Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Co to za luneta
Autor Wiadomość
Bogdan200012 
Nowy

Wysłany: Nie 27 Mar, 2011   Co to za luneta

Witam.
Mam okazję kupić za 150 zł używaną lunetę 15-45X60, sprzedawca twierdzi że jest wyprodukowana przez firmę MEADE (na obudowie nie ma żadnych napisów).
Nie mogę nic znaleźć na jej temat w internecie, dlatego proszę was o potwierdzenie czy ona jest firmy MEADE i czy warto ją kupić.

Poniżej zdjęcia

6.jpg
Plik ściągnięto 8125 raz(y) 86,34 KB

5.jpg
Plik ściągnięto 8128 raz(y) 73,25 KB

4.jpg
Plik ściągnięto 8126 raz(y) 74,23 KB

3.jpg
Plik ściągnięto 8126 raz(y) 82,92 KB

1.jpg
Plik ściągnięto 8133 raz(y) 79,65 KB

Reklama

Dawid1984 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 27 Mar, 2011   

Wygląda na Model Meade Redtail ,ale czy to orginal pojęcia nie mam bo znalazłem tylko coś takiego i tu są większe lunety Meade http://www.astrozakupy.pl...ADE_REDTAIL.pdf
Czy warto moim zdaniem nie ,choć zaznaczam ze nie patrzyłem przez to ,lepiej zainwestować w lepsza lornetkę.Z tanich Lunet z tego co się orientuje to coś minimum Celestrona jest do przyjęcia.

Bogdan200012 
Nowy

Wysłany: Pon 28 Mar, 2011   

Sprzedający się pomylił i parametry lunety to 15-45x65 czyli wydaje się że to ta http://www.adorama.com/ca...isc&sku=MDR65SS tylko zastanawia mnie okular zamocowany pod innym kontem.
Luneta jest bardzo dobrze wykonana i wygląda na oryginał.

Abs 
Optyczny

Wszystko wskazuje na to że masz rację. Kątem okularu nie ma się co przejmować gdyż normą jest, że firmy wypuszczają na rynek dwa typy - lunetę prostą i kątową. Kupno sprzętu używanego niesie za sobą pewne ryzyko - dobrze jest dogadać się ze sprzedającym o możliwej opcji zwrotu na wypadek ewentualnych wad optycznych będących wynikiem uszkodzeń. Natomiast tutaj chyba warto zaryzykować.

Bogdan200012 
Nowy

Jednak zdecyduję się na zakup.
Mam jeszcze jedno pytanie tzn. ile taka używana luneta może być warta (stan idealny bez statywu).

Dawid1984 
Entuzjasta

Abs napisał/a:
Kupno sprzętu używanego niesie za sobą pewne ryzyko - dobrze jest dogadać się ze sprzedającym o możliwej opcji zwrotu na wypadek ewentualnych wad optycznych będących wynikiem uszkodzeń. Natomiast tutaj chyba warto zaryzykować.
Najlepiej sprawdzić osobiście o ile się da .
Bogdan200012 napisał/a:
Ja jednak bym chyba wolał kupić coś z celestrona ,sporo osób używa i chwali sobie jak za takie pieniądze.Jestem zwolennikiem zakupów raz a dobrze ,po co za miesiąc wymieniać na coś innego .Wiadomo za te pieniądze to cudów nie będzie nawet w Celestronie ale wydaje mi się to pewniejszy zakup.

Abs 
Optyczny

Bogdan200012 napisał/a:
Mam jeszcze jedno pytanie tzn. ile taka używana luneta może być warta (stan idealny bez statywu).

Nie znam się na rynku wtórnym ale jeśli sprzęt nie ma ukrytych wad to z pewnością 150zł nie jest sumą, którą byś przepłacał. Koszt nowej, mam nadzieję, że podobnej lunety tej firmy http://www.meade.de/en/pr...fac4826bdc38fa0
Tańsze, nowe produkty (nie Meade) o podobnych parametrach zaczynają się gdzieś od 350zł.

Bogdan200012 
Nowy

Luneta będzie wykorzystywana tylko amatorsko od czasu do czasu także powinna mi wystarczyć.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Dawid1984 
Entuzjasta

Bogdan200012 napisał/a:
Luneta będzie wykorzystywana tylko amatorsko od czasu do czasu także powinna mi wystarczyć.
Jak tak to oki :smile: Ty tu rządzisz :mrgreen: ,pozdrawiam

Bogdan200012 
Nowy

Wysłany: Pią 08 Kwi, 2011   

Witam.
Po zakupie powyższej lunety postanowiłem podzielić się z forumowiczami pierwszymi wrażeniami.
A więc luneta wykonana bardzo dobrze (wewnątrz utwardzane aluminium, na wierzchu tworzywo) dzięki temu waży tylko 800g.
Pokrętło regulacji ostrości obraca się z przyjemnym oporem, osłona na obiektywie także wysuwa się bez większych oporów.
To tyle o wyglądzie, teraz o właściwościach optycznych.
Lunetę wyposażono w pryzmaty Bak 4/Porro dzięki temu obraz jest jasny, kontrastowy a odwzorowanie barw poprawne.
Niestety na bokach pola widzenia widoczne jest minimalne rozmycie obrazu.
Luneta ostrzy poprawnie do powiększenia 40X, powyżej obraz nie jest już tak samo ostry.
Jeśli chodzi o pole widzenia to przy 15X jest dość wąskie i rozszerza się w miarę zwiększania powiększenia.
Pomimo tych wad jestem zadowolony z zakupu.

Dawid1984 
Entuzjasta

Bogdan200012 napisał/a:
Jeśli chodzi o pole widzenia to przy 15X jest dość wąskie i rozszerza się w miarę zwiększania powiększenia.
Chyba na odwrót.
Bogdan200012 napisał/a:
Pomimo tych wad jestem zadowolony z zakupu.

To najważniejsze.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Bogdan200012 napisał/a:

Lunetę wyposażono w pryzmaty Bak 4/Porro dzięki temu obraz jest jasny, kontrastowy a odwzorowanie barw poprawne.

W lunetach akurat czy to tam jest Bk7 czy Bak4 to wielkiej różnicy nie robi...

Bogdan200012 
Nowy

Bogdan200012 napisał/a:

Jasne chodziło mi o kąt widzenia.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Bogdan200012 napisał/a:
Bogdan200012 napisał/a:

Jasne chodziło mi o kąt widzenia.

Ale z kątem widzenia jest identycznie jak z polem... przy x15 jest jeszcze jaki taki a potem juz tylko mniejszy...

arass 
Nowy

Wysłany: Pon 16 Maj, 2011   

a powiedzcie proszę co to za wyrób pod nazwą Falcon, mam do kupienia takie coś:
http://allegro.pl/luneta-...1595729478.html
ale za miejsze pieniądze, czy warto pchać się w taki wyrób??
z góry dziękuję za poświęcony czas!!

Odpowiedz do tematu