Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
jarekczkrak,
Jesli juz rozwazasz Tamrona, to moze raczej 70-200 F2.8... 70-300 jest ciemny przy dlugim koncu. Tamron 70-200 chyba ma nieco slabszy AF niz ktorykolwiek 70-200 Canon. Ale jesli robisz zdjecia statyczne... Tamron 70-200 podobno takze dobrze pracuje z konwerterem 1.4X Sigmy. Mialbys wiec dwie opcje jesli chodzi o swiatlo: 1) 2.8 bez konwertera; 2) F4 z konwerterem (a 280mm to praktycznie to samo co 300, przy tym F4 to wciaz lepiej niz F5.6). Jakosc optyczna w 70-200 chyba tez bije te w 70-300...
Jesli chodzi o szeroki kat, to dodanie 10-22 (czy nawet czegos o podobnym zakresie - niezaleznej marki) tez uwazam za dobry pomysl.
[ Dodano: Pon 04 Kwi, 2011 00:18 ]
Poza tym, czy zamiana Canona 75-300 F4-5.6 na Tamrona 70-300 F4-5.6 to nie bylaby troche jak "siekierke na kijek"?
MC,
Moze i nie, ale parametry (zakres ogniskowych i swiatlo) takie same jak w juz posiadanym. Myslalem ze swojego punktu widzenia, ze jak juz zmieniac, to zmieniac na cos bardziej "substantial", raczej niz dla paru "bells and whistles"...
Dokladnie, to myslalem o roznicy miedzy tym z F2.8 a tym z F4-5.6. Ale moze lepiej nie bede sie upieral przy swoim, zeby nie odciagac dyskusji zbyt daleko od tematu.
Ja odpisałem co do kwestii dodanej przez Ciebie do posta i uważam, że zamiana 75-300 Canona na nowego Tamrona 70-300USD to raczej kijka na bardzo dobrą, amatorską piłę.
Co do dylematu 70-300 vs 70-200/2.8 to jest on baaardzo stary, prawie taki jak światło vs stabilizacja.
I odpowiedź jest podobna - co kto woli.
Mając Sony wahałem się między 70-300G i własnie Tamronem 70-200. Wybrałem tego pierwszego, bo lżejszy i mniejszy (przy okazji też trochę dłuższy). Ale ja sportu nie fotografuje.
Po przesiadce na Canona bardzo szybko kupiłem 70-200/4 i po niecałym roku go sprzedałem. Być może za jakiś czas nabędę Tamrona 70-300USD właśnie. Bo jestem amatorem i w eLce mi brakowało stabilizacji.
Tamron 70-200 chyba ma nieco slabszy AF niz ktorykolwiek 70-200 Canon.
Mogę tylko tego Tamrona porównać do 70-200/4 i 70-200/2.8. Tu nie ma żadnego porównania. To jest otchłań, przepaść...
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 04 Kwi, 2011
Bobby napisał/a:
Poza tym, czy zamiana Canona 75-300 F4-5.6 na Tamrona 70-300 F4-5.6 to nie bylaby troche jak "siekierke na kijek"?
Tak to jest jak doradza się na podstawie czytania specyfikacji a w ogóle nie widziało się samych szkieł na oczy a co dopiero mówić o jakimś doświadczeniu w używaniu ich.
jarekczkrak, jeżeli to ma być podejście "czysto amatorskie" to zestaw proponowany przez Sunders'a (T70-300+C10-22) świetnie uzupełni twój zakres, no chyba że można poszukać uzywanego c70-200/4 + coś szerszego np. c10-22 lub tokina 11-16/2.8
Wiec tak fotografuję amatorsko tzn nie zarabiam na fotografii i za wszelką cene nie muszę zrobić zdjęcia (choć czasem i tak robie za wszelką cene ) ale jakość zdjęć jest dla mnie bardzo ważna, kiedyś w przyszłości chciałbym robić coś więcej z fotografią niż tylko focenie dla siebie.
Jestem krytycznie nastawiony do badziew lub rzeczy mało przydatnych.
Sprzedałem starego c75-300 bo był wolny i jakośc zdjęć taka sobie to była wersja III bez USM itd
Więc nie musze za wszelką cene mieć np Canona 70-200 wzamian za Tamrona.
Ale jeśli każde pieniądze jest wart C70-200 F4IS lub C 70-200 F2.8 i miedzy nimi a tamronem 70-300USD jest olbrzymia przepaść to wole kupić Canona.
Wiem że to jest inna półka cenowa ale czy warto dopłacić ponad drugie tyle do Canonów czy lepiej kupić tamrona dla amatora z ambicjami
Myślałem tez o zakupie obiektywu wmiare nowszego w konstrukcji, zawsze to ciut lepsza jakość .(lepsza praca pod swiatło....)
Myślałem o Tamronie 70-200 2.8 ale duzo czytałem o wolnym AF .
Oczywiście zależało by mi na fotografii przyrody oraz czasem reportarze, szukam czegoś uniwersalnego. Dzwiganie statywu nie jest dla mnie uciążeniem.
No mam dylemat.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 04 Kwi, 2011
jarekczkrak, nie musisz brać od razu wersji IS, tym bardziej do reportażu,możesz szukać uzywki 70-200/2.8, tamrona 70-200 chyba bym odpuścił ze względu na jego af. No cóż cos za coś albo szukanie okazji z canonem albo wersja budzetowa tamron 70-300 + canon 10-22 czy tokina 11-16/2.8
Ale jeśli każde pieniądze jest wart C70-200 F4IS lub C 70-200 F2.8 i miedzy nimi a tamronem 70-300USD jest olbrzymia przepaść to wole kupić Canona.
Te obiektywy różnią się nie tylko ceną i jakością, ale przede wszystkim zastosowaniami. Z testów i opinii osób wynika, że ten Tamron jest wart swoich pieniędzy, podobnie jak wart jest swoich (2x większych) pieniędzy np. Canon 70-200/4 IS, ale to są inne obiektywy. Tele klasy 70-200 ze stałym światłem f/2,8 czy f/4 to takie reporterskie narzędzie, z szybkim i pewnym AF oraz dobrą lub bardzo dobrą ostrością od pełnej dziury (to już zależy o którym konkretnie rozmawiamy). Natomiast obiektywy klasy 70-300 są ciemniejsze, nie mają stałego światła, przeważnie mają AF gorszej klasy, ale za to kończą się na 300 mm, co przy fotografowaniu przyrody może być sporą przewagą, a w reportażu raczej się nie przyda. To tak ogólnie. Zdecyduj co bardziej Ci potrzebne, fakt, że decydując się na Tamrona będziesz mógł sobie też pozwolić na ultra-szeroki kąt – nie do pogardzenia.
Problem polega na tym ze potrzebuję uniwersalnego tele a mam troche gotówki którą moge wydać na obiektyw. Znając mnie wiem że lubie mieć coś dobrego z czego będe zadowolony a jednoczesnie nie wydam worka pieniędzy bo jak pisałem nie zarabiam na fotografowaniu ale licze sobie jakość.
....osiołkowi w żłobie dano ......
Jakbym był bardziej ukierunkowany to decyzja byłaby prosta.
Dziękuje wszytskim za zainteresowanie i cenne porady.
Musze sam teraz sam podjąc decyzje.
a jednoczesnie nie wydam worka pieniędzy bo jak pisałem nie zarabiam na fotografowaniu ale licze sobie jakość.
Jak już parokrotnie było pisane na tym forum, zarabianie na fotografii niekoniecznie jest połączone z wydawaniem worka pieniędzy oraz vice versa – bycie amatorem nie przeszkadza w wydawaniu worków pieniędzy na swoje hobby.
Chcesz mieć fajną zabawkę, to kup któryś z modeli Canona 70-200L, to są dobrze wydane pieniądze, będziesz zadowolony i… po jakimś czasie zacznie Ci brakować 300 milimetrów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11