Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
A ja kiedyś testowałem Gitzo Ocean. Gibało się bardziej niż tania Hama a kosztowało ponad cztery tysie. Więc wszystko zależy od konkretnego modelu bardziej niż firmy ogólnie
Bawiłem się Fuji X100. O ile wizjer w trybie hybrydowym jest miodzio o tyle pełnoprawny EVF to kaszana totalna (choć wystawcy się zarzekali, że to nie ostateczny model, a nie mieli takiego co "jest w sprzedaży"). Opóźnienie w EVF okropne - to już wyświetlacze w wizjerach w SLT są niezłe w porównaniu z X100. Choć ten w Fuji nie wykazywał cech "tęczowania" na kontrastowych krawędziach tak jak te w Sony i na mój gust miał większą odległość oczną (nadal porównuję do Sony SLT).
Sony wystawiało SLT-33
Nikon D5100 - fajna zabawka - ale tylko.. zabawka. Ogólnie to poza kilkoma fajnymi szkiełkami to serwis, serwis i jeszcze raz serwis...
Pojawiła się w polskiej dystrybucji oferta ThinkTanka. No i tu bardzo pozytywne zaskoczenie. Świetnie zrobione torby i plecaki.
CeWe zarzekało się, że zmieniło maszyny i (w końcu) drukują w wysokiej jakości. Zauważalnie wyższej od tej sprzed roku. A wystawowe książeczki rzeczywiście niezłe.
Jak się zapytałem co ze starymi maszynami - dowiedziałem się, że poszły do oddziału na Ukrainie... Tak czy siak chyba sobie tak na próbę zamówię jakąś drukowaną książeczkę.
Z wielkich firm było tylko Sony, ale 3/4 ich ekspozycji to telewizory 3D, kamery 3D i inne duperele 3D.
Ogólnie co by nie powiedzieć - targi schodzą na psy...
A na mnie trzy rzeczy wywarły pozytywne wrażenie na tej edycji Targów. Pierwsze to długie lufy Canona (choć bez możliwości podpięcia swojej puszki), drugie to fajne dziewczyny pozujące do zdjęć (ale to zawsze tak jest ), a trzecie to stoisko Sony, chociaż dominowało tam TV to jednak szanuje ich pracowników za chęć do zachwalania ich fotooferty, a wiadomo co to jest. Nawet pożądnych szkieł nie pokazali. Była tam za szkłem w gablotce obtarta 300/2,8 i 70-200/2,8. I podziwiam jeszcze jednego Pana, który ze stoickim spokojem patrzał jak sobie jaja robimy ze sprzętem(cudownym). Choć A850 i 900 są całkiem, całkiem. Ogólnie te Targi były bardziej możliwością spotkania ciekawego towarzystwa niż polukania na sprzęt. Dzięki MM, Hijax_pl, Litlfisch, Bogdan za spotkanie.
Piszą 10kg - wieszam 2,5kg, pukam w nogę i wibruje, że aż miło..
Miało być "wieszam 3,5kg".... Ech.. jedna cyferka a tyle zmienia...
W każdym razie Sirui nie podaje parametrów operacyjnych, tzn bezpieczną granicę obciążenia, ale parametry graniczne, przy których następuje trwałe zniekształcenie materiału - takie moje zdanie
W każdym razie Sirui nie podaje parametrów operacyjnych, tzn bezpieczną granicę obciążenia, ale parametry graniczne, przy których następuje trwałe zniekształcenie materiału - takie moje zdanie
hijax_pl, chyba jednak nie.
Testowałem przed naszym spotkaniem system docisku nóg i kolumny statywów Triopo i Sirui i tak:
- w Triopo GT-3228X8C kolumna przy bardzo dużym nacisku zaczynała się zsuwać w dół.
- przy statywie Sirui M-3204 wieszałem się na głowicy w zasadzie do momentu odrywania się pięt od podłogi i ...... nic, ani drgnęła podobnie jak same nogi. Kilkakrotnie przekroczyłem więc katalogową "nośność".
Oczywiście zawsze trzeba brać poprawkę "na wiatr" - w przenośni i dosłownie.
Gitzo dla GT2540 podaje nośność 12kg, ale w opisie już tylko: "Recommended for lightweight camcorders, spotting scopes and DSLRs with 200mm lenses, up to a 300mm maximum."
No dobra, koniec gadania o statywach, czas na przerywnik:
Dziewczyny OK. Zawsze lepiej focić modelki niż plansze testowe.
Fajna ta miejscówka z bezdomnym. Dobry pomysł jak na realizację targową.
Mam pytanie czy widzieliście coś ciekawego z lekkich i krótkich monopodów?
Kupiłem swego czasu monopod GoldPhoto YH301 - 0,6kg, stabilność OK, ale jest trochę za długi - 64cm bez głowicy. Potrzebuję czegoś bardziej kompaktowego.
Trudno go skręcić, żeby się nie składał. Przeczytałem gdzieć, że pękają zaciski podczas regulacji siły ściskania i podchodzę to tego jak do jeża.
GoldPhoto jest podróbką Manfrotto i to mnie zachęciło bo mój statyw Manfrotto 055CB od 10lat zapewnia mi świety spokój. Jest ciężki i to mi pasuje. Jednak monopod potrzebuję krótki i lekki, najlepiej czterosekcyjny.
Mam pytanie czy widzieliście coś ciekawego z lekkich i krótkich monopodów?
Nie interesowały mnie specjalnie ale na rynku jest chyba wiele możliwości w tym zakresie.
fotoG3 napisał/a:
GoldPhoto jest podróbką Manfrotto
fotoG3 napisał/a:
Trudno go skręcić, żeby się nie składał. Przeczytałem gdzieć, że pękają zaciski podczas regulacji siły ściskania
Tak to jest jak się kupuje coś, co niby jest podróbką czegoś. Takie "mity" są śmieszne i pewnie rozgłaszane przez samych producentów.
Dla mnie np. elementy regulacyjne obok zacisków w Manfrotto, to coś, co zakłada, że ścisk może zmienić parametry w czasie użytkowania. Dla mnie przy dzisiejszej technice jest to niedopuszczalne. Takie elementy powinny działać bardzo długo bez zmiany właściwości.
Wydaje się, że na dzień dzisiejszy pokrętła szybkozaciskowe dobrze funkcjonują jedynie w Gitzo, Benro i ... Sirui.
Śmiało możesz kupić dowolny z monopodów tych firm.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10