Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy 24-105L Canona nadaje sie do takich zastosowań?
Autor Wiadomość
niemoj 
Nowy

Wysłany: Wto 11 Mar, 2008   Czy 24-105L Canona nadaje sie do takich zastosowań?

Witam serdecznie,
i od razu przechodzę do pytania:

Czy 24-105 4L podoła zadaniu fotografowania imprez integracyjnych, firmowych odbywających się na powietrzu? (portret, odrobina akcji, grupa wykonująca zadanie: paintball, jazda quadem, wejście na ściankę wspinaczką, las, czasem firmowy piknik, ognisko, lunaparkowe zabawy: np. byk rodeo. etc)
Przez pierwszy rok obiektyw pracowałby w towarzystwie 50 1.8 i canona 40d i byłby de facto szkłem głównym. Za około dwa miesiące mogłbym dokupić 17-40L lub 10-22 canona - po dwóch, trzech latach planuję przesiadkę na następce 5d.

Proszę o opinię czy "myślę w dobrym kierunku"
budżet jakim dysponuję na tzw szkło główne mieści sie w cenie nowego 24-105L
dziękuję za cenne rady
:)

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Wto 11 Mar, 2008   

Jeśli faktycznie potem uzupełnisz go 10-22, to 24-105 L będzie dobrym wyborem. Bardzo dobra optyka, solidne wykonanie, szybki USM, światło co prawda f/4, ale na powietrzu to w zupełności wystarczy. Ja
bym się nie wahał. Szczerze mówiąc to szkiełko podoba mi się nawet bardziej niż 24-70 f/2.8

niemoj 
Nowy

Dziękuję za szybką odpowiedź:)
Ach te rozterki związane z wyborem
24-105L +za jakiś czas 10-22 canona
vs
17-55 2.8 is +za jakiś czas 70-200/ 70-300is

"główny procesor" niedługo wysiądzie mi od tego główkowania :)

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

no to moim zdaniem 17-55/2.8 bedzie bardziej uniwersalne na takie imprezy.

Do tego potem 35/1.4L :) (mimo że nie znam tego szkła w ogóle, ale tak MM o nim marzy, że nie wierze już, że ono może być złe :) )

MM, wybacz tą literówkę :)
Ostatnio zmieniony przez mavierk Sro 12 Mar, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Sro 12 Mar, 2008   

MM to śni po nocach o 35L :mrgreen:
24-105L to bardzo dobry obiektyw, szczególnie jeżeli imprezy będą "napowietrzne". Ja akurat zdecydowanie wolę 24-70L, ale potrzebuję światłosiły tego szkła jak ryba wody. Prawdę mówiąc to dobrze jest mieć oba. Do poważnej pracy 24-70 a do luzackiej w lepszym świetle 24-105.

himi
Nowy

Wysłany: Wto 01 Kwi, 2008   

A jak z ostrością obu, wiele osób twierdzi, że porównywalna. Waham się między tymi dwoma szkłami. Nie mogę się zdecydować.

koraf 
Optyczny
Koraf

himi napisał/a:
A jak z ostrością obu, wiele osób twierdzi, że porównywalna. Waham się między tymi dwoma szkłami. Nie mogę się zdecydować.

Rozdzielczość obu rzeczywiście jest porównywalna ( dla mnie z lekką przewagą 24-70) masz przecież piękne testy na optyczne :

http://optyczne.pl/97.4-T...%E6_obrazu.html
http://optyczne.pl/84.4-T...%E6_obrazu.html

ale mój egzemplarz 24-70 dla mnie ( i nie tylko :mrgreen: ) jest lepszy optycznie niż były mój 24-105 , poza światłem to również sprawa odwzorowania kolorów :wink: .

Dingo 
Bywalec

himi, na codzień używam 24-70/2.8, ale znam dość dobrze oba te obiektywy. Nie spodziewaj się "ogromnej" różnicy między nimi pod względem jakości obrazu. W moim odczuciu co prawda 24-70/2.8 jest nieco ostrzejszy niż 24-105/4 IS, ale tak naprawdę kupiłem go przede wszystkim dla światła, które jest przy moich potrzebach znacznie istotniejsze niż stabilizacja czy dłuższa ogniskowa w modelu 24-105/4.

Przy planowanych zastosowaniach przede wszystkim w plenerze to moim zdaniem dobry będzie 24-105/4 - jego światło da sobie radę w takich warunkach, poza tym większy zakres ogniskowych będzie bardziej praktyczny. Poza tym jest tańszy :grin:

noby 
Nowy

Wysłany: Sob 05 Kwi, 2008   

Nie wiem czy na 40d przy foceniu tego co chcesz z 24-105 nie będzie Ci brakowało trochę szerokiego kąta . Ja osobiście mogę z całego serca polecić to szkło - jestem zafascynowany (choć jak pisałem już gdzieś wcześniej żaden ze mnie fotograf - i potrafię się do tego przyznać).
Wybrałem 24-105 a nie 24-70 bo wydał mi się praktyczniejszy. Miałem przez jakiś miesiąc oba te szkła i mogłem się chwilę pobawić .
Dla mnie ważna była też wielkość i waga obiektywu a jednak 24-70 jest o prawie 300 g cięższy . (zaraz polecą na mnie gromy z jasnego nieba za wypisywanie takich rzeczy)

Jakości w zdjęciach nie widziałem (oprócz tego, że jakoś nie mogłem porównać zdjęć zrobionych przy przesłonie 2.8 a potem przy ogniskowych wyższych niż 70mm :D )

Jeśli nie myślisz prędko o przesiadce na FF to może rzeczywiście 17-55/2.8

niemoj 
Nowy

Wysłany: Nie 06 Kwi, 2008   

Ech:) Testuję teraz 17-40 4L lecz pewnie skończy się na 17-55 2.8 is
"Osiołkowi w żłoby dano" napisał kiedyś Arek w podsumowaniu testu - ja mogę dodać od siebie, że dano wcale nie mało:) Głowa boli od przebierania w możliwościach:)
Martwi mnie nieco budowa 17-55 /ciężko mi w tej chwili w trójmieście znaleźć egzemplarz do oceny) i ewentualna, znaczna utrata wartości przy odsprzedaży za około dwa lata, przy przechodzeniu na FF:) 17-55Is plus 70-200 4L powinny spełnić moje oczekiwania z 40ką.
/kombinacja i badanie finansów dalej w toku: )

noby 
Nowy

Wysłany: Nie 06 Kwi, 2008   

Temat 17-40 też przerabiałem i jakoś nie rzucił mnie na kolana . Ani ten zakres do niepełnowymiarowej matrycy nie jest jakiś specjanie wyszukany (ni to szerokie , ni to długie) , światło tez nie rzuca na kolana a i jakość generowanych obrazów nie jest powalająca . Za to budowa - miodzio . 17-40 jest też chyba najwięcej tracącą na warości L-ką .

Z 17-55 pewnie będzie tak jak piszesz - niestety będzie sporo na wartości tracić .

Też miałem zagwozdkę z wyborem szkła ale z 24-105 jestem naprawdę bardzo zadowolony. Jeszcze tylko 10-22 dokupię i 85/1.8 i nic więcej do szczęścia mi nie trzeba .

dee
Początkujący

Wysłany: Wto 08 Kwi, 2008   

Niemoj jak się spisuje 17-40 4l?

Właśnie męczę się z wyborem obiektywu na spacery itp szukam takiego który będę mogła nosić prawie cały czas podpięty do body.
Do sportu na hali mam c85 / 1,8 (w przyszłości dokupię jeszcze ze względu na światło 50/1,4) mecze piłki fotografuję 70-200/4L no i pozostał mi zakup takiego uniwersalnego obiektywu.
Zastanawiałam sie nad trzema.
24-105/4L,(+ póżniej szeroki kąt 10- 22)
17-40/4L
17-55/2.8
Może ma ktoś jakiś sensowny pomysł, ja już mam problemy z myśleniem :???:
Ja już chcę myśleć o nowej sukience :evil:

niemoj 
Nowy

17-40L jest naprawdę ok, do moich potrzeb wolałbym jednak 17-55 2,8 IS - niestety na dłuższy czas zostanę z combo f4L +430ex do wnętrz :)
17-55 2.8 IS...ech:) przez internetowy szum informacyjny przebija sie wyraźna opinia że do cropa jest to najlepszy obiektyw głównego zakresu.
zerknij dee tutaj: http://photography-on-the...ad.php?t=141406
znajdziesz tam kilka fotek z obu szkiełek: )
pozdrawiam

goltar 
Optyczny

Dee, jak dla mnie 17-55 IS to najlepszy wybór pod APS-C tak jak 24-70 L f/2.8 pod FF i będzie super uzupełnieniem Twojego 70-200. Jeśli nie planujesz zmiany body na FF to bardzo dobry wybór. Jeśli 17mm będzie za mało to zawsze możesz dokupić coś w zakresie 10-20mm.

dee
Początkujący

Wysłany: Czw 10 Kwi, 2008   

Dzięki za pomoc.
17-55 IS już w drodze. :smile:

Odpowiedz do tematu