Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
a ze to zakrzywienie w LB jest gigantyczne to w samej zasadzie dzialania tilta niewiele zmienia choc oczywiscie efekty beda sie roznic no i wade ta, jak kazda inna wade, mozna kreatywnie wykorzystac
Nie jest to wada a główna i podstawowa funkcja tego obiektywu (LB). Do tego celu został stworzony, z takim zamysłem i tak on funkcjonuje, żeby dawać ostrość w wybranym punkcie kadru a nie po wybranej linii albo płaszczyźnie w przestrzeni.
moronica napisał/a:
osobiscie lensbaby traktuje w kategorii gadzetu, ktory znalazl sobie wygodna nisze na rynku fotograficznym w wyniku braku budzetowych tiltow z prawdziwego zdarzenia. mysle, ze z powodzeniem na kazdego zainteresowanego LB ze wzgledu na jego zakrzywienie pola znalazloby sie kilkudziesieciu, ktorzy sa zainteresowani wylacznie mozliwoscia pochylania tego pola czy jest ono mniej czy bardziej zakrzywione, a ci majac do wyboru composera za ok 200eur (albo i wiecej z nowym sweet 35) i takiego potencjalnie dobrego samyanga za dwukrotnosc tej ceny o ile mysla podobnie do mnie albo dozbieraja do S albo jesli nie da sie naciagnac budzetu to kupia LB ale beda to traktowac jako pewnego rodzaju kompromis
Powtórzę po raz czwarty, że LB i T&S to są obiektywy różne, o różnym zastosowaniu, dające kompletnie inne obrazy. LB nie zrobisz takiego zdjęcia jak TSem i odwrotnie. To tak, jakbyś porównywała na przykład UWA z rybim okiem. Tu i tu jest przecież szeroko. LB i TS też się giba na boki, nie?
Oto foto z TS: http://woophy.com/download/1161973
a oto z LB: http://woophy.com/download/832139
no jakby sie zastanowic to rybie oko o kacie sporo mniejszym niz 180 stopni (czyli np zoom Tokiny ustawiony na 17mm czy pelnoklatkowe rybie oko zamontowane na cropie) nie rozni sie az tak radykalnie od UWA z bardzo duza beczka no ale ok, ja rozumiem ze ty sie skupiasz na roznicach a ja na podobienstwach
The Double Glass Optic is our most popular optic, providing a tack-sharp Sweet Spot of focus surrounded by blur, with minimum diffusion at all aperture settings.
To nie jest tak, że dlatego obraz jest taki mdły, bo jest kiepska optyka. To dlatego jest taka a nie inna optyka (z resztą można zmieniać), żeby obraz był właśnie mdły poza Sweet Spot. I to jest główna funkcja LB, żeby gibiąc ustawić sobie w kadrze ostry punkt gdzie chcemy. A przesłona steruje siłą otaczającego go mydła.
dr11, no widzisz, mowimy o czyms innym - ja o LB jako obiektywie a ty o konkretnym modelu wymiennej optyki, ktora w nim instalujesz glowna cecha kazdego (poza jednym niedawno wypuszczonym modelem) LB jest tilt. juz opis Muse zaczyna sie od...
Cytat:
Bend it Baby! The Muse captures the spirit of Lensbaby photography
...i wszystkie te modele stworzono po to, by je wyginac, a jak sie je wygina to nie ma to takiego znaczenia jak bardzo rozmyty jest obraz na brzegach gdy obiektyw nie jest wygiety. jedyny niewyginajacy sie LB jest dedykowany glownie do wspolpracy z optyka typu fisheye i jak sobie poogladasz galerie to zobaczysz, ze tam z kolei utrata ostrosci na brzegach nie jest jakas drastyczna. ja rozumiem, ze podchodzisz do tego kreatywnie i szanuje to, ale "glowna i podstawowa funkcja" LB jest wlasnie tilt i pod tym wzgledem go oceniam. a ze ciebie bawia inne cechy tego szkla i potrafisz zrobic cos ciekawego z ich wykorzystaniem to jest troche jak z uzywaniem korpusu do wbijania gwozdzi - jak sie nadaje i efekt jest ok to czemu nie ale to nie znaczy, ze taki byl zamysl
"glowna i podstawowa funkcja" LB jest wlasnie tilt i pod tym wzgledem go oceniam.
Niestety, mylisz się. Głównym i podstawowym celem tej konstrukcji było uzyskiwanie efektów artystycznych typu punktowa ostrość właśnie. LB nie powstało jako alternatywa dla tilta i pierwsze modele w ogóle nie miały możliwości dokładnej regulacji, bo to był obiektyw-zabawka do tzw. fotografii kreatywnej właśnie.
Podczas pracy z LB wykonuje się mechaniczny tilt tubusu, tak, prawda. Ale LB nie jest budżetowym obiektywem Tilt Shift. Jego podstawową funkcją jest użycie ostrego Sweet Spota a mechanika pozwala na jego ustawienie w kadrze. Taki jest zamysł zarówno producenta, jak i użytkowników. Nikt rozsądny nie będzie używał tego obiektywu zamiast obiektywu TS, do celów do jakich by chciał użyć TS. Bo się nie da. Nie uzyska obrazu odpowiedniego dla obiektywów TS. Nie ustawi sobie ostrości na łące od butów po horyzont a uzyska jedynie coś takiego http://woophy.com/download/803345 Obiektywy TS, poza shiftem, mają za zadanie prowadzić płaszczyznę ostrości zgodnie z regułą Scheimpfluga. Po to używa się w nich pochylenia (tilt). Można wtedy dobrze odwzorować produkt na stoliku, leżący pod kątem, można właśnie krajobraz gdzie ziemia jest ostra od 0 do oo, można zrobić pseudo-makietę... LB z podstawową optyką tego nie zrobi (nie wiem jak z rybą i pinholem). Nie wierzę, że nie rozumiesz moronica różnicy. To, że tu jest tilt i tam jest tilt to nie znaczy, że oba są typu Tilt-Shift. Możnaby było zrobić tilt w LB, tylko trzeba użyć normalnej optyki (ja próbowałem z Heliosem, niestety nie ma nieskończoności).
wydawalo mi sie, ze z moich wczesniejszych postow wynikalo ze znam roznice miedzy tiltem i shiftem. wspominalam o tym juz tu
Cytat:
...no chyba ze jednak nie rozumiem roznic miedzy obiektywem T/S gdzie uzywamy tylko T od lensbaby
tak wiec ja porownuje tylko i wylacznie opcje tilt, ktorej zasada przeciez jest w obu przypadkach taka sama. nigdzie nie twierdzilam, ze LB to dokladnie to samo co obiektyw T/S, tylko ze LB to gadzet dzieki ktoremu mozemy sie pobawic tiltem bez potrzeby inwestowania grubych tysiecy w systemowy obiektyw T/S (bo zdaje sie samych tiltow sie nie produkuje a przynajmniej z zadnym sie nie spotkalam, sa co najwyzej przejsciowki oraz starsze obiektywy z samym shiftem)
LB to gadzet dzieki ktoremu mozemy sie pobawic tiltem bez potrzeby inwestowania grubych tysiecy w systemowy obiektyw T/S
To juz bardziej adekwatna będzie zabawa "gumiakiem", czyli średnioformatowym obiektywem, połączonym z bagnetem np. kawałkiem dętki:
http://www.cyberfoto.pl/r...zrob-to-sam.htm
BTW, Mariusz nieprawidłowo określa tę konstrukcję jako odpowiednik LB, ale mniejsza z tym...
tak tylko ze srednioformatowe obiektywy sa zazwyczaj dosc waskie na cropie
ja juz sie z tym gryzlam kilkakrotnie, nawet tu kiedys zalozylam temat akurat z tandemu tilt/shift bardziej zawsze interesowal mnie shift wiec nawet jakies domowe wynalazki nie zalatwialy sprawy
ja nie jestem Adam Slodowy wiec podczas gdy tilta jeszcze jakos bym wytworzyla to za shifta bym sie raczej nie brala
jesli komus nie przeszkadza waskosc to chyba na chwile obecna to jest fajnym rozwiazaniem za w miare rozsadne pieniadze
http://araxfoto.com/specials/tilt-shift-80/
mieli same przejsciowki t/s ale im sie pokonczyly i nie wiadomo, czy jeszcze beda
przysieglabbym ze tego nie bylo jak ostatnio sprawdzalam http://araxfoto.com/specials/tilt-shift-35/
tylko ze juz cena jednak zaczyna byc powazna, nawet przy niskim kursie dolara
shift jednak powinien byc nieco dokladniejszy niz manipulowanie guma
bylo? dlugo tam nie zagladalam ale bylam ostatnio i mieli liste srednioformatowek a nad nimi link to sekcji z obiektywami pod 35mm i tam byla tylko ta 80tka plus przejsciowki. moze sobie reorganizowali strone a moze mi sie przysnilo ciekawe ile pociagna jeszcze skoro Arsenal zamkniety
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10