Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wydaje się, że stosunkowo często zdarzają się mu błędy pomiaru ekspozycji.
To ciekawe, bo w moim D90 nigdy takiego problemu nie miałem.
darek_z napisał/a:
ale wymagałoby ciągłej korekty przy zmieniających się warunkach.
Korekcję można prowadzić dla każdego z pre-definiowanych trybów WB.
Niestety, przy świetle żarowym AWB zawodzi (jak w zdecydowanej większości aparatów) ale w takich warunkach lepiej sprawdza się preselekcja WB lub wymuszenie temp barwowej.
darek_z napisał/a:
Chodzi mi o to, że spodziewałem się bardziej stonowanego i rozproszonego oświetlenia a nie rodem z kompaktu.
Każda lampa błyskowa waląca na wprost da takie światło. By zrobić coś takiego o czym mówisz należałoby odbić światło np od sufitu, lub założyć jakiś dyfuzor na wbudowaną (niezbyt dobre efekty).
[ Dodano: Wto 22 Mar, 2011 14:16 ]
kufel napisał/a:
z tym ze zastanawiam sie czy jest to wiedza podstawowa czy już ponadpodstawowa.
Jak ktoś chce traktować aparat jak małpkę to lepszym rozwiązaniem jest kupić... małpkę
kufel napisał/a:
a inna sprawa ze takie ustawienie awb zapewne trzeba do rożnych warunków ustawiać, więc trochę to męczące.
hmm czyli mówisz ze jeśli awb się "myli" to zawsze w jedną stronę?
AWB się myli jak robisz foty lasu - i będzie się mylił - nie tylko w D90
A to że dla kogoś jest za zimne czy za ciepłe - to nie błąd pracy AWB ale subiektywna ocena jego pracy. I właśnie dlatego można sobie ten parametr regulować - ja w D90 miałem AWB popchnięty o 5 miredów w kierunku G/O...
A to że dla kogoś jest za zimne czy za ciepłe - to nie błąd pracy AWB ale subiektywna ocena jego pracy. I właśnie dlatego można sobie ten parametr regulować -
do pewnej granicy będzie to subiektywna ocena ,ale po niej będzie to juz rozjazd z kolorem.
hijax_pl napisał/a:
ja w D90 miałem AWB popchnięty o 5 miredów w kierunku G/O...
ja tego parametru nigdy nie ruszałem, na wszelkie bolączki z balansem bieli mam panaceum zwane raw
do pewnej granicy będzie to subiektywna ocena ,ale po niej będzie to juz rozjazd z kolorem.
Oczywiście - podlega to nawet testowaniu, przecież aparat określając WB de facto stara się określić kolorystykę światła padającego na podstawie światła odbitego
kufel napisał/a:
na wszelkie bolączki z balansem bieli mam panaceum zwane raw
Ja też
darek_z [Usunięty]
Wysłany: Wto 22 Mar, 2011
Baku napisał/a:
Chyba żadna wyskakująca kukułka nie może równać się z najtańszą nawet lampą zewnętrzną z obracanym palnikiem (więc nie dotyczy to tylko Nikona). Ja kombinowałem trochę z dyfuzorami, efekt delikatnego zmiękczenia był widoczny, ale dopiero zewnętrzna mocna lampa daje komfort pracy z błyskowym oświetleniem.
Dyfuzor to kupiłem pierwszego dnia, ale ogólnie zbieram na zewnętrzną.
Ogólnie nie uważam, że to złe body, ale trochę się gryzę, że trzeba było kupić D3100 a 1000 zł różnicy przeznaczyć na N35/1.8 i Nissin Di622. Wydaje mi się, że efekt byłby lepszy. Najbardziej by mi brakowało górnego wyświetlacza.
Chyba żadna wyskakująca kukułka nie może równać się z najtańszą nawet lampą zewnętrzną z obracanym palnikiem (więc nie dotyczy to tylko Nikona). Ja kombinowałem trochę z dyfuzorami, efekt delikatnego zmiękczenia był widoczny, ale dopiero zewnętrzna mocna lampa daje komfort pracy z błyskowym oświetleniem.
Dyfuzor to kupiłem pierwszego dnia, ale ogólnie zbieram na zewnętrzną.
Ogólnie nie uważam, że to złe body, ale trochę się gryzę, że trzeba było kupić D3100 a 1000 zł różnicy przeznaczyć na N35/1.8 i Nissin Di622. Wydaje mi się, że efekt byłby lepszy. Najbardziej by mi brakowało górnego wyświetlacza.
Zgadzam sie. Fakt jest jednak faktem, ze jesli ktos doradzalby ci w ten sposob, to wielu oszolomow zakrzyczaloby go za polecanienie opcji nierozwojowej, a wrecz utrudniajacej nauke fotografii.
Nawet najtansza sb400 pozwoli na duzo wiecej, niz wbudowana lampa. Nissin pozwolilby na jeszcze wiecej.
Wysłany: Sro 30 Mar, 2011 nikon d 90 czy canon 550d
Witam
zamierzam zakupić aparat i nie mogę się zdecydować czy zakupić canona oes 550 d czy nikona d90 jeśli ktoś zna te aparaty czy moze określić który wybrać??
z góry dzięki
pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12