Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
FinePix S100FS
Autor Wiadomość
moon
[Usunięty]

Wysłany: Pią 04 Kwi, 2008   

Wiele pisze się na temat tego aparatu, a ostatni test chip.de dał mu maksymalna notę 100 punktów za jakość zdjęć. Ale jak ogląda się przykładowe zdjęcia, które już pokazywano na wielu serwisach, to można mieć wątpliwości, co "jakości" obiektywu w S100FS. Oto te sample:
http://dc.watch.impress.c...02/25/7926.html

W szerokim planie wyraźnie widać aberrację, czyli fioletowe "cienie" na budynkach, gałęziach. Ostrości też kiepska. Jeśli tak mają wyglądać zdjęcia z "najlepszego obiektywu wśród kompaktów", to lepiej kupić "gorszy", a jakość zdjęć będzie lepsza. Czy w szerokich planach np. FZ-18 miał podobną aberracje, nie widziałem, Canon S 5 IS ma aberracje, ale mniejszą. Także pierwsze zdjęcia z tego aparatu wcale nie są takie cudowne.

Reklama

Liszu 
Uczestnik

Wychodzi więc na to, że serwisy, które twierdzą, że zrobiły test, tak na prawdę wysmarowały artykuł na pdostawie danych od producenta.

Fotki z powyższego linku wyglądają jak żart. Aberracja jest nie do przyjęcia, a po obejrzeniu zdjęcia ceglanej ściany nie mogłem uwierzyć w taką dystorsję na krótkim końcu.

Pozostaje poczekać na normalny test, gdzie prawdopodobnie potwierdzą się te wnioski.

P_M_ 
Maniak

Liszu napisał/a:

Pozostaje poczekać na normalny test, gdzie prawdopodobnie potwierdzą się te wnioski.

Wlasnie. Nie ma sie co podniecac testami z takich gniotowcow. Oni sa lepsi nawet od fotopolis. Aczkolwiek cena wydaje sie byc prawdziwa i co by ten kompakt nie prezentowal, jest ona zbyt wysoka.

moon
[Usunięty]

Przykład "jakości" zdjęć z S100FS. Wycinek z dolnego lewego rogu jednego z sampli.

Całość "pomalowana" na fiolety, brak ostrości. Dawno tak marnych zdjęć żaden producent nie pokazywał.

Liszu 
Uczestnik

Zdaje się, że ultrazoom FinePix S8000 podobnie świecił na fioletowo.

qadest1 
Rozmowny
Mały czarny Olek ;)

Wysłany: Sob 05 Kwi, 2008   

P_M_ napisał/a:
Nie ma sie co podniecac testami z takich gniotowcow. Oni sa lepsi nawet od fotopolis.

Czy mógłbyś bardziej rozwinąć tę myśl??? :neutral: :o

P_M_ 
Maniak

qadest1 napisał/a:
P_M_ napisał/a:
Nie ma sie co podniecac testami z takich gniotowcow. Oni sa lepsi nawet od fotopolis.

Czy mógłbyś bardziej rozwinąć tę myśl??? :neutral: :o

Chodzi oczywiscie o rzetelnosc i obiektywizm, a w zasadzie ich brak. 'Lepsi' powinno byc w cudzyslowie. Wybaczcie to male niedopatrzenie.

Monastor 
Optyczny

moon, jakość prawie akceptowalna... jak na aparat w telefonie... a szkoda, bo ten Fuji zapowiadał się całkiem interesująco.

P_M_ 
Maniak

Wysłany: Nie 06 Kwi, 2008   

Monastor napisał/a:
moon, jakość prawie akceptowalna... jak na aparat w telefonie... a szkoda, bo ten Fuji zapowiadał się całkiem interesująco.

Bardzo trafna puenta. Niestety :cry:

civman
[Usunięty]

Wysłany: Pon 07 Kwi, 2008   

Witam wszystkich!

Zarejestrowałem się, bo jak zobaczyłem co tutaj niektórzy piszą o tym aparacie to nie mogę milczeć. :)

Jak obejrzałem ten wycinek wstawiony przez moon-a to wniosek jest tylko jeden. Ktoś kto zrobił to zdjęcie to chyba nie umiał ustawić tego aparatu i wziął go pierwszy raz do ręki. Owszem jest AC, ale ... bez przesady - nie aż taka. Co do ostrości to zupełnie nie można nic zarzucić S100fs.

Zresztą nie będę się rozpisywał. Miałem bardzo częstą styczność z Sony R1. Zakupiłem Fuji S100fs, bo na lustro z przyzwoitymi obiektywami mnie po prostu nie stać. I nie zamieniłbym swojego S100fs na żadną inną hybrydę.

Zainteresowanych zapraszam na:
http://www.ceneo.pl/;0151...productOpinions
Tam jest moja pełna opinia bez owijania w bawełnę (podpisałem się jako Robert).

Pozdrawiam

moon
[Usunięty]

Oczywiście trzeba uczciwie dodać, że na ogół większość zdjęć z aparatów, jakie pokazują różne serwisy o fotografii jest w oryginalnych rozmiarach tzn. że np. całe zdjęcie z którego wstawiłem wycinek na forum ma rozmiar (135, 47 x 101,6) cm przy rozdzielczości 28,3 piksele/cm (72piks./cal). Także na zdjęciach w mniejszych formatach nie zobaczymy takich wad. Przykładowe formaty:
10x15 cm
...i A4 (29,7x21) cm
Ale formatowanych zdjęć nie omawia się, bo wtedy większość kompaktów miałaby wspaniałe oceny, bo im mniejsze zdjęcie tym mniej na nim widać.
Stąd sami producenci pokazują pełnowymiarowe wersje zdjęć. Oto link do firmowych zdjęć z tego aparatu. Te same aberracje widoczne są na 2 sampelu:
http://fujifilm.jp/person.../portfolio.html
ale również poprzednie zdjęcia wiele pokazują
http://dc.watch.impress.c...02/25/7926.html

Liszu 
Uczestnik

civman napisał/a:
Witam wszystkich!

Zarejestrowałem się, bo jak zobaczyłem co tutaj niektórzy piszą o tym aparacie to nie mogę milczeć. :)

Jak obejrzałem ten wycinek wstawiony przez moon-a to wniosek jest tylko jeden. Ktoś kto zrobił to zdjęcie to chyba nie umiał ustawić tego aparatu i wziął go pierwszy raz do ręki. Owszem jest AC, ale ... bez przesady - nie aż taka. Co do ostrości to zupełnie nie można nic zarzucić S100fs.

Pozdrawiam

Z całym szacunkiem, ale na ile pomoże doświadczenie w obsłudze jakiegoś kompakta, jeśli obiektyw po prostu nie radzi sobie z korygowaniem Aberracji Chromatycznej? Piszesz, że AC jest, ale nie aż taka - czyli jaka jest, skoro zdjęcia zamieszczone przez moona każdy widzi? Może na pomniejszonym zdjęciu tego tak nie widać, ale daj spokój - AC mierzy się na fotkach pełnych rozmiarów i wszystkie testowane kompakty mają te same szanse. W przypadku S100FS widzę ten sam problem co w S8000, zdjęcia pod względem AC wyglądają identycznie, a obszary białe zamieniają się po prostu w fiolet. Jak został oceniony S8000 pod względem AC proponuję przekonać się czytając test zamieszczony na optyczne.pl - może specjalistyczne pomiary wykazałyby jakieś różnice między tymi modelami, ale niestety porównując efekty gołym okiem można się tylko załamać.

Identyczny przypadek dotyczy dystorsji. Ja rozumiem, że fizyka to nie program, który można skonfigurować, ale wyraźnie widoczne zniekształcenie przy krótkiej ogniskowej wygląda conajmniej niewygodnie - nie wiem czy szeroki kąt może być usprawiedliwieniem pozwalającym na takie wygibasy (28 mm w moim - przez wielu ganionym - FZ18 daje obraz jak od linijki i niewiele się zmienia w całym zakresie). Tu już ratunku poprzez pomniejszenie zdjęcia nie będzie, a - co najciekawsze - zdjęcia z linku moona znów pokazują dokładnie te same wady obiektywu co w S8000.

Jeśli więc moje obawy się sprawdzą - czyli, że mamy do czynienia ze szkłem opartym o tę samą konstrukcję co w S8000 to ja podziękuję.

civman
[Usunięty]

Wysłany: Wto 08 Kwi, 2008   

Ja u siebie nie widzę aż tak dużych aberracji. Nie wiem, być może to też kwestia egzemplarza. Szanowni Koledzy piszą tutaj, że nawet kupując szkło do luster warto przetestować kilka egzemplarzy tej samej konstrukcji.
Może akurat mnie trafił się egzemplarz, w którym aberracje są znacznie mniej uciążliwe niż pokazane tutaj na zdjęciach.

Monastor 
Optyczny

Wysłany: Wto 08 Kwi, 2008   

civman, na pewno żaden obiektyw do lustra takiej kaszany nie daje (chociaż... może znajdą się niechlubne wyjątki :mrgreen: ). Tak czy inaczej, nikomu takiego obiektywu nie polecę, a rozstrzał jakościowy na takim poziomie trudno zaakceptować. Są lepsze kompakty za podobną cenę, a większość użytkowników chyba nie pali się od przebierania w egzemplarzach danego aparatu.

Daimon 
Rozmowny

Wysłany: Pon 28 Kwi, 2008   

Na dpreview ukazał sie test Fuji S100fs - http://www.dpreview.com/reviews/fujifilms100fs/

Odpowiedz do tematu