Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Znacznie bardziej przydałoby mi się nieblokowanie impulsu powyżej synchro
Znaczy w P, tak? No fakt, biorąc pod uwagę popularność radia w ostatnich latach i różne możliwe kombinacje na bardzo krótkich czasach, jakie się ostatnio robi, mogliby tego nie blokować, przynajmniej jeśli chodzi o ten dumb-sync, czy złącze PC (o ile jeszcze macie).
dr11, zajrzałem do wskazanego wątku na KanonDesce, dzięki. Trybów Silent nie próbowałem z błyskiem, w sumie błysk jest mało dyskretny.
No fakt, biorąc pod uwagę popularność radia w ostatnich latach i różne możliwe kombinacje na bardzo krótkich czasach, jakie się ostatnio robi, mogliby tego nie blokować,
Zauważ, że pojawiają się radia "a'la PW" - czyli ciut bardziej inteligentne od środkowego styku. Myślę, że takie "ograniczenie" w C będzie niedługo nieistotne
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Czw 07 Kwi, 2011, w całości zmieniany 1 raz
czyli jednak dobrze pamiętałem - jest tylko możliwość ustawienia jej przed rozpoczęciem nagrywania czyli w kwestii kontroli przysłony mamy takie samo "minimum" a nie jak pisał jaad - pełny manual
Jest możliwość ustawienia zarówno przysłony, jak i czasu, czy czułości, czyli dokładnie tak jak napisałem - pełny manual.
[ Dodano: Czw 07 Kwi, 2011 20:18 ]
komor napisał/a:
Znaczy w P, tak? No fakt, biorąc pod uwagę popularność radia w ostatnich latach i różne możliwe kombinacje na bardzo krótkich czasach, jakie się ostatnio robi, mogliby tego nie blokować, przynajmniej jeśli chodzi o ten dumb-sync, czy złącze PC (o ile jeszcze macie).
Złącze PC jest w paru modelach, ale użyłem go tylko zeby przetestować, czy działa na nim wspomniane ograniczenie. W sumie wystarczyłoby tylko wyłączenie blokady dostępne z poziomu menu użytkownika, a domyślnie byłaby włączona, bo przypuszczam, że chodzi im o ewentualne nieumiejętne używanie.
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Czw 07 Kwi, 2011
jaad75 napisał/a:
Jest możliwość ustawienia zarówno przysłony, jak i czasu, czy czułości, czyli dokładnie tak jak napisałem - pełny manual.
rozumiem,
jednak Canon dokłada fcję zmiany przysłony w czasie rzeczywistym jeśli dobrze kojarzę i na tym polega jego przewaga, right?
jednak Canon dokłada fcję zmiany przysłony w czasie rzeczywistym jeśli dobrze kojarzę i na tym polega jego przewaga, right?
Jeśli w Nikonie nie można tego samego zrealizować przy pomocy obiektywów z bezstopniową przysłoną, to tak. Jeśli zmiana przysłony następuje skokowo, to raczej trudno taki efekt wykorzystać - nie sądzisz?
kozidron [Usunięty]
pan.tadeusz napisał/a:
to samo miałem ochotę napisać ale z kozidronem nie mam ochoty polemizować.
pan.tadeusz,
a przeczytałeś resztę dyskusji ? Już sobie Ciebie wyobrażam jak trzymasz wiekszą puchę z podpiętym 100-400L albo chociaż 70-200 .
pan.tadeusz, nie każde street foto to pstrykanie na dziko "zeby być nie zauważonym" - twoje wyobrażenia o tej dziedzinie są dość internetowe
Przestań w końcu czerpać swoją wiedzę z google, bo robisz sobie krzywdę
Myślę, że takie "ograniczenie" w C będzie niedługo nieistotne
Tak wyglada. Z TR332 dziala bez problemu. Z zalozonym TR332 odblokowane jest tez ograniczenie z czasem synchro. A ze odbiornik ma gniazdko PC, to i studyjne mozna wyzwalac sobie jak kto lubi.
Co do zamykania migawki przed i po, to w LV najpierw opada lustro, potem nastepuje blysk pomiarowy, lustro w gore itd. W sumie tak samo jak bez LV.
nie mogłem się dogrzebać tej naszej krótkiej rozmowy ale też wydaje mi się że do linkowanego filmiku z jarzeniówką już chyba się nie odniosłeś - tzn w sensie czy to dobry przykład na że Soniak w jakiś sposób radzi sobie z tym zjawiskiem.
To dopiero sprawdzę -mam sporo filmów z D90, gdzie nie widać "migotania", a jednak D90 sobie z tym nie radzi -po prostu na tych filmach szczęśliwie się z "migotaniem" zsynchronizował...
pan.tadeusz napisał/a:
nie wiem jak wygląda kontrola czasu otwarcia migawki w trybie video dla D7000 i na ile pomaga ona zapanować nad wspomnianym przez Ciebie negatywnym zjawiskiem.
Tak, że jak filmujesz w sztucznym świetle to ustawisz sobie migawkę na 1/50s i w 99% sytuacji masz po problemie.
Cytat:
D7000 dorzuca lepszy bitrate oraz wspomnianą przez Ciebie kontrolę czasu migawki (co jeszcze?)
Kontrola nad ISO. Nie jesteś zdany na automat, który nie zawsze działa tak jak byśmy w danej chwili chcieli.
Cytat:
kosztem mniej skutecznego AFu oraz uchylnego wyświetlacza i możliwości skorzystania z wizjera (funkcje bardzo przydatne gdy aparat pełni rolę kamery).
no akurat nie kosztem -po prostu AF jest beznadziejny, ekran osadzony na sztywno. A z wizjera mogę korzystać jak najbardziej:
I przy okazji -w D3s można zmieniać przysłonę podczas filmowania.
pan.tadeusz [Usunięty]
Fatman73 napisał/a:
To dopiero sprawdzę -mam sporo filmów z D90, gdzie nie widać "migotania", a jednak D90 sobie z tym nie radzi -po prostu na tych filmach szczęśliwie się z "migotaniem" zsynchronizował...
tak, ja też nie ręczę że to były warunki w których problem powinien się pojawić albo fart.
trzeba by porównać oba w tych samych problematycznych warunkach.
może w Łodzi będziesz miał okazję bo z tego co kojarzę to chyba się wybierasz.
Fatman73 napisał/a:
Tak, że jak filmujesz w sztucznym świetle to ustawisz sobie migawkę na 1/50s i w 99% sytuacji masz po problemie.
Kontrola nad ISO. Nie jesteś zdany na automat, który nie zawsze działa tak jak byśmy w danej chwili chcieli.
rozumiem, że to wybierasz na stałe tak jak przysłonę czyli przed rozpoczęciem nagrywania (?) a czy jest kompensacja ekspozycji w czasie rzeczywistym?
Fatman73 napisał/a:
no akurat nie kosztem -po prostu AF jest beznadziejny, ekran osadzony na sztywno.
no kosztem w sensie konstrukcyjnym bo skuteczny AF w trybie video wynika z budowy SLT. ten dodatkowy gadżet z fotki pewnie zastępuje EVF ale o komforcie odchylania chyba niestety trzeba zapomnieć. zresztą jedna kieszeń mniej
za to masz OVF ze wszystkimi jego zaletami - coś za coś
jaad75 napisał/a:
Jeśli zmiana przysłony następuje skokowo, to raczej trudno taki efekt wykorzystać - nie sądzisz?
prawdę mówiąc nie widziałem jeszcze jak to wygląda w praktyce ale chyba potrafię sobie wyobrazić te skoki w przejściach. jak będę miał okazję to zrobię to z moim samyangiem ale tam pierścień zmiany przysłony jest niezbyt wygodny i do tego ma wyraźnie wyczuwalny skok więc będzie chyba dodatkowo trzęsienie ziemi w kadrze sprawdzę w wolnej chwili
kozidron napisał/a:
a przeczytałeś resztę dyskusji ? Już sobie Ciebie wyobrażam jak trzymasz wiekszą puchę z podpiętym 100-400L albo chociaż 70-200 .
no cóż, musisz mi wierzyć na słowo że to niewielkie body A55 razem z flintą i samkiem 85 sprawdzało się już w takich sytuacjach całkiem nieźle. musisz też sobie uświadomić że odchylany wyświetlacz nie zmusza mnie do trzymania takiego zestawu na zoombie
z większym i cięższym body byłoby pewnie jeszcze pewniej aczkolwiek ja akurat cenię sobie lekkość tej małej alfetki bo lubię z nią czasem długo spacerować
kozidron napisał/a:
nie każde street foto to pstrykanie na dziko "zeby być nie zauważonym" - twoje wyobrażenia o tej dziedzinie są dość internetowe
Przestań w końcu czerpać swoją wiedzę z google, bo robisz sobie krzywdę
nie każde? co Ty nie powiesz... a ktoś pisał że każde?
z dziecinną konsekwencją próbujesz mi udowodnić jaki jestem przy Tobie malutki...
ok jestem już tyci - teraz czujesz się lepiej? pogłaskać czy przytulić?
może w Łodzi będziesz miał okazję bo z tego co kojarzę to chyba się wybierasz.
Akurat do Łodzi, to ja nie muszę się wybierać Natomiast na targi owszem, tam się wybiorę
pan.tadeusz napisał/a:
rozumiem, że to wybierasz na stałe tak jak przysłonę czyli przed rozpoczęciem nagrywania (?) a czy jest kompensacja ekspozycji w czasie rzeczywistym?
Tak przed nagrywaniem, nie pamiętam czy można zmienić w trakcie, ale akurat nie jest problemem przy dostępnej kompensacji ekspozycji (tak w czasie rzeczywistym)
pan.tadeusz napisał/a:
no kosztem w sensie konstrukcyjnym bo skuteczny AF w trybie video wynika z budowy SLT
Ale napisałeś to tak, jakby wynikało kosztem posiadania manuala podczas filmowania, a nie budowy
Witam
Na 99,9% kupuję nikona d90... I z nim związane jest moje pytanie. Robiłem zdjęcia d3000 i 550d (żeby zrobić zdjęcie d3000 można usnąć, a 550d robi bardzo szybko) a jak jest z d90?
robiłem zdjęcia d3000, a usnąć to miałem na myśli, że jak klikałem przycisk robienia zdjęć to czas reakcji był bardzo,bardzo długi a w 550d reakcja była niemal natychmiastowa
fotorafal, niepotrzebnie tworzysz nowy temat. Scaliłem z czymś podobnym, jak sądzę. Co do długiego czasu reakcji, to może był włączony samowyzwalacz sekundowy czy coś? Przecież różnice w czasie reakcji między poszczególnymi lustrzankami to są jakieś milisekundy…
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10