Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
B o g d a n, wymogiem w fotografii produktowej jest zazwyczaj jak największa GO i jak najmniej absorbujące tło - zazwyczaj jednolite, tak by dało się bez kłopotu wycinać z niego fotografowane przedmioty...
B o g d a n, wymogiem w fotografii produktowej jest zazwyczaj jak największa GO i jak najmniej absorbujące tło - zazwyczaj jednolite, tak by dało się bez kłopotu wycinać z niego fotografowane przedmioty...
Dokładnie 9,5 cm, zresztą zamów sobie na allegro i zmierz.
jaad75 napisał/a:
wymogiem w fotografii produktowej jest ... ... tło - zazwyczaj jednolite, tak by dało się bez kłopotu wycinać z niego fotografowane przedmioty...
Dobrze, że dodałeś "zazwyczaj".
Są dziedziny, gdzie już dawno się od tego odeszło i całą sztuką jest dobra aranżacja właśnie tła dla produktu. Tło daje klimat, którego potrzebuje kupujący. Bezduszne przedmioty na białym tle już się nie chcą sprzedawać. W wielu miejscach wręcz już wymogiem jest ładnie zaaranżowane zdjęcie, a jeszcze dwa lata temu było hasło "wytnij i wklej na białe tło". Jak to teraz wygląda, wystarczy spojrzeć choćby do brocante.
Oczywiście wiele produktów tego nie potrzebuje, zwłaszcza w zbiorczych katalogach. Elementom elektronicznym, materiałom biurowym, budowlanym, itp. itd jest to np. zupełnie nie potrzebne.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 12 Kwi, 2011
B o g d a n napisał/a:
Są dziedziny, gdzie już dawno się od tego odeszło i całą sztuką jest dobra aranżacja właśnie tła dla produktu.
B o g d a n, wyobrażam sobie twoją minę jak ogladasz jakieś szkło lub body na przykład na stronie optycznych z takim fikuśno - maziajnym tłem o zabarwieniu artystycznym - najlepiej w kolorze fuksji lub pistacjowym albo ecru oczywiście nie jednolitym dla całkowitego namaszczenia. Szczerze masz bardzo ładne jajka ale nie chciałbym oglądać np. odtwarzacza mp4, który np. zamierzałbym kupić na tle takich maziaji - wybacz ale twoje namaszczenie w czymś co powinno być czytelne jest przerostem formy nad treścią i nie kumam dlaczego muszę się z tak prostym argumentem przebijać do Ciebie
kozidron, ale co to ma do tematu? Przecież Bogdan nigdzie nie napisał, że wszystkie zdjęcia produktowe muszą być z małą GO i jajkami w tle. W mojej znajomej agencji zresztą stosują proste rozróżnienie: zdjęcia produktowe i image’owe. Nie wiem czy to jest jakaś ogólnie obowiązująca terminologia, ale tak na szybko sobie rozróżniają o jakie zdjęcia chodzi: f/8–f/16 do wycięcia z białego tła, czy dowolna fantazja fotografa z kompozycją, tłem innym niż białe itd.
Ja tez raczej nie widze tego jako fotografii produktowej. Jesli to mialby byc product, to na pierwszym zdjeciu oba jajka powinny byc ostre, na ostatnim zas, za duzo jest "tloku" w tle. Mimo ze reszta jest nieostra, to jednak odciaga wzrok od "produktu" (widac ptaszka, jednak). Ja bym to po prostu zakwalifikowal jak "martwa nature". Zdjecie moze byc dobre do galerii, ale dla reklamy produktu to raczej "takie sobie"...
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 13 Kwi, 2011
komor napisał/a:
kozidron, ale co to ma do tematu? Przecież Bogdan nigdzie nie napisał, że wszystkie zdjęcia produktowe muszą być z małą GO i jajkami w tle.
komor, ale to co napisałeś to jest "takie lekkie nadużycie słowotwórcze", bo jeżeli ktos polemizuje z pewnymi zasadami, pokazuje przykład odnoszący się jednak do fotografii produktowej i nie wiem czy zauważyłeś/doczytałeś -odniósł się jednak "do przymykania" a ty podnosisz w treści zwrot "wszystkie" jako najważniejszy w dyskusji to równie dobrze mozna twierdzić, że ja też nie napisałem - że "wszystkie" zdjęcia produktowe mają być czytelne.
Niestety ja nie operowałem świadomie zwrotem "wszystkie" w taki sposób abym mógł nim manipulować tak jak ty.
Oczywiście komor, masz racje rzeczywiście B o g d a n nie uzył nigdzie zwrotu że "wszystkie zdjęcie mają tak wyglądać" - zwracam honor
Zdjecie moze byc dobre do galerii, ale dla reklamy produktu to raczej "takie sobie"...
Z tym się akurat nie zgodzę. Popatrz jakie zdjęcia są w sklepie podlinkowanym przez Bogdana, nie widzę problemu z takimi zdjęciami produktowymi, bo akurat budują specyficzny klimat, który jest miłym dodatkiem przy kupowaniu drogich pewnie i nie-niezbędnych do życia bibelotów. To nie katalog wierteł i gwoździ.
kozidron, w sumie mnie chodziło o to, że dyskusja wyszła od rzeczy wydaje się obiektywnych, takich jak odległość robocza i kąty widzenia (i już tu wyszło na to, że jednak są różne podejścia), więc przejście dyskusji potem na to, czy ma być duża GO i puste tło, to już zupełny offtop, bo to bardziej dotyczy zamierzonego efektu „graficznego” a nie obiektywnych zasad wyprowadzonych z wiedzy o postrzeganiu, czy marketingowych założeń nakazujących coś tam optycznie przekłamać lub nie, w zależności od zamierzeń.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11