Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
No to jak przytną dobrze, to nie ma powodów do obaw pod względem jakości obrazu. Jak nieco im się nie spasuje, to masz z pewnością pilniczek do paznokci Gorzej, jak pójdą w trapez Ale chyba są jakieś opinie kupujących? Bo nie zaglądałem w ofertę...
takie poboczne pytanie, czy warto sie bawic w te chinskie matowki z ebaya za 15 euro czy jednak lepiej wziac stad http://www.focusingscreen.com/ ?
Sam zamawiałem do D90 matówkę typu K3 z Focusingscreen. Generalnie jestem bardzo zadowolony. Instalacja trywialna. Producent przysyła cały kit do montażu: matówkę, pęsetę, osłonki na paluchy, podkładki dystansowe (to na wypadek gdyby dalmierz złapał po wymianie matówki FF/BF), klucz do odpinania uchwytu matówki w aparacie. Całe to przedsięwzięcie ma jednak dwie wady: kasa - sumaryczny koszt sprowadzenia matówki to było około 240 pln bo doszły jeszcze podatki na urzędzie celnym (Tajwan jest w końcu poza UE) i czas - zanim zostało z cła zwolnione to trochę poleżało (Tajwan jest w końcu poza UE).
Przecież są sandałki z uziemieniem oraz opaski na rękę (z powodzeniem stosuję prawie na co dzień w pracy)
No tak, domyślam się, że pracujesz w pomieszczeniach podobnych do tego. Dzięki za pozostałe porady, jak będę jeszcze kiedyś zmieniał matówkę to pomyślę nad tą parówką w łazience, połączę przyjemne z pożytecznym. Nie wiem czy to ja taki elektrostatyczny jestem, ale ja nawet pędzelkiem do optyki paproszki nanosiłem na matówkę, zamiast je zbierać.
No tak, domyślam się, że pracujesz w pomieszczeniach podobnych do tego.
Bez przesady, raczej do tego, ale ok, obok są pomieszczenia pomiarów kompatybilności elektromagnetycznej podobne, jak z Twojego linku.
komor napisał/a:
Nie wiem czy to ja taki elektrostatyczny jestem, ale ja nawet pędzelkiem do optyki paproszki nanosiłem na matówkę, zamiast je zbierać.
Z pędzelkami to zawsze miałem problemy, jakoś nie mogłem się do nich przekonać i nie używam Patyczki do uszu lepsze, zbierają ładnie syfki a jak zostawią kłaczek to łatwo się go zdmuchuje.
Generalnie duża wilgotność powietrza zapobiega gromadzeniu się ładunków elektrostatycznych na powierzchniach, ułatwia ich odpływ do ziemi. A drobinki kurzu działają jak jądra kondensacji, gdy mgiełka opada, zabiera ze sobą syfki z powietrza
takie poboczne pytanie, czy warto sie bawic w te chinskie matowki z ebaya za 15 euro czy jednak lepiej wziac stad http://www.focusingscreen.com/ ?
Sam zamawiałem do D90 matówkę typu K3 z Focusingscreen. Generalnie jestem bardzo zadowolony. Instalacja trywialna. Producent przysyła cały kit do montażu: matówkę, pęsetę, osłonki na paluchy, podkładki dystansowe (to na wypadek gdyby dalmierz złapał po wymianie matówki FF/BF), klucz do odpinania uchwytu matówki w aparacie. Całe to przedsięwzięcie ma jednak dwie wady: kasa - sumaryczny koszt sprowadzenia matówki to było około 240 pln bo doszły jeszcze podatki na urzędzie celnym (Tajwan jest w końcu poza UE) i czas - zanim zostało z cła zwolnione to trochę poleżało (Tajwan jest w końcu poza UE).
dzieki za opinie. jakies tez sa na amazonie za 15 funtow, jak przyjdzie co do czego to pewnie tam sie zaopatrze
(to na wypadek gdyby dalmierz złapał po wymianie matówki FF/BF)
dzieki za opinie. jakies tez sa na amazonie za 15 funtow, jak przyjdzie co do czego to pewnie tam sie zaopatrze
No i oczywiście coś pochrzaniłem. Chodziło mi nie o układ autofocusa (ten jest pod lustrem) ale o ostrzenie manualne. Po wymianie matówki odległości lustro-matówka i lustro-matryca mogą się minimalnie zmienić. Do tego służą podkładki. Poza tym jeszcze jedna uwaga: nie zauważyłem większych różnic w pomiarze światła (tu matówka ma czynny udział). Subiektywnie w pewnych przypadkach wydaje się być jaśniejsza od oryginału o może 1/3 EV. Czasami.
jest szansa że w opcjach kadrowania LR2 lub PS2 znajdę reguły kompozycji (nie tylko trójpodziału ale i złotego podziału, złotej spirali, podziału ukośnego), jeżeli tak - jak to ustawić, lub skąd pobrać
ps. w LR2 przy kadrowaniu już jest trójpodział zazanczony ale przydałyby się inne reguły
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9