Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ania101,
Oj, chyba nie chce Ci sie popracowac dla siebie... Nigdy przy zakupach nie polegaj na wiadomosciach z reklamy sprzetu, ani na poleceniach "pana z jednego (czy drugiego) sklepu internetowego", gdyz powszechnie wiadomym jest, ze ow pan bedzie chcial za wszelka cena wypchnac to co akuat ma na skladzie. Zas, opinie na forum dobrze jest sobie poczytac, ale tylko po to zeby sobie wyrobic wlasna opinie i podjac swoja wlasna decyzje. Ale nie po to zeby uzyskac gotowa rade, skopiowac ja i zastosowac dle siebie. Bo chocby ktos radzil jak najlepiej, to moze to byc tylko jego wlasne przekonanie, ktore dla innych moze sie sprawdzic, albo moze nie sprawdzic sie w ogole... (Dotyczy to takze moich rad.)
Jak juz koledzy napisali, dla wielkosci Twojego studio, lampa(y) o mocy 300-400Ws powinna(y) byc az nadto wystarczajace. Jesli masz ograniczony budzet, to moze trzeba przyjrzec sie roznym opcjom (jesli chodzi o marki). Ktos moze zaraz napisac, ze warto kupowac "tylko to, bo tamto to chinszczyzna". Prawda jest zas taka, ze jesli nie zamierzasz tego "tluc codziennie godzinami" to owa chinszczyzna moze Ci sluzyc przez lata. Dotyczy to zarowno samych lamp, jak i dodatkow (softboxes, parasasolki, wyzwalacze, itp.)
W przypadku softbox, polecalbym jednak upewnic sie, ze wnetrze jest czysto biale lub srebrne, bo moze byc "off-white" - niemalze lekko bezowe (spotkalem kiedys takie). Jesli chodzi o parasolki, to tez najlepiej czysto biale, lub srebrne - jesli maja sluzyc jako reflektory. Natomiast jesli maja byc stosowane jako dyfuzory, to powinny byc dobrze przeswiecajace i najlepiej z odpinanym czarnym pokryciem, aby w razie potrzeby mogly byc uzyte jako reflektory (zapobiegnie to niepozadanemu rozsiewaniu swiatla do tylu, kiedy sa stosowane jak reflektory). Jest to jednak kompromis, bo takie parasolki odbijaja mniej swiatla niz te ktore sa zaprojektowane jak reflektory (gestsza tkanina i bardziej odbijajaca swiatlo). Zaleta tego kompromisu jest jednak to, ze mozna je uzywac zamiast softbox, do pewnego stopnia , oczywiscie. I jeszcze jedno, nie kupuj parasolki zbyt "glebokiej". Taki ksztalt jak zwykly (meski) parasol przeciwdeszczowy bedzie najlepszy, jesli chodzi o rozproszenie odbijanego (reflektor), jak i przepuszcanego (dyffuzor) swiatla.
Jesli chodzi o mieszanie softbox i parasolki w zestawie oswietlenia, to ja nie widze przeciw-wskazan. Inni tez, przynajmniej dotad, nie wyrazili sprzeciwow. Kiedy juz zaczniesz sama ekperymentowac to zobaczysz jakie zestawienie najlepiej dla Ciebie pracuje. Co do wielkosci, softobox 60x90cm powinien Ci wystarczyc; parasolka 90-110cm tez bedzie O.K.
Co do swiatla na tlo, to nie potrzebuje ono parasolki (ani tym bardziej softbox). I nie musi byc tez bardzo silne (zalezy od jasnosci tla). Gdzies w granicach 60-150Ws powinno wystarczyc. W przypadku slabszego, mozna regulowac jego sile odlegloscia tla. W przypadku silniejszego, dobrze byloby gdyby mialo ono regulacje sily swiatla. Wyzwalac je mozna w ostatecznosci "fotocela".
Mowiac o wyzwalaniu, jesli dzisiaj kabelki sa drozsze i trudniej dostepne niz wyzwalacze radiowe, to absolutnie polecam radio (wbrew temu co napisalem we wczesniejszym poscie - myslalem, ze kabelek jest wciaz tanszy niz radio).
No coz, nie chce mi sie przepisywac tego, co napisalem w moim poscie 21-go Marca, w temacie "Studio domowe amatora, tanim kosztem", zalozonym przez 'mystrawberry', wiec moze sobie tam tez zajrzysz...
A w ogole, radze oddac sie lekturze materialow w rodzaju "oswietlenie w fotografii"; "oswietlenie w fotografii portretowej", itp.
Co do swiatla na tlo, to nie potrzebuje ono parasolki (ani tym bardziej softbox). I nie musi byc tez bardzo silne (zalezy od jasnosci tla). Gdzies w granicach 60-150Ws powinno wystarczyc.
Absolutnie tu się nie zgodzę. Światło na tło powinno być na tyle mocne, by umożliwić zrobienie czysto białego tła, czyli minimum dawać te 2EV powyżej klucza w softboksie. Owszem w niektórych przypadkach wystarczy 150Ws, ale 60Ws, to będzie w większości przypadków zdecydowanie zbyt mało do takiego celu. Oczywiście, można sobie z tym różnie radzić, ale zapas energii na oświetlenie tła powinien być taki, żeby taki standardowy setup móc zrobić bez większego problemu.
Poza tym, niektórzy świecą softbokasami, czy parasolkami na tło, jeśli chcą uzyskać równomierne oświetlenie, a czesto używa się tez filtrów kolorowych, więc sugerowałbym jednak nie kupować tu lampy słabszej niż 200Ws i najwyżej zamieniać miejscami z główną w miarę potrzeb...
Studyjna czy może poczekać na nową Speedlite 680 (jeżeli wyjdzie)?
Nie ma na co czekać, bo cena tej lampy na pewno będzie spora, przynajmniej na początku. Moim zdaniem warto mieć jedną silną systemową lampę (czyli w Twoim przypadku 580EX II Canona, obecnie) do celów „reporterskich”, a drugą funkcję ta lampa może pełnić w Twoim studio, jako druga/trzecia do parasolki/snoota/na tło (jeśli nie będzie to sytuacja taka, jak opisana powyżej przez Jaada).
jaad75 napisal:
"Absolutnie tu się nie zgodzę."
Ale ja sie ABSOLUTNIE nie upieram ze to MUSI byc 60-150Ws. Jak najbardziej moze byc 200Ws lub wiecej, jesli lampa ma duza regulacje sily swiatla w dol. Szczegolnie w malym pomieszczeniu (studio), a takie o wymiarach 3 X 4m chyba raczej do duzych nie nalezy. Ja mialem sytuacje kiedy 60Ws bez regulacji swiecila mi za mocno. Wszystko zalezy od podejscia do tego jak sie chce tlo oswietlic. Aby "by umożliwić zrobienie czysto białego tła", mozna po prostu powiesic czysto biale tlo. I wtedy nie trzeba go nawet bardzo rozswietlac. Czasem tlo ma byc prawie czarne. Mozna powiesic czarne i tez nie trzeba go wiele rozswietlac. Zwykle tlo moze byc rozswietlone w srodku (swiatlem schowanym za plecami modela/modelki) i tworzyc jakby "winiete". Dla oszczednosci, mozna nabyc tlo w miare neutralne i (jaad75 ma racje) oswietlac je przez kolorowe filtry.
komor napisal:
'Moim zdaniem warto mieć jedną silną systemową lampę (czyli w Twoim przypadku 580EX II Canona, obecnie) do celów „reporterskich”,'
Alez Ania101 ma juz 430EX do celow reporterskich. W koncu, miedzy 430 a 580 jest chyba okolo 1EV roznicy (chyba ze sie myle), i mozna te roznice 1EV jakos pokonac (wyzsze ISO, dluzszy czas migawki, pelna dziura obiektywu, etc.). A moim zdaniem, unikajac wydatku na 580EX, mozna pewnie nabyc dwa ekonomiczne zestawy studyjne...
To znowu wiem więcej - dzięki. Ja się zgadzam, że forum nie służy do tego żeby co chwilę jakiś leniwy amator pytał o cały zestaw, oczekując konkretnych wskazań. I do tej pory wszystko ogarniałam sama, zlepiając różne informacje i wątki - ale temat studia mnie przerósł. Po prostu wielu wpisów technicznie nie rozumiem - moze do się wydawać dziwne, ale tak mam. Tym bardziej cenię takie wpisy jako kolegi Bobby, który tłumaczy jasno i przystępnie.
A co do zestawu - to będzie 1 lampa Quantuum 400, obecny Speedlite i tym potestuję i decyzję podejmę co dalej.
Do tego parasolka biała i softbox + wyzwalacz radiowy. Resztę będę dobierać w razie zauważenia braków.
Dzięki
to i blende kup, pieniadze zadne, a przydatnosc duza.
Głupie pytanie - ale w jakim celu zakupuje się blendę do studia. Ja sama mam taką 5w1 i stosuję w plenerze. Ale po co w studio to muszę chyba doczytać, bo do tej pory to głównie właśnie o parasolkach i softboxach czytałam.
Ostatnie pytanie - jest jakiś dobry, tani sklep z takim sprzetem (nie-Allegro) w Wawie, gdzie to możnaby skompletować? Wiem, że to pytanie na inny temat i inną sekcję, ale może akurat ktoś korzysta i by podpowiedział?
Ja Ci ze swojej strony mogę polecić fototip. Nie jest to sklep co prawda w Warszawie,a w krakowie, ale prowadzą sprzedaż internetową i są dystrybutorami quantuuma: lamp i wszystkich akcesoriów które potrzebujesz.
Pytanie - czy wszytko zagra? Chcę też wykorzystać moją lampę systemową C430.
Zastanawiam się więc:
- czy lampa zda egzamin w pomieszczeniu i w plenerze (który również chcę mieć w zasięgu) i czy ma wystarczającą moc: założenie takie, że raczej będę pstrykać w pomieszczeniu, ale chcę też mieć opcję na plener, czego inne lampy w tej cenie nie dają; z tego co czytałam 300-ka za słaba na plener, a 600-ka za mocna na wnętrza
- czy ten wyzwalacz wyzwoli mi prawidłowo lampę Quantuum 300 oraz C430
- czy soft nie powinien być większy (chcę też robić całe osoby)
- czy czegoś nie powinnam dokupić
Nie znam się na temacie, więc bardzo proszę o rady i ocenę.
A.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13