Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Autor tematu chyba będzie musiał trochę poczekać na zniżki. Z kitem 18-55 ED D5100 będzie kosztował 3099zł, z kitem 18-55 VR 3199zł, a z 18-105 ED VR 3699zł. Źródło: http://www.swiatobrazu.pl...rticle&id=23148
Jak dla mnie cena nieco za duża, jak na możliwości, ale to cena za nowość. Po paru miesiącach na pewno cena spadnie.
A ja akurat do strobistowego portretu ze statywu używam LV do ustawiania ostrości, kiedy używam małej głębi na manualnym obiektywie i chcę mieć pewność, że dobrze trafię. Z tą uwagą, że przed zrobieniem ekspozycji LV wyłączam, bo inaczej nie wyzwolą się lampy.
Oczywiście nie zawsze robię portret ze statywu, nie zawsze jest na tyle ciemno, żeby ostrzenie przez wizjer było uciążliwe, oraz nie zawsze mam na tyle zmęczone oczy, żeby sobie nie ufać w wizjerze.
Wydaje mi się, że nie do końca jest tak. Nie wiem jak w innych systemach, ale w Canonie (przynajmniej w 40D i 50D) migawka w trybie LV działa tak samo jak np. w bezlusterkowcach. Czyli podczas pracy LV jest otwarta, a po naciśnięciu spustu migawka najpierw się zamyka, matryca jest pewnie resetowana, i dopiero potem migawka otwiera się na czas ekspozycji. Po ekspozycji się zamyka, i za chwilę otwiera, żeby znowu był na ekranie obraz LV.
Tak więc mechanika działa tak czy owak.
Tak, migawka działa, kłapie. Ale sygnał na pin wyzwalania lampy nie idzie
Zobacz jeszcze jak jest w trybach silent shoot. Bo tam się otwarcie chyba różniło. Z ciekawości wrócę do tego i sprawdzę też
Dokładnie tak napisałem. Przed chwilą sprawdziłem, lampa EX580 II podpięta przez TTL błyska w LV, wszystko jak trzeba. Ale złącze PC i środkowy pin, jak pamiętam z wcześniejszych prób – nie.
komor, zobacz jak strzela migawka w LV mając włączony silent shoot. Prawdopodobnie migawka nie jest zamykana przed, tylko po zdjęciu. Możliwe, że to jest powodem ogólnego wyłączenia "zwykłego" pinu do lampy a zostawienie tylko elektronicznego jej wyzwalania...
Ostatnio zmieniony przez dr11 Czw 07 Kwi, 2011, w całości zmieniany 1 raz
jaad75, to kolejny dowód wyższości sprzętu P nad sprzętem C. dr11, nurtuje mnie ten problem, ze zwykłej ciekawości, ale nie widzę żadnego powodu technicznego, dla którego nie mogłoby to działać. Nie widzę, co nie znaczy, że nie ma, oczywiście.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 07 Kwi, 2011
dr11 napisał/a:
Tak, migawka działa, kłapie. Ale sygnał na pin wyzwalania lampy nie idzie
Zobacz jeszcze jak jest w trybach silent shoot. Bo tam się otwarcie chyba różniło. Z ciekawości wrócę do tego i sprawdzę też
komor, normalnie lampa w C jest wyzwalana ze styku w migawce (czasem się ten styk nawet wyciera i ludzie mają kłopot z wyzwalaniem, czytałem gdzieś po necie). Najwyraźniej w trybie LV ten sposób nie jest już używany. Kiedyś to próbowałem przeanalizować i nawet coś odkryłem, ale jak widać to było mi tak potrzebne, że zapomniałem
jaad75, to kolejny dowód wyższości sprzętu P nad sprzętem C.
Znacznie bardziej przydałoby mi się nieblokowanie impulsu powyżej synchro (choćby uruchamiane w Custom Menu)... Drażni mnie, że trzeba tu kombinować z HSS i wyzwalaniem optycznym.
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Czw 07 Kwi, 2011
jaad75 napisał/a:
kozidron napisał/a:
jak sobie wyobrazasz uzywanie LV podczas fotografii koncertowej
Akurat tu bywa całkiem przydatny i użyłem go kilka razy...
kozidron napisał/a:
streetu
Tym bardziej mogę sobie wyobrazić, zwłaszcza jeśli chcesz robic zdjęcia będąc samemu niezauważonym...
kozidron napisał/a:
czy portretu albo nawet reportażu
Tu już zazwyczaj mniej wygodnie...
to samo miałem ochotę napisać ale z kozidronem nie mam ochoty polemizować.
dodam tylko że street i koncerty to również forma portretu czy reportażu więc skoro się w tych pierwszych sprawdza to i tu można go skutecznie wykorzystać. nie muszę też dodawać, że ogromną zaletą jest wtedy uchylny wyświetlacz, który znacznie podnosi komfort pracy z LV (to samo mogę powiedzieć o EVF).
Fatman73 napisał/a:
Po pierwsze to D7000 udostępnia kontrolę nad przysłoną podczas filmowania -w takim samym stopniu jak A55.
Po drugie co ma przysłona do migotania obrazu przy filmowaniu w słabym sztucznym świetle ? Tu istotny jest czas otwarcia migawki a nie przysłona (co akurat D7000 oferuje, w przeciwieństwie do A55) -zresztą rozmawialiśmy o tym, zapomniałeś ?
pan.tadeusz napisał/a:
możliwe
to w D3100 nie było kontroli przysłony
Też pudło. Jest taka sama jak w D7000.
czyli jednak dobrze pamiętałem - jest tylko możliwość ustawienia jej przed rozpoczęciem nagrywania czyli w kwestii kontroli przysłony mamy takie samo "minimum" a nie jak pisał jaad - pełny manual
nie mogłem się dogrzebać tej naszej krótkiej rozmowy ale też wydaje mi się że do linkowanego filmiku z jarzeniówką już chyba się nie odniosłeś - tzn w sensie czy to dobry przykład na że Soniak w jakiś sposób radzi sobie z tym zjawiskiem.
co do kontroli przysłony i migotania przypominam sobie tylko coś o tym że tu jednak 550D pozwala na więcej. było też o tym że gdy zajdzie słońce to zaczynają się problemy
czym byłem zdziwiony ponieważ ich nie doświadczyłem i dlatego próbowałem aparat z oświetleniem jarzeniówki (wspomniany filmik), z pozytywnym skutkiem zresztą.
nie wiem jak wygląda kontrola czasu otwarcia migawki w trybie video dla D7000 i na ile pomaga ona zapanować nad wspomnianym przez Ciebie negatywnym zjawiskiem. generalnie nie mam z tym problemów ale też nie bawię się w bardziej profesjonalne produkcje i pewnie trzeba by porównać jak oba aparaty radzą sobie w podobnych warunkach. tak czy inaczej to "niezbędne minimum" w A55 z punktu widzenia amatora wygląda bardzo dobrze D7000 dorzuca lepszy bitrate oraz wspomnianą przez Ciebie kontrolę czasu migawki (co jeszcze?) kosztem mniej skutecznego AFu oraz uchylnego wyświetlacza i możliwości skorzystania z wizjera (funkcje bardzo przydatne gdy aparat pełni rolę kamery). czyli tak jak pisałem - osoby potrafiące wykorzystać bitrate będą wiedziały na co zwrócić uwagę, a sam AF wydaje się bardziej przydatny tym ceniącym udogodnienia do których z pewnością zaliczyć można mniej ambitnych domowych filmowców. nie wykluczałbym jednak, że sprytny i doświadczony operator zrobi z niego fantastyczny użytek natomiast zapalonemu filmowcowi do pełni szczęścia (czyt. pełny manual) wciąż bliżej w Canonach. wychodzi więc na to, że wygodny A55 sprawdza się bdb w kwestiach video amatorskich i tyle od początku próbuję napisać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10