Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pon 04 Kwi, 2011
Nikon D90 - czasy ekspozycji.
Autor Wiadomość
lukpio3 
Nowy

Wysłany: Nie 03 Kwi, 2011   Nikon D90 - czasy ekspozycji.

Witam.

W piątek zakupiłem sobie lustrzankę, Nikona D90. Swoją przygodę z fotografią jak i w ogóle z lustrzankami dopiero rozpoczynam. Raczej zajmował się tym profesjonalnie nie będę lecz amatorsko. Dużo podróżuję i dobry aparat się przyda szczególnie że kompakty zajeżdżałem przeważnie przed upływem 2 lat. Do rzeczy. Kupując lustrzankę nie wykładałem kasy po to aby robić zdjęcia w trybie auto bo to bez sensu. Dlatego też postanowiłem poznawać poszczególne tryby półmanualne a na końcu zajmę się manualnym. Mam problem z trybem S. Niestety instrukcja obsługi przestała być już mi tu pomocna. Chodzi mi konkretnie o wartości czasów naświetlania. W moim nikonie są one następujące: 1.3, 1.6, 2, 2.5, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 13, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 80, 100, 125, 160, 200, 250, 320, 400, 500, 640, 800, 1000, 1250, 1600, 2000, 2500, 3200, 4000. Mając wybrane takie czasy obok jest napis Lo. Zjeżdżając w dół z tymi czasami pojawia mi się kolejno 1'' i obok już są wartości F.

Czy nie będzie to kłopotem gdybym poprosił i pomoc w jakimś sprecyzowaniu tych wartości? We wszystkich poradnikach są tylko hasła "długi czas naświetlenia" i "krótki czas naświetlenia". Czemu przy wartościach od 1.3 do 4000 mam obok Lo? Co oznaczają te wartości niższe? Właśnie po 1.3 mam 1'' (z takimi dwoma kreseczkami) i idąc dalej mam 2'' (też z tymi kreseczkami) itd. Obok zaczynają mi się wtedy wyświetlać wartości F. Wiadomo że 4000 to bardzo krótki czas naświetlania ale co oznacza to Lo? No i co oznaczają te kreseczki przy kolejnych wartościach. Może to zagmatwane co napisałem ale szukałem odpowiedzi na różnych stronach i nie znalazłem.

Pozdrawiam.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 03 Kwi, 2011   

lukpio3 napisał/a:
Czemu przy wartościach od 1.3 do 4000 mam obok Lo? Co oznaczają te wartości niższe? Właśnie po 1.3 mam 1'' (z takimi dwoma kreseczkami) i idąc dalej mam 2'' (też z tymi kreseczkami) itd.
Po pierwsze, to tak się już przyjęło (nie tylko w aparatach foto), że przy podawaniu długości odcinka czasu minuty oznacza się jednym apostrofem a sekundy dwoma. A po drugie, w kontekście powyższego pytania co oznacza:
lukpio3 napisał/a:
Niestety instrukcja obsługi przestała być już mi tu pomocna.
:?: Wyrzuciłeś ją? Spaliłeś? Oddałeś do antykwariatu?

Skróty Lo i Hi też są w instrukcji opisane.

Sprawdzałeś może czy Lo się też pojawia w trybie M? ;)

lukpio3 
Nowy

Instrukcje oczywiście mam ale niestety nie mogę znaleźć tych skrótów. Może źle patrze ale z pewnością jeszcze przejrzę. Ale ja wartości z 1 apostrofem nie mam :) . Czyli mam rozumieć że czasy od 1,3 do 4000 to są 1/1,3 - 1/4000 minuty a te pozostałe czasy to są sekundy? Bo to chyba tak się patrzy, prawda? To znaczy 1 przez czas (np 1/3200). Czy źle mówię?

Co do trybu manualnego to wcześniej nie sprawdzałem ale sprawdziłem teraz. Na manualu jakiego czasu bym nie ustawił mam cały czas F3.5 :) .

Ps. Co oznacza Hi znalazłem ale Lo nie mogę :( .

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

to nie sa ulamki minuty tylko sekundy

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

lukpio3 napisał/a:
. Czyli mam rozumieć że czasy od 1,3 do 4000 to są 1/1,3 - 1/4000 minuty a te pozostałe czasy to są sekundy?
Dokładnie tak.
lukpio3 napisał/a:
Na manualu jakiego czasu bym nie ustawił mam cały czas F3.5 :) .
Bo taki sobie drugim pokrętłem ustawiłem/ustawiasz.

W trybie M sterujesz samodzielnie niezależnie czasem migawki i wielkością przysłony.
W trybach półautomatycznych oddajesz część sterowania aparatowi. W trybie S ustawiacz czas migawki, aparat dobiera sobie wartość przysłony. W trybie A ustawiasz wartość przysłony, a aparat dobiera sam czas. Kiedy aparat nie może samodzielnie dobrać informuje Cię skrótami Lo (nie może już wybrać np dłuższego czasu, czyli nastąpi niedoświetlenie) albo Hi (np nie może już bardziej skrócić czasu - będzie prześwietlenie)

lukpio3 
Nowy

Czyli reasumując, jeśli chodzi o czasy po przeliczeniu, np jak mam 2'' to będzie 1/2'' = 0,5s. Jak mam np 3200 to będzie 1/3200 = 0.0003125 minuty czyli teraz musimy 0.0003125 pomnożyć przez 60 i mamy że 1/3200 = 0.01875s. Dobrze to liczę czy źle? :)

Co do trybu manualnego to spokojnie :) na niego też przyjdzie czas ale nie teraz. Na początku muszę poznać pół manualne opcje, porobić sobie trochę zdjęć żeby zobaczyć jakie efekty przy jakich ustawieniach uzyskam, trochę sobie że tak powie poeksperymentować i poznać swój aparat bo jak wspomniałem z lustrzanką miałem do czynienia wcześniej tylko tyle że trzymałem ją w ręku :) .
Ostatnio zmieniony przez lukpio3 Nie 03 Kwi, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

2" to dwie sekundy
100 to 1/100s czyli 0.01s

Podsumowujac: jak masz " to masz czas w sekundach. Jak nie masz " to masz czas podany jako ułamek sekundy. Tylko tego 1/ nie widzisz ;-)

lukpio3 
Nowy

Ok, super, teraz wszystko rozumiem :) . Więc myślę że przyszedł czas na praktykę. Wydaje mi się że tryb S i różne czasy otwarcia migawki najlepiej będzie przetestować na obiektach będących w ruchu bo w końcu do tego te opcje służą tzn do zamrażania bądź rozmywania ruchu. Po testuje trochę ten tryb i sam dojdę do wyprawy kiedy i w jakich sytuacjach używać danego czasu.

A wracając do tego napisu Lo. Lepiej nie używać czasów gdzie wyświetla się ten napis bo zdjęcie może wyjść słabe, prawda? Raczej wybierać czasy gdzie Lo się nie wyświetla?

Sunders 

lukpio3 napisał/a:
A wracając do tego napisu Lo. Lepiej nie używać czasów gdzie wyświetla się ten napis bo zdjęcie może wyjść słabe, prawda? Raczej wybierać czasy gdzie Lo się nie wyświetla?

Dokładnie tak :smile:

lukpio3 
Nowy

A jeszcze mam jedno pytanie i pozwólcie że zapytam w tym temacie ale nie chcę zakładać nowego. Ponieważ mam na korpusie aparatu, przy samej muszli ocznej takie malutkie pokrętło +/-. Służy ono do regulowania punktu ostrości. Czy tą ostrość reguluje się za każdym razem robiąc zdjęcie czy może robi się to tylko raz? Bo do ustawiania ostrości mam również pierścień na obiektywie i za bardzo nie rozumiem jak do tego wszystkiego ma się to pokrętło. Jest ono bardzo małe i trzeba je paznokciem przestawiać bo palcem nie idzie.

moronica 

tym pokretlem dostosowujesz ostrosc wizjera do twojej wady wzroku, jesli takowa posiadasz. dlatego jak jestes jedynym uzytkownikiem korpusu to ustawiasz raz i masz spokoj

lukpio3 
Nowy

W lewym oku mam delikatną wadę wzroku ale prawie nie zauważalną zaś w prawym nie mam nic i widzę wszystko dobrze także tym pokrętłem nic nie ustawiałem bo wszystko było dobrze.

A czy w trybie P S i A aparat sam sobie ustawiam ostrość czy muszę korzystać z tego pierścienia na obiektywie? Bo podejrzewam że na manualu ustawiam sobie sam a jak to się ma do trybów pół manualnych?

moronica 

w kazdym z trybow mozesz (ale oczywiscie nie musisz) uzywac autofocusa o ile oczywiscie uzywasz obiektywu, ktory ta funkcje posiada (nikon nadal produkuje manualne szkla ale zdecydowana wiekszosc szkiel ma AF). zamiast pytac wystarczy sprawdzic

lotofag 
Optyczny

lukpio3 napisał/a:
A czy w trybie P S i A aparat sam sobie ustawiam ostrość czy muszę korzystać z tego pierścienia na obiektywie? Bo podejrzewam że na manualu ustawiam sobie sam a jak to się ma do trybów pół manualnych?

Ustawianie ostrości nie ma nic wspólnego z trybami ustawiania ekspozycji. Zresztą sam bardzo łatwo możesz to sprawdzić.
Takie rzeczy jak podstawy użytkowania są opisane w instrukcji obsługi każdej lustrzanki, przeczytaj ją wreszcie ze zrozumieniem, o ile do tej pory w ogóle tam zajrzałeś choć raz... :roll:

pitras 
Entuzjasta
i Fotopsuj

moronica napisał/a:
tym pokretlem dostosowujesz ostrosc wizjera do twojej wady wzroku, jesli takowa posiadasz. dlatego jak jestes jedynym uzytkownikiem korpusu to ustawiasz raz i masz spokoj

Chyba, że tak jak ja czasami zapominasz okularów i wtedy ustawiasz ponownie :)

Odpowiedz do tematu