Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wystarczy wejść w "nasadki na lampy" a potem wybrać otworzenie linku, pod czerwoną czcionką cennik (na szarym tle).
I teraz podam, te które wg mnie mniej lub bardziej nadają się do makro, zadałem sobie trud i spisałem ich parametry, stratę światła, cenę, nazwę, może coś doradzicie:
1) Ultrasoft 11,5 cm x 18,5 cm (2 1/3 straty światła) - 125 zł,
2) Big Bounce 22 x 27 (3) - 181 zł,
I grupa Sofboxów:
3) Softbox 12,7 x 17,8 (1 1/4) - 176 zł,
4) Softbox LTp 25,5 x 35,6 (1 1/2) - 240 zł,
5) Softbox II 15,9 x 19,7 (1 1/4) - 186 zł,
6) Softbox III 20,3 x 22,8 (2) - 206 zł,
- ponadto tutaj jest też wzmianka (do innych też są fotki), że przysłania emiter podczerwieni i uniemożliwia używanie TTLa..,
7) Mini Softbox 8,3 x 11,4 (1) - 117 zł..
P.S. Myślę o używaniu 580 EX II na stopce aparatu, by miec mobilny zestaw, tylko jestem ciekaw Waszych opinii o tych dyfuzorach, i jaki, jaki rozmiar etc. (to co wyżej podałem i tam w tym cennik, informatorze, katalogu jest..).
[ Dodano: Czw 14 Kwi, 2011 01:58 ]
I się zastanawiam, kto jednak powiedziałby (i uzasadniłby), że z lampą pierścieniową 24 Canona byłoby jednak lepiej, bo na razie zbieram opinie, oglądam zdjęcia..
Introverder, używałem wersji "zrób to sam":
http://minolta.passion.fr...&image_id=10710
Efekt przyzwoity. Bardzo wygodne i poręczne, bo nie zajmuje dużo miejsca, można w każdej chwili załozyć, lub zdjąć. Palnik wystarczy ustawić na kąt 45 przy minimalnej odległości ostrzenia. Jednak nie jest to do końca to! Światło mimo wszystko ostre. Trochę pomaga ustawienie lampy na minus. Zaleta, że lampa dośc przyzwoicie mierzy światło pracując w TTL. Problemem jest jednak kierunkowość światła, co powoduje powstawanie brzydkich cieni.
Taki dyfuzor jak pokazałem spowoduje rozbicie światła na 2 kierunki padania co osłabi ten brzydki efekt cienia. Wada - oczywiście mniej poręczny i duży (ale im większy tym lepiej). Jednak to i tak lepsze niż bieganie z parasolkami, statywami, lub uzywanie kilku lamp, co pociaga za sobą dodatkowe kable, lub konieczność zakupu emitera.
Wielkie dzięki arietiss za te rysunki i wskazówki..
Po lekturze tego co napisałeś nasuwa mi się pytanie - czyli celem jest powstanie takiego oświetlenia obiektu, żeby cienie nie były widoczne - widziałem takie zdjęcia i chyba wiem o co chodzi, że mamy mieć,otrzymać takie mięciutkie światełko, bez cieni, kontrastów..
Czy lampa makro (ta: Canon Macro Twin Lite MT-24EX) nie rozwiązuje tego problemu czy też to rozwiązanie ma wady (np. że i tak potrzebny jest, będzie dyfuzor)? - wiem, że cholernie droga, ale - co zrozumiałe - myślę o rozwiązaniu dobrym, które da jak najlepszy, trwały efekt.
Albo powiem inaczej - jeśli zakup lampy to najlepszy wybór - to mimo świadomości, że sa tańsze rozwiązania poszedłbym w tym kierunku pewnie..
Ostatnio zmieniony przez Introverder Czw 14 Kwi, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Introverder, ta lampa makro jest relatywnie małym źródłem światła i walczy z cieniami tylko poprzez fakt, że „atakuje” obiekt z dwóch stron. Nie mam praktycznych doświadczeń z tą lampą, może Dr11 coś napisze, ale normalna lampa z dużym dyfuzorem jest w skali makro ogromnym źródłem, znacznie bardziej bezcieniowym i miękkim (o ile światło jest rzeczywiście zdyfuzowane), a to ma swoje zalety. O zaletach Twin Lite napisze może Doktorek.
komor, dobrze gada! Introverder, zobacz liczby przewodnie obu lamp. W dodatku bezpośrednie światło jakiejkolwiek lampy nigdy nie jest korzystne dla zdjęcia. W makro chodzi właśnie o mięciutkie światełko.
Od osób zajmujących się makrofotografią mam negatywne opinie o Ring Flash. Po pierwsze wystaje pod obiektywem i przeszkadza przy zdjęciach, bo często robimy zdjecia z poziomu ziemi. Po drugie ci co tego próbowali to mimo wszystko narzekają na ostre swiatło - mała powierzchnia rozpraszająca. Po trzecie nienaturalny efekt przestrzenny - dyfuzory łagodzą cienie ale ich nie likwidują tak jak ring. Po czwarte koliste odbłyski w oczach owadów i na ich gładkich pancerzykach. Po piąte cena.
B o g d a n, Ring ma bardziej zastosowanie przy portretach z małej odległości. Niektórzy bardzo lubią te kółeczka w oczach i nawet sami je dorabiają w PS, albo właśnie używaja Ringów.
A który z tych softboxów byłby wg Was najlepszy - mówię o tej ofercie LumiQuesta.
Softbox, czy któryś z tych większych nie wiem - "dwójkę", "trójkę" a może LTp, bo rozumiem, że Mini Softbox będzie za mały?
[ Dodano: Czw 14 Kwi, 2011 18:58 ]
Rozumiem, że im wiekszy tym miększy cień, ale powiedzmy, że mam Fastpacka 200 i tam nie ma komory na lapka, a poza tym taki duży to będzie chyba niezbyt wygodny do używania przy owadzie i na obiektywie..
Introverder, dlatego używałem długo własnej roboty Bouncera, właśnie ze względu na wypadkową poręczności, wygody, małych gabarytów do efektów rozproszenia światła. Nadal go noszę w plecaczku, bo i w pomieszczeniach bywa, że się przydaje, kiedy nie ma o co się odbić. A z tych wszystkich brał bym Big Bounce. Jedna zawsze człowiek chce coś polepszyć...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9