Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki adapter do Digiscopingu ?
Autor Wiadomość
Dawid1984 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 10 Kwi, 2011   Jaki adapter do Digiscopingu ?

Chodzi mi koledzy mianowicie o kwestie czy lepiej kupić adapter DCC czy lepiej uniwersalny UDCA ,oczywiście do lunety i okularu które są w mojej stopce .Inna kwestia jest tez kompakt do tego zestawu,może macie jakieś sugestie ?. Sam zastanawiałem się nad Nikonem P7000 choć szczerze cena mnie trochę odstrasza.Mozę trochę rozjaśnicie mi umysł :wink:
A tak z innej beczki to chodzi mi jeszcze o głowicę ,czy zna może ktoś jakiś model który ma blokowanie głowicy na przykład jednym przyciskiem ,a nie dokręcanie ręczne(chodzi o ruch głowicy góra dol tak dla wyjaśnienia) i czy w ogóle jest coś takiego?

Reklama

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Pon 11 Kwi, 2011   

Zdecydowanie polecam DCC. UDCA jest moze i uniwersalny, ale na pewno bedzie niestabilny i klopotliwy w transporcie, mocowaniu i uzyciu.

Co do aparatu, to DCC jest najwyrazniej przystosowany na gwint 28mm, czyli pod coolpixy. Bez problemu mozna z niego przejsc na bardziej uniwersalne 52mm a wtedy mozna bedzie uzyc w zasadzie wszystkiego malego, co ma mocowanie tulei filtrowej.

Z dobrych aparatow do digiscopingu warto brac pod uwage Lumix LX5, Olympus ZX, samsung EX1. Z wiekszych tez Canony G. Moim zdaniem najlepiej dopasowac sobie aparat pod wzgledem latwosci uzycia z luneta bez adaptera, czasem zdarza sie zapomniec, albo nie ma czasu i wtedy jest jak znalazl. Poza tym sprawdz tez, ktory najlepiej smiga z lornetka. Digiscoping lornetkowy jest bardzo ok.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

kivirovi napisał/a:

Z dobrych aparatow do digiscopingu warto brac pod uwage Lumix LX5, Olympus ZX, samsung EX1. Z wiekszych tez Canony G

Olzmpus XZ-1:
http://www.birdforum.net/showthread.php?t=188765

Panasonic EX-1:
http://www.birdforum.net/...archid=10644548
ale filmy rejestrowane w 640x480... za te pieniądze?

Canon G:
drugi wpis tutaj
http://www.birdforum.net/showthread.php?t=193286

A z tych fajnych oprócz lx5

jeszcze (i chyba przede wszystkim) Canon s95 z adapterem:
http://www.birdforum.net/...t=189535&page=2

oraz niekłopotliwy (w zestawie opticrona)
Panasonc fs-10 (możesz szukać info o hamerykańskiej wersji zwanej fh-1)

Ja zamiast polować na złączki chyba przepłaciłbym za opticronowski gotowiec.

Dawid1984 
Entuzjasta

RB napisał/a:
oraz niekłopotliwy (w zestawie opticrona)
Panasonc fs-10 (możesz szukać info o hamerykańskiej wersji zwanej fh-1)

Ja zamiast polować na złączki chyba przepłaciłbym za opticronowski gotowiec.
Tylko ten Panasonic Fs 10 to jest zestaw do zooma o ile się nie mylę.
RB napisał/a:
Olzmpus XZ-1
Fajny tylko jaka do tego tulejkę doczepić ? Zaraz przetrawię te linki co podałeś RB
kivirovi napisał/a:
czasem zdarza sie zapomniec, albo nie ma czasu i wtedy jest jak znalazl.
Generalnie nie mam problemu z zapominaniem i myślę ze wychodząc z luneta zawsze ten adapter miał bym przy sobie,ale wezmę to pod uwagę :smile:

RB 

Dawid1984 napisał/a:

Tylko ten Panasonic Fs 10 to jest zestaw do zooma o ile się nie mylę.

Niestety, albo na szczęście... mylisz się.
http://www.opticron.co.uk...act_digital.htm

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Do wszystkich wymienionych przeze mnie jak i Canona a95 sa tuleje. Niektore trudno zdobyc, bo sa to czesto nowe serie.
Oly np. tu:
http://www.lensmateonline.com/store/xz1adapter.php
a tu z chin:
http://shop.ebay.de/i.htm...6.c0.m270.l1313

RB 

Dawid1984 napisał/a:

RB napisał/a:
Olympus XZ-1
Fajny tylko jaka do tego tulejkę doczepić ? Zaraz przetrawię te linki co podałeś RB

Przetraw. Niestety, część z tych fajnych w dokumentacji i na zdjęciach aparatów ma dość specyficzną konstrukcję obiektywu, która powoduje winietowanie także na długich ogniskowych. Ten olympus zdaje się także.

Jak dla mnie to canon s95 i lumixy: lx5 albo fs10. Tyle, ze to nie jest opinia powstała na podstawie uzytkowania a literatury :mrgreen:

Z tym, że patrząc na ceny i biorąc pod uwagę, że s95 jest mniej więcej w cenie całego opticronowskiego zestawu właczając w to złaczki, tulejki, aparat oraz mając na uwadze opinie o fs10 i to, że masz w sumie grzeczna ale średniej klasy lunete to... to nie wiem czy chciałoby mi się na początek kombinować jak koń pod górke :-) i kupować coś lepszego...

No chyba, że potrzebujesz aparatu nie tylko do digiskopingu a takiego czegoś do wszystkiego...

Dawid1984 
Entuzjasta

Cytat:
Niestety, albo na szczęście... mylisz się.
http://www.opticron.co.uk...act_digital.htm
Tylko tam jest nap ze jest do okularu 40810 HDF T (x23)a ja mam 10809(x32) czy ma to w ogóle jakieś znaczenie ?I czy można to w ogóle w Polsce dostać bo patrze na cennik kestrel.pl to chyba to jest to : 50155 Panasonic Lumix FS10 HDF kit
Blokuje mnie trochę kupno tego bo ten kompakt ma 720p a chciałbym jednak chyba więcej.
RB napisał/a:
No chyba, że potrzebujesz aparatu nie tylko do digiskopingu a takiego czegoś do wszystkiego...
Kompakt ma służyć tylko do lunety ,do zdjęć mam inny sprzęt.

[ Dodano: Pon 11 Kwi, 2011 21:42 ]
A co do głowicy ,macie może jakieś sugestie?

RB 

Wysłany: Wto 12 Kwi, 2011   

Dawid1984 napisał/a:
Tylko tam jest nap ze jest do okularu 40810 HDF T (x23)a ja mam 10809(x32) czy ma to w ogóle jakieś znaczenie ?I czy można to w ogóle w Polsce dostać bo patrze na cennik kestrel.pl to chyba to jest to : 50155 Panasonic Lumix FS10 HDF kit

Znaczenie jest takie że im mniejsze powiekszenie tym lepsze zdjecia. Ale aby mieć rozsądny kompromis między obserwacją a zdjęciami to okular x32 jest OK.
W Polsce to można dostac. Jak chcesz szczegóły to mailuj do Jacka Betlei (a właśnie ta 'pustułkowa' strona ;-) )

Dawid1984 napisał/a:
Blokuje mnie trochę kupno tego bo ten kompakt ma 720p a chciałbym jednak chyba więcej.

Dobrze, a tak szczerze mówiąc to wiesz które kompakty z wymienianych tu potrafią nagrywac filmy fullHD (czyli 1080 linii)?
Bo o ile pamiętam to:
canon s95 - 720 linii (1280x720)
panasonic lx5 - 720 linii
olympus xz-1 - 720 linii
samsung ex-1 - 480 linii
canon g-12 - 720 linii (i tylko 24 kl/s)
nikon p7000 - 720 linii

to z tych takich bardziej mi znanych i 'lepsiejszych'.

Chyba tylko Sony ma jakieś kompakty z obiektywem tak do 100-150mmm i z zapisem video 1920x1080. Ale jak to działa z lunetami - pojęcia nie mam.

Dawid1984 napisał/a:

A co do głowicy ,macie może jakieś sugestie?

Nie kombinuj, cała idea w tym aby pokrętłem regulować opór.

Dawid1984 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 12 Kwi, 2011   

A Panasonic Fs 10 ma nagrywanie filmów HD (1280 x 720 przy 30 kl./s w formacie Motion JPEG) Chyba się zdecyduje na zestaw Opticrona napisze do J Betleji i zapytam o ten zestaw.Tak na marginesie dziś wpadło trochę koron do kieszeni szkoda ze nie zaczekałem bo można było kupić HR80 ehhh co nagle to po diable,ale co tam co zobaczyłem już to moje :mrgreen:
RB napisał/a:
Nie kombinuj, cała idea w tym aby pokrętłem regulować opór.
Wiem po prostu myślałem ze coś takiego istnieje i w każdej chwili można zablokować.

[ Dodano: Sro 13 Kwi, 2011 16:23 ]
I napisałem do Jacka Betlei,dziś odpisał i faktycznie RB miałeś racje ze są zestawy z Fs10 które pasują do mojego okularu ,chyba się skusze :mrgreen:

RB 

Wysłany: Sro 13 Kwi, 2011   

Dawid1984 napisał/a:

I napisałem do Jacka Betlei,dziś odpisał i faktycznie RB miałeś racje ze są zestawy z Fs10 które pasują do mojego okularu ,chyba się skusze :mrgreen:

Weź od razu zamów jakiś zdalny wyzwalacz - czyli jakieś mocowanie węzyka spustowego. AFAIK Opticron tez coś takiego ma w komplecie. Oczywiście, mając dostęp do jakiegokolwiek warsztatu mechanicznego zrobisz to samemu :-) To jest proste i 'średnio' precyzyjne.

Dawid1984 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 03 Maj, 2011   

Stalo się zamówiłem w końcu adapter Opticrona,nie kombinowałem i zamówiłem cały zestaw wraz z Panasonikiem Fs10 wraz z wężykiem na ramieniu.Mam nadzieje ze będę zadowolony,dzięki wszystkim za pomoc.

Odpowiedz do tematu