik na "pelnej klatce"), Swiatlo 2.8-4.5. Odchylany/obracany ekran. Dosc dobra jakosc zdjec. Tyle ze, do filmowania to raczej niezbyt wyszukany. To tyle zeby rozkrecic temat...
Megahertz napisal:
"...,ktory posiada spory zoom."
Bobby napisal:
"Swiatlo 2.8-4.5."
MC napisal:
"Ciemnica..." No to podaj przyklad kompaktu z zoomem np. 12X ze swiatlem 1.8...
Sa przeciez kompakty z zoomem 3X ze swiatlem 3.5-5.9, a nawet te u ktorych swiatlo zaczyna sie od 2.0 docieraja do 4.9, jak np Canon S95: zomm 3.8X, swiatlo 2.0-4.9
(Czy chodzi o to zeby probowac cos poradzic komus kto o to prosi, czy tylko o to zeby znalezc w czyims poscie cos do czego mozna sie przyczepic, odwrocic uwage od tematu, i rozpetac przegadywanie sie nawzajem?)
Fuji HS10 i Fuji S200EXR czym tak naprawdę się różnią??
Wieloma rzeczami.Np. mają obiektywy o różnych zakresach ogniskowych, różne matryce i różny ciężar/S200EXR jest o ok.1/3cięższy/.Obiektyw HS10 ma szerszy zakres ogniskowych i w związku z tym jest trochę słabszy optyczne, ale kręci filmy FullHD i ma wyjście HDMI typC oraz lepszą matrycę.HS10 ma obrotowy wyswietlacz, a S200EXR stały.
Megahertz, z tych dwóch IMO lepiej kupić HS10.
hijax_pl napisał/a:
Co masz na myśli mówiąc o zdjęciach seryjnych?
Zapewne chodzi o szybkie zapełnianie się bufora i wolne zapisywanie zdjęć Pod tym względem S200EXR nie jest o wiele lepszy.
Zapewne chodzi o szybkie zapełnianie się bufora i wolne zapisywanie zdjęć
No nie wiem właśnie o co chodzi - bo może też chodzi o 1,200 klatek/sekundę l)
Pazuzu [Usunięty]
Wysłany: Sro 30 Mar, 2011
Stałem, (w sumie dalej stoję bo nie dokonałem zakupu) przed podobnym wyborem (hs10 vs s200exr) i stwierdziłem ze większa matryca w s200exr jednak zrobi swoje. Filmy hd mi nie potrzebne, a do tego opinie na temat tych fHD z tego aparatu nie sa zbyt dobre. Tak ogromny zakres ogniskowych to tylko minus. W tych 2 modelach stabilizacja jest raczej słaba, a na długim końcu jakbyś chciał zrobić fotkę bez statywu w hs10 to masz raczej pewność ze będzie rozmazana. Do tego uważam ze takie ogromne zakresy powodują straszne pogorszenie jakości. Osobiście chciałbym żeby s200exr zaczynał niżej (np od 28) i w zupełności dojechał do 280, czyli zoom 10x i byłoby idealnie. Jedyny problem s200exr to moim zdaniem dostępność oraz trochę wolne działanie.
No ja też szukam "idealnej hybrydy" i pewnie się nie doczekam
S200exr jest blisko, brakuje mu jaśniejszego obiektywu, np. gdyby tak miał:
F2.8 / F3.3 - F11
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,46 sekundy. Zapytań do SQL: 13