Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Interesuje mnie lornetka do oglądania gwiazd , planet , księżyca i krajobrazów z dużej odległości . Chodzi o to ze z Katowic widze swoją lornetką BREAKER 10-80X70 niewyrażnie Tatry jak jest dobra pogoda i chce kupic cos konkretnego zeby widziec to i inne jak najlepiej i jak najbliżej to jest dla mnie najważniejsze . Lornetka moze byc duża na statywie lub mała za około 1000 - 1450 zł. A moze lepiej kupic i teleskop za około 700 zeby ogladac gwiazdy itd. i lornetke 750 ?
Wybrałem te 3 lornetki jaka jest z tych dobra i jaką mi polecacie . Swoją lornetke mam juz chyba z 5-6 lat tez oglądam księżyc czy gwiazdy ale pewnie to jest nic w porównaniu do czegos konkretnego .
Eschenbach farlux SELECTOR V 8-15 x 35 B
Nikon MONARCH 10x56 DCF
Delta Optical Titanium 10x56
Luneta YUKON 6-100x100
Do planet i Księżyca lornetki średnio się nadają. Może jakaś luneta, która łączy funkcję lornetki i teleskopu? W tej cenie znajdziesz udaną konstrukcję Delty:
http://deltaoptical.pl/bl...65ed,d1892.html
Wysłany: Czw 31 Mar, 2011
Praktycznie nie ma sprzętu uniwersalnego. Generalnie to trudna sztuka i sam musisz ułożyć sobie listę zakupów pod kątem własnych oczekiwań. Ja na Twoim miejscu myślałbym kategoriami co najmniej 1 lornetki oraz 1 lunety, np.
1) Nikon 10x50 ex (przyroda, astronomia przeglądowa) oraz refraktor Sky Watcher 90/900
2) Nikon 8x40 ex (wersja bardziej mobilna od powyższej) oraz refraktor.
3) Titanium 10x56 plus refraktor
4) Nikon 8x25 ex, Nikon 10x50 VII, refraktor...
Możliwości jest sporo. Firmami można żonglować. Nikon sprawdza się w astronomii. Celowo nie podałem lunety zoom, która co prawda zła nie jest ale mocno podnosi koszta ogólnego zakupu a często w astronomii pozostawia niedosyt.
Nie jestem ekspertem ale jak bym to ja miał kupować to wybrałbym Pentaxa 20x60 PCF WP:
Pentax
To niezła myśl jeśli chodzi o powiększenie, choć martwi pole widzenia.
borys1978, czyli zależy Ci tylko na powiększeniu? Nie ma być to przeglądowa Lornetka po niebie.
[ Dodano: Czw 31 Mar, 2011 18:03 ]
Abs napisał/a:
1) Nikon 10x50 ex (przyroda, astronomia przeglądowa)
Ta znakomicie się sprawdzi jako lornetka przeglądowa ,tyle ze jeszcze lepiej brać 10x56.
Wysłany: Czw 31 Mar, 2011
Każdy zawarty tutaj pomysł jest dobry. Istotne są Twoje preferencje. O tym, że ważna jest jakość optyki widzę, że już wiesz. Do przyrody bardzo fajna jest lornetka 10x42. Nada się także do astronomii przeglądowej ale z pewnością 10x56 w tej drugiej kategorii będzie lepsza choć ciężkawa i niezbyt poręczna.
[ Dodano: Czw 31 Mar, 2011 21:00 ]
Dodam, że w słoneczny dzień bardziej odpowiadał mi obraz w 10x42 a nawet w 8x25 niż w Nikonie 10x50 ex gdzie obraz mam nieco za jasny. Późnym wieczorem korzystniej wypada 10x50. Mając w domu kilka lornetek widzę, że trudno by mi było znaleźć jedną, uniwersalną do wszystkiego (może 10,5x45 zbliżyłaby się do takiej - ale i tak nie zastąpi coś takiego lunety do planetarnych powerów).
Posiadam Pentaxa 20x60 PCF WP i jestem z tej lornetki bardzo zadowolony. Oczywiście pole widzenia jest ograniczone jednak obraz jaki daje ta lornetka uważam za bardzo dobry. Aby w pełni docenić zalety tej lornetki należy używać statywu. ( Moja recepta 8x30 jako ,,przeglądówka,, i Pentax na statywie tworzy fajną parę.
Pozdrawiam
Nie za bardzo sam wiesz co chcesz, więc luneta jest bezpiecznym zakupem. Obiektyw 65 mm zbierze więcej światła niż lormnetki 56-60 mm. Zmienne powiększenie pozwoli Ci używać lunety do różnych rzeczy. Będziesz mógł podziwiać widoki, a także przy większych powięĸszeniach zobaczyć Księżyc i planety.
Pamiętaj, że musisz do niej dokupić przyzwoity statyw.
A moze lepiej kupic i teleskop za około 700 zeby ogladac gwiazdy itd. i lornetke 750 ?
Ja bym właśnie zrobił tak, zwłaszcza, że za deklarowane pieniądze nie kupisz byle czego. Przy samej lornetce 10x będzie Ci brakowało powiększenia. W aglomeracji katowickiej, ze względu na zaświetlenie, apertura 56 (lornetka 10x56) nie da wiele więcej od 10x50 a ta pierwsza ma mniejsze pole widzenia. Warto się zastanowić.
A przyzwoitych teleskopów - typ luneta także jest sporo, np.
http://fotozakupy.pl/tele...-sk909az3,6031s http://fotozakupy.pl/tele...-sk804az3,8770s (jeśli wolisz zgrabniejszą)
Obiektyw 65 mm zbierze więcej światła niż lormnetki 56-60 mm.
Witam
Możesz to wyjaśnić ? Konkretnie interesuje mnie jakim cudem jeden obiektyw 65mm zbierze więcej swiatła niz dwa obiektywy 60-cio milimetrowe (w lornetce) ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9