Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Niestety, jak testy na FF to tylko i wyłącznie w parze z testami na APS-C. Inaczej tego nie widzę. Nadal większość rynku należy do mniejszych matryc, a i w przyszłości raczej nieprędko się to zmieni.
Nie chce "krakac" ale spojrzmy co sie stalo z video.
Jeszcze pare lat temu nikt nie slyszal o HDV a troche wczesniej kamery cyfrowe DV
byly marzenien - wielokrotnie nie spelnionym pod "strzecha"
Dzisiaj, za niecale $1000 wychodzi model pelnej HDV kamery wielkosci kalkulatora
a 8Mpix aparty montuje sie jako dodatek do telefonow komorkowych.
Wiem ze jakosc takich ustrojstw jest jeszcze zenujaca ale to jest juz pierwszy krok
na drodze pt. "poczatek konca" albo odwrotnie jak komu pasuje:)
Chyba sie wiele zlego nie stanie jak bedziemy na takie zmiany troche przygotowani.
Tylko, że powszechne wprowadzenie kamer HDV nie jest niczym innym jak kamerową wersją megapikselowego wyścigu... Zobacz na wielkości matryc w tych pseudokamerkach...
Zgadzam sie z tym. Obserwujac jednak wyscigi technologiczne ceny aparatow pelnoklatkowych takich jak 5D czy D300
zjada w dol i ustawia sie na poziomie osiagalnym dla coraz wiekszej ilosci amatorow.
Inaczej mowiac: proporcje uzytkownikow pelnej klatki do uzytkownikow malych sensorow bedzie coraz wiekszym ulamkiem.
Jest to proces nieodwracalny, idacy wprost proporcjonalnie z postepem technologii i spadku cen na towary ktore byly kiedys nowoscia.
Proponuje wiec wlasnie w takich proporcjach przynajmniej zaczac testy na ff aby zachowac rownowage
Jedynym aparatem z FF dla amatorów jest obecnie 5D. Allan oczywiście się pomylił - to D3 ma pełną klatkę a ten już swoje kosztuje. Ale nasz kolega nie musi znać wszystkich cyferek bo zapewne woli robić zdjęcia a nie studiować tabelki z danymi.
Test na APS-C Canona 24-105/4 L nie pokazał np. jak ogromną (na FF) ma winietę ten obiektyw. A jest to "kit" do pełnoklatkowego 5D...
Obiektyw 24-70/2.8L też można nazwać kitem!
Są zestawy 5D z 24-70/2.8L sprzedawanymi w jednym wielkim pudle z dumnym napisem:
"Canon EOS 5D Professional Standard Zoom Kit" / "photo kit"
Szkoda tylko, że termin "kit" nie jest zróżnicowany na poziomie modeli xx0 i x0... ale może powoli idzie ku lepszemu
MM napisał/a:
Jedynym aparatem z FF dla amatorów jest obecnie 5D.
Masz rację, MM - 5D to rzeczywiście zaczyna się robić puszka dla amataorów. Dość długo z moją piątką stanowiłem "egzotykę", bo byłem jednym z trzech osobiście znanych mi posiadaczy Canona 5D, a obecnie grono to liczy chyba już 10 osób i zdecydowana większość z nich to... amatorzy.
Ciekawe co będzie za rok
Ostatnio zmieniony przez Dingo Sob 05 Kwi, 2008, w całości zmieniany 2 razy
Jedynym aparatem z FF dla amatorów jest obecnie 5D...
I myślę, że tak pozostanie jeszcze dość długo (nie licząc oczywiście następcy 5D)... Przypuszczam, że FF w amatorskich korpusach, w cenie poniżej $2000, pojawi się dopiero za jakieś 2 lata i w tym segmencie będzie nadal współistniało z APS-C przez kolejnych parę lat.
A testować na FF oczywiście można, tylko trzeba wziąć pod uwagę, że w momencie upowszechnienia się FF, np. wszystkie testy rozdzielczości, trzeba będzie najprawdopodobniej powtarzać, bo nowe body FF będą miały niewątpliwie większe zagęszczenie pikseli niż obecne... Chciałem zauważyć, że Optyczne swego czasu odmawiało testowania szkieł do systemów, które nie dysponowały 10MP body APS-C, bo tyle ponoć wymagane jest do prawidłowej oceny rozdzielczości szkła - nie wiedzieć czemu, 8MP Canona było wystarczające...
[ Dodano: Sob 05 Kwi, 2008 ]
Dingo napisał/a:
Szkoda tylko, że termin "kit" nie jest zróżnicowany na poziomie modeli xx0 i x0... ale może powoli idzie ku lepszemu
Jest różnicowany - 40D jest sprzedawany w zestawie z 28-135 lub 17-85...
Cytat:
Masz rację, MM - 5D to rzeczywiście zaczyna się robić puszka dla amataorów
Nie zaczyna, tylko zawsze była, a że cena była ciut za wysoka jak na polskie warunki, to już inna sprawa, ale były czasy, że niewątpliwie amatorski 300D też kosztował znacznie więcej...
Niezaprzeczalnym i pewnym faktem jest ,że rynek użytkowników body z pełną klatkę wyraźnie się powiększył ( myślę ,że dobrze byłoby zrobić sondę w tej sprawie aby stwierdzić o ile ?) i ta grupa klientów z pewnością będzie się domagała testów FF , co nie przeszkadza robić jednocześnie testów dla body APS-C i myślę ,że wszyscy będą zadowoleni .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10