Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 13 Kwi, 2011 Luneta do obserwacji z 40km
Witam wszystkich
Poszukuje sprzętu do obserwacji zatoki i Półwyspu Helskiego z Trójmiasta. Odległość to ok 40km. Chciałbym (jeśli to możliwe) popatrzeć na pływających tam ludzi na deskach i kite'ach.
Kwota jaką mogę przeznaczyć to tylko ok. 500zł Lornetka 8x, którą posiadam ma zdecydowanie za małe powiększenie. Myślałem o lunecie:
Yukon 20-50x50WA http://deltaoptical.pl/lu...0x50wa,d44.html
lub
Celestron C70 Mini Mak http://www.lornetki.pl/ka...?idProdukt=3191
Wysłany: Sro 13 Kwi, 2011
Z dwojga postawiłbym na Celestrona. Dobry sprzęt, którym miałem okazję obserwować zaczyna się od Celestrona Ultimy 65. Pamiętaj że każda taka luneta wymaga statywu.
Można pomyśleć o refraktorze, np. Sky Watcher 80/400 (z bardzo solidnym statywem za ok. 550zł).
Nie napalalbym sie zbytnio na duze powiekszenia, bo jesli nie obserwujesz ze wzniesienia, to falujace w sloneczne dni powietrze uniemozliwi ci obserwacje przy powiekszeniu wiekszym niz 30x.
Nie polecam ani Yukona (patrzylem) ani tak malego MAKa. Jakis refraktor min. 65mm, jak Ultima albo lornetka ok. 15x70, ale budzet maly...
Do Ultimy 65 jestem w stanie dołożyć, mam nadzieje, że zwykły statyw fotograficzny pasuje. Jeśli chodzi o Sky Watcher to nie odwraca on czasem obrazu, bo raz patrzyłem przez jakiś byle jaki teleskop i odracał...?
Kivirovi, z tym falującym powietrzem masz racje, bo pamiętam kiedyś u kolegi patrzyliśmy przez lunetke Tourist 20x30 wiosną i jak wychodziło słońce zza chmur to było nieciekawie, a miejce obserwacji niemal identyczne jak moje. Jednak jej powiększenie to też za mało jak dla mnie, dlatego myślałem o czymś 50x.
To co będzie lepsze Sky Watcher 80/400 czy Ultima 65, a może coś innego?
Do Ultimy 65 jestem w stanie dołożyć, mam nadzieje, że zwykły statyw fotograficzny pasuje.
Pasuje, ale obraz na wyższych powiększeniach jest marny. Kiepski okular, mała średnica, tanie wykonanie...
Degradacja obrazu przez 40 km powietrza będzie i tak wielka... cokolwiek by nie służyło do obserwacji. Szczególnie, ze piszesz o obserwacji jakiś niewielkich obiektów i to nad wodą.
Wysłany: Nie 24 Kwi, 2011 Re: Luneta do obserwacji z 40km
Andrzej_X napisał/a:
Witam wszystkich
Chciałbym (jeśli to możliwe) popatrzeć na pływających tam ludzi na deskach i kite'ach.
Witam
Aby widzieć ludzi na deskach z 40km (i aby nie były to poruszające się kropeczki) musisz dysponować sprzętem dającym powiększenie 100-150x . Tak jak wyżej już napisano obserwacje ziemskie małych obiektów nad wodą przy takim powiększeniu raczej nie mają sensu -o sprzęcie dającym przyzwoity obraz przy 100-150x nie wspomnę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10