Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 17 Kwi, 2011 Fotografowanie nieba nocą
Mam pytanie,
chcę uchwycić ruch gwiazd na niebie. Zamierzam ustawić czas ekspozycji na min. 3-4 godziny.
Na jaką wartość waszym zdaniem ustawić przysłonę, pomiar światła tak aby zdjęcie wyszło jak najlepiej? Na jakie wartości jeszcze powinienem zwrócić uwagę przy tak długim czasie ekspozycji?
No choćby po to aby uzyskać taki efekt http://plfoto.com/1841083/zdjecie.html
Tyle że na tym przykładzie autorka wykonała zdjęcie przy pomocy ponad 100 fotek przy ekspozycji 30s i połączyła je w całość.
[ Dodano: Nie 17 Kwi, 2011 22:49 ]
hijax_pl napisał/a:
Marshal3d, będziesz robić analogiem?
Analogiem?
Do dyspozycji mam Canona 500d (obiektywy c18-55 i sigma 70-300) + statyw + wężyk spustowy.
Przesadziłem z tymi 4h wystarczy mi godzinka, właśnie latam po sieci i wczytuje się w różne artykuły i są dwie metody - albo długi czas naświetlania albo dużo fotek po 30s i scalić w całość.
Marshal3d, pamiętaj o zasilaniu. Z doświadczenia, bateria w 350D wystarcza na około dwugodzinną ekspozycję. Jak chce się więcej to chyba adapter + akumulator się przydadzą.
No i smog świetlny. Trzeba znaleźć jakieś miejsce, gdzie światła miast i dróg nie będą psuły klimatu.
Postaw na próbę na 15min, obejrzyj histogram i kombinuj z mnożeniem
Ale generalnie autorka nawet napisała:
Cytat:
JeanetteG [2009-05-06 20:09:29]
Chłopaki nie wiem po co tam w polu pod Puckiem potrzebny byłby mi laptop Do tego zdjęcia przymierzałam się od jakiegoś czasu. Szkoda byłoby wybrać się na plener kilkadziesiąt kilometrów od domu, marznąć i zrobić gniota. Szukałam opracowań na temat tego typu fotografii, aby dobrze zrobić zdjęcie. Stąd wiem, że lepiej naświetlać w ten sposób niż w trybie bulb, który zresztą jest dużo prostszą - choć w tym przypadku mniej efektywną - metodą. Zdjęcia łączyłam w specjalnym programie do "szlaków gwiezdnych", który jednocześnie sam odszumił fotografię na podstawie 30 - sekundowej ekspozycji z zasłoniętym obiektywem. Życzę Wam udanych prób w podobnych zdjęciach. Pozdrawiam
Więc raczej lepiej bawić się z wielokrotną ekspozycją.
Marshal3d, tak jak poprzednicy. porób wiele zdjęć i złącz na komputerze. programik ma z tego co pamiętam nazwę StarTrails.
nie wiem wciąż do czego Ci pomiar światła
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10