Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Pon 28 Mar, 2011
Nikon D90 a Canon ?
Autor Wiadomość
Shibuya 
Bywalec

Wysłany: Pon 28 Mar, 2011   Nikon D90 a Canon ?

No właśnie,jaki Canon vs Nikon D90 ?
Szukając aparatu wszędzie słyszałam,że najlepszy( w tych samych granicach cenowych )jest Nikon D90.
Każdy pisał "dołóż i weź d90", nikt nie pisał "dołóż i weź Canona ..." Natomiast patrząc na ankietę,jaki kto posiada aparat,zdecydowana większość posiada Canona. Tak więc się zastanawiam jaki model Canona jest porównywalny do Nikona D90? Czy w tych samych granicach cenowych nie ma aparatu lepszego Canona od Nikona d90 czy może po prostu Nikon jest popularny i dlatego akurat ten model ludzie polecają ? Więc jak to jest ?

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 28 Mar, 2011   

Shibuya napisał/a:
Tak więc się zastanawiam jaki model Canona jest porównywalny do Nikona D90?
Teraz w sumie 60D. Dawniej 50D był uznawany za ciut lepszy od D90.
Tyle, że 60D jest droższy od D90, a z dostaniem 50D może być problem...

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

ponadto, D90 z 18-105 jest w podobnej cenie (a wrecz nizszej) co 550D z porownywalnym 18-135 tyle ze D90 to wyzsza polka niz 550D. Canon 60d sam korpus jest drozszy niz D90 z 18-105

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

I właśnie dlatego D90+18-105VR jest określany jako zestaw marzeń :wink: :cool:

Shibuya 
Bywalec

A jakościowo dużo lepszy jest ten 60D od D90 ? Jakie konkretnie różnice ? Bo cenowo to sobie zaraz poszukam i sprawdzę,ale na aparatach jeszcze się nie znam,ale ciekawość swoją zaspokoić muszę,dlatego pytam :)

Luke_S 
Maniak

D90 w swojej klasie jest bezkonkurencyjny, bo jest na rynku już od dłuższego czasu, więc jego cena zdążyła mocno spaść, zaś jego bezpośredni konkurent w postaci 60D to jeszcze nowość zdecydowanie zbyt droga na dzień dzisiejszy.

Shibuya napisał/a:
A jakościowo dużo lepszy jest ten 60D od D90 ?

Oba są do siebie bardzo podobne. 60D może mieć małą przewagę w rozdzielczości zdjęć.
Ostatnio zmieniony przez Luke_S Pon 28 Mar, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Idea zestawu marzeń jest następująca: jak najwięcej za jak najmniej. D90 i 18-105VR spełnia to kryterium, a 60D nie.
Jak dla mnie najciekawsze (zestawy marzeń na różne kieszenie) obecnie korpusy to
aps-c (semi-profi): K-5, D7000 (entry-level): 550/600D, D3100, K-R a z FF jednak 5d II.

Shibuya 
Bywalec

Patrzyłam właśnie na ceny D60. Na Ceneo jest straszna różnica cenowa. Od prawie 3300 do prawie 5000 za body !! Zaczynam się zastanawiać skąd taka różnica w cenie tego samego przedmiotu :) Rzeczywiście w tym przypadku D90 wygląda korzystniej cenowo.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Shibuya napisał/a:
A jakościowo dużo lepszy jest ten 60D od D90 ?
60D lepiej kręci filmy, ma machany ekran i wyższą rozdzielczość matrycy. Pod względem sprawności "obrazowej" wg DxO jest jednak w tyle za D90.
Pamiętać jednak trzeba, że DxO nie analizuje rozdzielczości ;)
Co więcej? Możesz zobaczyć tu :arrow: link...

Shibuya 
Bywalec

Porównywałam już sobie,tylko jeszcze nie wszystko kumam jak należy :D Ale spoko,jeszcze parę tygodni i będzie cacy :)

Luke_S 
Maniak

Shibuya napisał/a:
Porównywałam już sobie,tylko jeszcze nie wszystko kumam jak należy :D Ale spoko,jeszcze parę tygodni i będzie cacy :)

A czego w ogóle oczekujesz po zmianie sprzętu? Pytam, bo jeśli masz teraz 500D z kitem i chcesz to zmieniać na coś nowszego z kitem, to wg mnie jest to strata kasy. Lepiej kupić lepszy obiektyw.

hijax_pl napisał/a:
Pod względem sprawności "obrazowej" wg DxO jest jednak w tyle za D90.

Tyle, że tam "sprawność obrazową" analizują per piksel. Gdyby zmniejszyć zdjęcie 18 mpx z 60D tak, aby odpowiadało wielkością 12 mpx z D90, idę o zakład, że oba byłyby przynajmniej porównywalne.

Shibuya 
Bywalec

Pytam po prostu z ciekawości. Zmieniać aparatu na razie nie zamierzam ponieważ dopiero kupiłam swój i muszę najpierw go ogarnąć :) Obiektyw - owszem,niedługo kupuję :) Chcę po prostu zrozumieć,dlaczego niektóre aparaty są lepsze od innych o podobnych parametrach :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Luke_S napisał/a:
Tyle, że tam "sprawność obrazową" analizują per piksel.

Pomiary tak, ale co do prezentacji wyników... No niestety albo się mylisz, albo oni głupoty piszą na swojej stronie ;)

Cytat:
Sensor Overall Score is normalized for a defined printing scenario—8Mpix printed on 8”x12” (20cmx30cm) at 300dpi resolution. Any other normalization, even with higher resolution, would lead to the same ranking, given that any camera that could not deliver the chosen resolution would be eliminated from the comparison.

http://front1.dxomark.com...r-normalization

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Już się znudził kupiony 15 marca 500d :?: :shock:
Teraz nowy problem z zakupem aparatu koleżanka ma.

Shibuya 
Bywalec

Wujek_Pstrykacz - czytaj ze zrozumieniem co napisałam wyżej :P

Cytat:
Pytam po prostu z ciekawości. Zmieniać aparatu na razie nie zamierzam ponieważ dopiero kupiłam swój i muszę najpierw go ogarnąć :) Obiektyw - owszem,niedługo kupuję :) Chcę po prostu zrozumieć,dlaczego niektóre aparaty są lepsze od innych o podobnych parametrach :)

Czy to źle,że się interesuję ? Jak to jakiś problem to mogę się w ogóle nie odzywać,ale chyba od tego jest forum,żeby rozmawiać...

Odpowiedz do tematu