Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
blaine,
Poleciała atrapa. Była lekka i korpus bardzo mocno oodbijał się od schodów.
Przednia soczewka 24-105 przez chwilę miała dziwne odblaski, przed upadkiem i po podniesieniu to był już normalny obiektyw ze szklaną soczewką.
Myślę, że mieli atrapę sklepową i dużo chęci do zabawy.
No ja o tym wiem, że poleciała atrapa body. I kubek 24-205L, sam mam taki.
DigitalRev często takie akcje robi
Jak chcesz popatrzeć jak psują prawdziwe aparaty, to tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=D1tTBncIsm8
Niekoniecznie. Przecież to tylko różnica szerokości szczeliny - układ mechaniczny może być ten sam, a ograniczenie tylko w oprogramowaniu
W podanym przez Ciebie linku do The Digital Picture podają inny shutter-lag dla serii 2-cyfrowej (59 ms) niż dla 3-cyfrowej (90 ms), co w połączeniu z innymi prędkościami serii (migawka też musi się zdążyć „wyrobić”, nie?) pozwala wysnuć uzasadnioną teorię, że nie są to te same mechanizmy – księgowi by nie pozwolili.
Może koledzy mnie wyśmieją po wcześniejszych deklaracjach, ale co tam
Właśnie stałem się posiadaczem sześćdziesiątki, przesiadłem się z 450D, aktualnie mam oba korpusy i:
1. Wizjer jest dużo lepszy w sześćdziesiątce, jaśniejszy, większy i nawet na standardowej matówce pozwala na ocenę czy jest poprawnie ustawiona ostrość, oczywiście pobłogosławiona przez producenta możliwość wymiany matówek to też duży plus, z którego będę korzystał
2. Nie wiem jaki mechanizm AF jest użyty w 600D, ale ten w 60D jest od 450 zauważalnie pewniejszy i szybszy (chociaż np z 50 1.4 nie tak pewny i szybki jak w stareńkim eos 30 - analogu)
3. ISO 1600 z 60D jest dużo lepsze niż ISO 800 w 450D, gdzie używałem go tylko w sytuacjach awaryjnych.
4. Póki co wiem tyle, że się sprawuje, nie miałem okazji sprawdzić w poważniejszym zastosowaniu.
5. Kwestia subiektywna, ale dotychczasowym aparatem zrobiłem w ciągu 3 lat ok 10000-12000 zdjęć, często trzaskam seriami na pokazach lotniczych i nic się jakoś nie rozleciało, mam nadzieję że w tej kwestii współpraca z 60D przebiegnie równie pomyślnie
6. Nie przeprowadzałem dokładnych testów, ale: EF10-22 bezproblemowo, EF1.8/28 bezproblemowo, EF1.4/50 bezproblemowo, EF1.8/85 raczej trafia - chyba mam podobny problem jak w teście, czyli chodzi szybko, ale lubi się pomylić, ff czy bf nie stwierdziłem, jeszcze muszę się przyjrzeć sprawie, EF100-400 - raczej bezproblemowo, ale dokładny test będzie na pokazach lotniczych gdyż do ptactwa brak mi cierpliwości, chyba, że kury u sąsiada na podwórku
Poprawa w ergonomii bardzo duża, wymaga bardzo szybkich kart pamięci, przy strzelaniu dłuższych serii rawami istnieje ryzyko zapchania bufora, a przy nagrywaniu filmów pojawiają się artefakty na materiale. Kręcenie video fajna sprawa, nawet nie sprawdzałem z AF, ale dobry manualny obiektyw i można robić cuda, niestety słychać szuranie pierścieniami więc nieodzowny mikrofon zewnętrzny lub inny podkład dźwiękowy w postprodukcji Uchylny monitor - można nie otwierać i foci się jak analogiem Brakuje mi dedykowanego guzika do kompensacji błysku - można przypisać do SET ale przy zmianie sposobu wybierania punktów AF przypisana funkcja się resetuje. Foty robię w rawach więc nie odczuwam potrzeby osobnego przycisku balansu bieli, tudzież braku takiej informacji na wyświetlaczu, ale rozumiem, że to może być problem. Z gripem robi się trochę ciężkawy, ale za to poprawia się jeszcze bardziej komfort trzymania. Jakość wykonania porządna, korpus mocny i nie sprawia wrażenia tandetnego, nawet mimo, że to nie jest magnez. Ogólnie plusy przesłaniają minusy więc polecam. Ach, klik guzików jakiś taki dziwny, niewyczuwalny... ale idzie się przyzwyczaić.
[ Dodano: Pon 04 Kwi, 2011 13:50 ]
No i nie wiem czy brakuje mi mikrokalibracji AF i złącza PC ponieważ nigdy nie posiadałem/korzystałem z takich udogodnień. Zresztą chyba można kupić kostkę na sanki lampy błyskowej z takim gniazdkiem, więc przynajmniej ten mankament można zniwelować.
ophiuchus,
Wielkie dzięki za tak konkretne odpowiedzi.
Już kliknąłem na POMÓGŁ.
Cytat:
3. ISO 1600 z 60D jest dużo lepsze niż ISO 800 w 450D, gdzie używałem go tylko w sytuacjach awaryjnych.
To chyba najlepsza informacja ze wszystkich, bo często używam awaryjnie ISO800 i też nie byłem zadowolony z jakości plików.
Cytat:
1. Wizjer jest dużo lepszy w sześćdziesiątce, jaśniejszy, większy i nawet na standardowej matówce pozwala na ocenę czy jest poprawnie ustawiona ostrość, oczywiście pobłogosławiona przez producenta możliwość wymiany matówek to też duży plus, z którego będę korzystał
Swego czasu (lata 80te) bardzo dużo fotografowałem Practiką BC1 i nigdy nie miałem problemów z ostrością, jak niedawno próbowałem zrobić trochę zdjęć bez AF w 450D byłem zdziwiony jak często nie udawało mi się ustawić ostrości. Mam nadzieję, że w 60D (bo coraz mocniej ciągnie mnie w tę stronę) faktycznie da sie ostrzyć manualnie bez takich problemów jak w 450D.
Cytat:
Poprawa w ergonomii bardzo duża, wymaga bardzo szybkich kart pamięci, przy strzelaniu dłuższych serii rawami istnieje ryzyko zapchania bufora, a przy nagrywaniu filmów pojawiają się artefakty na materiale.
Widziałem że zapis na kartę jest bardzo szybki, ale nie wiedziałem że pojawiają się artefakty przy video. Bawiłem się trybem video w 7D i miałem bardzo wolną kartę CF Kingstona. Zapis po zakończeniu nagrania trwał zawsze przez dłuższą chwilę, ale materiał był OK.
Cytat:
Jakość wykonania porządna, korpus mocny i nie sprawia wrażenia tandetnego, nawet mimo, że to nie jest magnez. Ogólnie plusy przesłaniają minusy więc polecam
Miło słuchać takich dobrych wieści.
Mam wielką prośbę do jakiegoś zadowolonego lub niezadowolonego posiadacza 600D o opinię o swoim sprzęcie - to tak dla równowagi po tych peanach na rzecz 60D
[ Dodano: Pon 04 Kwi, 2011 15:27 ] hijax_pl,
Cytat:
http://www.the-digital-pi...era-review.aspx
Dzięki za ciekawy link.
Pozwoliłem sobie skopiować z powyższej strony info o migawkach
Model------------------------żywotność migawki
Canon EOS Rebel T3i / 600D---???,???
Canon EOS Rebel T2i / 550D---???,???
Canon EOS Rebel T1i / 500D---100,000
Canon EOS Rebel T3 / 1100D---???,???
Canon EOS Rebel XSi / 450D---100,000
Canon EOS Rebel XS / 1000D--100,000
Canon EOS Rebel XTi / 400D----50,000
Canon EOS Rebel XT / 350D----50,000
Canon EOS 60D--------------100,000
Canon EOS 50D--------------100,000
Canon EOS 40D--------------100,000
Canon EOS 30D--------------100,000
Canon EOS 20D---------------50,000
Canon EOS 7D--------------150,000
Canon EOS 5D Mark II-------150,000
Canon EOS 5D--------------100,000
Canon EOS 1D Mark IV------300,000
Canon EOS 1D Mark III------300,000
Canon EOS 1D Mark II N----200,000
Canon EOS 1DS Mark III----300,000
Canon EOS 1DS Mark II-----200,000
Moje doświadczenie z 450D i wymianą po 47.ooo może być przypadkiem, ale raczej słyszałem o przekraczaniu teoretycznych limitów w drugą stronę.
Kiedys myślałem że 50.ooo to kosmiczna ilość zdjęć, ale niestety przy fotografii panoramicznej i HDRach licznik strasznie szybko bije.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14