Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam.
Posiadam aparat eos 350d. Mam problem z ustawieniem ostrości obiektywem samyang 8mm. Wydaje mi się że opis na pierścieniu nie zgadza się z rzeczywistością.
Czy live view dostępny w np. EOS 7D z 10-krotnym przybliżeniem byłby skuteczny do prawidłowego ustawienia ostrości? (zdjęcia ze statywu, architektura)
EOS 350D to moja pierwsza cyfrówka i cały czas ją mam w szufladzie.
Niestety ma fatalny wyświetlacz. Nawet po zrobieniu zdjęcia trudno na jego ekranie ocenić ostrość.
Teraz robię zdjęcie 450D i jest o wiele lepiej.
Przy zdjęciach ze statywu Live View jest super, szczególnie do zdjęć technicznych, stockowych. Są bardzo przydatne linie pomocnicze na ekranie (do architektury i szerokiego kąta bezcenne).
Jednak dopiero wyśiwetlacze klasy 980tys pikseli (np 550D, 600D, 60D w APSie) dają bardzo dobry podgląd ostrości.
Do pracy z LiveView moim zdaniem trudny do przecenienia jest ekran na przegubie.
Klękanie przed statywem nie jest zbyt wygodne.
Ruchomy ekran mają tylko 2 modele 60D i 600D.
Zrobiłem setki zdjęć Samyangiem i faktycznie słabo ustawia się ostrość w wizjerze, ale nie ma takiej potrzeby.
Cytat:
Czy mechanizm autofokusa jest nam w takim obiektywie potrzebny? Raczej nie. Warto sobie uzmysłowić, że nawet na maksymalnym otworze, gdy ustawimy ostrość na odległość 1 metra, głębia ostrości będzie rozciągać się od 0.5 metra do nieskończoności! Po przymknięciu obiektywu do wartości przysłony f/5.6, ustawianie ostrości mamy praktycznie z głowy. Wystarczy pierścień skali ostrości ustawić na wartość 0.6 metra, a głębia ostrości obejmie obiekty znajdujące się w odległości od 29 centymetrów do nieskończoności...
To cytat z testu na optyczne.pl
Sam często korzystałem z ustawień hiperfokalnych bo przy tej ogniskowej i manualnym ostrzeniu to najlepszy sposób na ostre zdjęcia.
Inna sprawa, że należy unikać przysłony 3,5 - obiektyw jest po prostu słaby przy pełnej dziurze.
Ja zaczynałem od 5,6 i było bardzo dobrze.
Wg testu najlepsza jest F8 (optymalnie dla ostrości w całym kadrze), w praktyce było podobnie.
Samyang to bardzo dobry obiektyw, ale nie na pełnej dziurze.
Dziękuję za odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie związane z tym tematem:
Czy w wyższych modelach canona w trybie podglądu zrobionych zdjęć poprawnie działa jego powiększanie? Zauważyłem że w 350D nie powiększam 'pełnego' zdjęcia tylko jego miniaturkę, dlatego nie jest to przydatne do oceny ostrości wykonanej fotografii.
Już w 350D powiększanie działa na pełnym pliku, ale wyświetlacz marny.
Przed chwilą włożyłem kartę do 350D i powiększanie działa normalnie tzn po zrobieniu zdjecia lub w trybie odtwarzania masz możliwość powiększania przyciskami +- pełnego pliku nie miniatury, ale w 350D wyświetlacz to prehistoria. W 450D jest już dużo lepiej za sprawą większego wyświetlacza. W 550D i lepszych wyświetlacz oprócz tego że jest duży to ma o wiele większą rozdzielczość i wtedy ten podgląd jest naprawdę dokładny.
Ostatnio zmieniony przez fotoG3 Pią 01 Kwi, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Należy pamiętać o tym, że przynajmniej w Canonach robiąc RAWy i je później podglądając na ekranie, nawet przy max powiększeniu nie zobaczy się pełnej rozdzielczości pliku a jedynie zaszyty Jpg, który jest niższej rozdzielczości.
Tego problemu nie ma w LV.
Czyli ostrość zdjęcia dokładniej oceni się w LV.
450D
test
zrobiłem 3 zdjęcia
1. RAW - faktycznie obraz na podglądzie jest trochę mniej ostry, ale tylko nieznacznie
2. RAW + L -czyli RAW +jpg w max rozdzielczości, obraz w podglądzie ostrzejszy niż z punktu 1
3. tylko L - sam jpg w max rozdzielczości, nie ma różnić w podglądzie pomiędzy punktem 2 i 3
Reasumując - co jest zresztą zgodne z logiką.
W zdjęciu nr 1 nie ma dodanego pełnego pliku jpg i faktycznie aparat może pobierać dane do podglądu z zaszytego w RAWie jpg, ale i tak nie jest źle, do szybkiej oceny wystarczy
Sytuacja 2 czyli RAW+L tu nie ma problemu, aparat widzi maksymalny jpg i podgląd niczym się nie różni od sytuacji 3 gdzie jest tylko jpg.
LV oznacza dynamiczny obraz wprost z matrycy pokazywany na wyświetlaczy LCD
Jak chcemy ostrzyć to raczej jesteśmy w fazie przed wciśnięciem spustu migawki.
Gdy oceniamy ostrość podczas takiego ostrzenia to raczenie nie oglądamy RAWa czy JPGa
W zasadzie nic. Z mojej strony tyle że na razie nie posiadam aparatu z LV a powiększanie na podglądzie nie było skuteczne - Jak się okazuje z powodu robienia tylko RAW'ów.
Ostrzenie ręczne na LV gdy nie powiększamy sobie obrazu do 1:1 jest wg mnie lekko bez sensu...
A moim zdaniem sprawdza się znakomicie, pod warunkiem, że masz wprawę z ostrzeniem ręcznym na matówce (na powierzchni matówki, nie na klinie, czy rastrze). Focus snap, w przypadku podglądu LV jest przecież znacznie bardziej wyraźny.
Dziękuję za odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie związane z tym tematem:
Czy w wyższych modelach canona w trybie podglądu zrobionych zdjęć poprawnie działa jego powiększanie? Zauważyłem że w 350D nie powiększam 'pełnego' zdjęcia tylko jego miniaturkę, dlatego nie jest to przydatne do oceny ostrości wykonanej fotografii.
Odpowiedziałem na pytanie Gajdosza, bo do wątku o LiveView dodał pytanie o podgląd plików po wykonaniu zdjęcia.
Z mojego testu wynika zresztą, że spokojnie można korzystać z podglądu i powiększania RAWów, nawet jeżeli nie zapisujemy równolegle jpga, a jeżeli zapisujemy to nie ma żadnego problemu bo podgląd jest identyczny jak dla samego jpga. Oczywiście test dotyczył 450D, może na innym body z ekranem o wyżej rozdzielczości sytuacja wygląda inaczej.
Jeżeli ktoś z czytających może to sprawdzić to będzie to ciekawe rozwinięcie mojego testu z 450D.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9