Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 06 Kwi, 2008 Sony A350 vs. Canon EOS450
Witam,
Jestem nowy na forum i odrazu prosze o pomoc przy wyborze lustrzanki.
Jestem amatorem ktory chce sie rozwijac, od kilku lat bawie sie hybrydami, ale przestalo mi to wystarczac i chce kupic lustro. Dlugo myslalem co kupic, czytalem pisalem juz prawie sie zdecydowalem, ale jest kilka nowosci i nie wiem co wybrac.
Na poczatku myslalem o E-510 z dual kitem, pozniej o Pentaxie K10D a teraz juz prawie zdecydowalem sie na Sony A350 z ob. 18-70mm i do tego 75-300, a teraz wszedl Canon EOS 450 i znowu nie wiem co lepsze. Bardzo prosze o porade co wybrac, bo jeszcze nigdzie nie ma zadnych testow tych aparatow,a Wy napewno lepiej sie znacie na tym
Bardzo prosze o pomoc i doradzenie czy w razie czego takie obiektywy starcza na poczatek.
Jezeli chodzi o co chce fotografowac to duzo zdjec noca i portretow (na tych 2 bardzo mi zalezy), krajobrazy i zwykle zdjecia.
Snoopy, do zdjęć nocnych zdecydowanie polecam Canona. Z tym że lepszy wydaje mi się mimo wszystko 400D, przynajmniej patrząc po dostępnych samplach, wygląda na to, że 450D szumi mocniej. Jeśli jednak taki poziom szumu Ci nie przeszkadza, warto brać nowszy model. Większy wizjer, szybszy AF i procesor. Ogólnie powinien dać większe możliwości.
K10D to też świetny aparat, solidniejszy od Canonów i lepszy w pewnych aspektach, ale niestety mocno szumiący, co w pewnym sensie dyskwalifikuje go do zdjęć nocnych. Tendencje do szumu ma też niestety E-510, którego dobrą cechą jest przyzwoita optyka na starcie i łatwość uzyskania dużego ekwiwalentu ogniskowej. Najmniej podoba mi się z tej trójki A350. Takie nie wiadomo co. Ani szczególnie tanie, ani z dobrą jakością obrazu (SZUMI!)... za to ma niepotrzebne (a raczej rzadko przydatne) bajery, czyli life view, odchylany ekranik i 14 megapikseli na matrycy.
No wlasnie troche sie boje tych szumow w 350, ale podobo wcale takie tragedi nie ma, jest porywnywalne z canonem. A jak wypadaja obiektywy kitowe i pozniej ceny nowych obiektywow? Jak w kwesti dalszego rozwoju wypadaja te 2 aparaty? tzn ceny obiektywow, lampy dodatkowej itd?? I jedno pytanie EOS 450 ma stabilizacje w body czy tylko w obiektywie?
Powiem tak juz prawie kupilem Sony, ale teraz chyba bardziej jestem za Canonem. I na zadne gadki sie nie nabralem, jakbym sie nabral juz pewnie kupilbym sony ale dzieki za opinie, na to wlasnie liczylem
No dobra to powiedzmy ze zdecyduje sie na EOSa 450 to brac z kitowym ob. czy lepiej samo body i do tego dokpupic oddzielnie jakies obiektywy. Jak tak to prosze tylko o porade jakie polecacie na poczatek i ile bede musial na to wydac, bo tak szczerze chcialem sie na poczatek w 4 tys zamknac.
Kup 450D z Sigmą 17-70 lub Tamronem 17-50 f/2.8. Będzie miły zestawik.
Zdecydowanie popieram taki pomysł. Ja bym się ograniczył nawet do obiektywu Tamrona. Będziesz miał świetną jakość zdjęć za naprawdę niewielkie pieniądze.
Monastor : "za to ma niepotrzebne (a raczej rzadko przydatne) bajery, czyli life view, odchylany ekranik i 14 megapikseli na matrycy."
Jesli chodzi o 14 Mpx to zgadzam sie jak najbardziej ale dla fotoamatora ktory przesiada sie z zaawansowanych kompaktow , odchylany ekran i podglad na zywo to jak byc w domu bo dla niego to codziennosc... a nie " raczej rzadko przydatne"...
oczywiscie wracajac do tematu to dla tego konkretnego klienta to A350 zdecydowanie polecac nie bede... Pentaxa k10D do nocnych tez nie :]...
Wiec kolego zostal Ci Canon 450d no ewentualnie D3 bedziesz mogl z reki foty robic w noc czarną :] (ten drugi to oczywiscie zart dla czepialskich i malo kumatych :] )
odchylany ekran i podglad na zywo to jak byc w domu bo dla niego to codziennosc... a nie " raczej rzadko przydatne"...
W żaden sposób nie odczułem rozstania z podglądem na LCD, a zaawansowanego kompaktu też długo używałem (z takim aparatem zacząłem przygodę z fotografią, a nie z lustrem analogowym).
Mimo to uważam, że podgląd na żywo to zbędny bajer. Zwłaszcza jeśli ma działać tak jak ten w 450D czy A350
Dla mnie LV to tez zbedny bajer, bo "tryb zombie" chyba nie dla mnie
ale dla niektorych jest to wazne. Generalnie lepiej miec niz nie miec. Czasami taki odchylany ekranik moze oszczedzic kladzenia sie na trawie
Monastor : Przeciez w A350 LV dziala calkiem niezle... napewno lepiej niz w Canonie 40d :] A jak ktos np duzo uzywa statywu i sie musisz nachylac do wizjera 4 godziny to mozna dostac bialej goraczki... a tak widzisz na LCD wszystko co cie interesuje nawet nie garbiac sie ciutke... nie mowie o tazaniu sie w blocie zeby uchwycic dany motyw... to taki bajer dla leniwych :]
Sam tez przez pewien czas focilem sony H5... i po przejsciu na k10d nie brakowalo mi podgladu bo go nie uzywalem w H5 :] ale jak mowi szanowny kolega MC jak jest to lepiej niz jak nie ma... ogolnie to kwestia przyzwyczajenia.. ja osobiscie jestem troche poirytowany ze lustra transformuja sie w kompakty z funkcja lustrzanki
Jak już dałeś się omamić na tego Canona 450D to przemyśl i weź lepiej 40D, ten 450D za pół roku będzie kosztował połowę obecnej ceny, a 40D ze zwrotem już prawie oddają za darmo.
Kit sony jest lepszy od kita canona, pamiętaj, że szkło to podstawa, ja bym na twoim miejscu szedł w szklarnie zeissa a mianowicie 16-80 ( MC ma taki w podpisie, to go zapytaj jak szkiełko działa), te krótkie tamrony i sigmy wymienione na forum się chowają przy CZ, poza tym nie będziesz miał z nimi stabilizacji w Canonie. Poczytaj na forach nikona i canona rozczarowanie wynikające z braku stabilizacji i bycie zmuszonym do brania obiektywów ze stabilizacją.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9