Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,
i z góry sorry za tak być może trywialny problem, mimo to zadam to pytanie ponieważ muszę uzyskać jednoznaczną odpowiedź mianowicie chodzi o :
-kompatybilność modelu nikona d80 z obiektywami rożnego rodzaju, chodzi dokładnie o to że nie dawno zakupiłem sobie d40x bardzo fajny aparacik wszystko ładnie,pięknie jednak jest jedno wielkie ALE ... AF współpracuje tylko z tymi szkłami które mają wpudowany Focus w obiektyw czyli hmmm pozostaje mi dość niewielki wybór Nikkor i Sigma reszta odpada ... a jak wiadomo Nikkor strasznie drogie szkła bardzo często nie adekwatne do osiągnięć.
Czyli pytanie jest proste ... czy mogę kupić sobie D80 bez skrupułów nie przejmując się tym że będę mieć straszne problemy żeby kupić obiektyw.
D80 ma wbudowany śrubokręt w bagnet, więc współpracuje ze szkłami nie posiadającymi własnego silnika AF. Pozatym ostatnio Sigma wypuszcza obiektywy do Nikona z silniczkiem, więc nie widze problemu.
[ Dodano: Wto 08 Kwi, 2008 ]
I wogóle jakie obiektywy zamierzasz kupić? To popierwsze.
Właśnie dużo ludzi mi mowie kup Canona tylko pytanie ... czemu skoro na testach wydaje sie d80 lepszy tak samo jeżeli chodzi o jakość wykonania...canon nie dorównuje nikonowi przynajmniej takie moje zdanie
czyli ogólnie rzecz biorąc to z D80 w pełni współpracują np. wszystkie Tamrony,Sigmy,Nikkory itp ? i nie ma żadnych myków tego typu więcej ?? Please odpowiedzcie w jakiś racjonalny i wyczerpujący sposób bo nie stać mnie na takie ciągłe zmiany aparatów ... ;p
007areka [Usunięty]
Wysłany: Wto 08 Kwi, 2008
...bo jest tanszy... co do celnosci i pomiaru swiatla (40d) chyba powoli dorownal do nikosia a i tak pewnie nie wykozystasz a przedewszystkim nie zauwazysz roznicy w obrazie, jesli to ma sluzyc do fotografowania wszystkiego...chyba ze masz jakies konkrene zlozenia cele foto i potrzeby to wtedy kupujesz okreslony sprzet firme system do realizowania konkretnego zadania....
No dobra to powiem to tak. Jestem amatorem fotografii (ucze sie i poszeżam swoje zdolnosci ) i chcialbym aparat do tego wlasnie celu wiem wiem o tym wszystkim co napisales ale mimo to nie uzyskuje odpowiedzi jak wygląda sytuacja z kompatybilnościa d80 ma wbudowany silnik i wszystko ladnie czyli teoretycznie powinno wszystko chodzić co jest na mocowaniu nikona allleee ... czy tak jest na pewno ??? jeżeli chodzi o model to zdecydowany jestem na D80 alaaaa jak się okaże że np. do D80 sa jakies problemy czeste ze sprzetem a do Canona nie to wiadomo wybiore Canona ale jeżeli nie ma to Nikona ... wzasadzie to tylko to się staram ustalić ... bo testy czytałem i wiem jak to wszystko wyglada ale nigdzie nie ma słowa o akcesoriach i współpracy z nimi ....
Z d80 chodzi bezproblemowo wszystko co jest dedykowane pod bagnet F Nikona, łącznie ze wszystkimi tamronami, tokinami i sigmami (z tymi ostatnimi szczególnie średnio radzi sobie Canon) .
Także wszystkie nowe obietywy Nikona (Nikkora) wyposażone we własny silnik autofokusa (nie napęd przenoszony za pomocą sprzęgła z body) chodzą z d80 idealnie. Nie jest to absolutnie problem. D80 możesz brać śmiało - szczególnie, że cena - nawet w sklepach stacjonarnych spadła do takiego poziomu, że po prostu nie opłaca się kupować nic innego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10