Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zastanawiam się nad nowym komputerem przenośnym i oprócz laptopów wpadł mi w oko iPad.
Mam pytanie do użytkowników tabletów i jednocześnie fotografów: czy wykorzystujecie tablet w terenie ?
Nie cierpię różnych przejściówek podłączanych do kompa, a iPad natywnie nie ma czytnika kart SD, ani gnizada USB.
Nie potrzebuję kompa jako miejsca do backupu zdjęć. Nigdy nie przekroczyłem pojemności moich kart pamięci i na tym mi nie zależy.
Najciekawsza jest dla mnie możliwość podglądu zdjęć na dużo więszym ekranie niż w aparacie i ewentualnie selekcja i wysyłanie zdjęć.
dr11, Apple nie lubi za dużo „dziurów” w swoim sprzęcie i skupia się raczej na ascezie niż baroku. A gniazdo USB jak najbardziej jest, ale w postaci standardowego kabelka dock-USB, który nie zmienił się od czasu którejś tam generacji iPoda, parę lat temu i jest w zestawie.
Natomiast żeby podłączyć aparat, trzeba niestety nabyć iPad Camera Connection Kit (tutaj lub tutaj).
Nie wiem, dla mnie to dziwne, takie kastrowanie sprzętu i sprzedawanie tych wyciętych jaj jako dodatek
Aż mi się przypomniało
A jeśli chodzi o ankietę to głosuję na inny, bo chyba tak można zaliczyć Lenovo S10-3t. Można wszystko podłączać, ma linucha (odpala się w 3 sek.) i win 7. Szprytne urządzonko
To nie kastrowanie, to precyzyjne planowanie dostępnych możliwości. A tak zupełnie poważnie, bardzo często się sprawdza. Zawsze jest coś za coś, np. rozmiar albo czas życia na baterii. No, tylko cena nie jest niższa z powodu „niemania” czegoś tam… :)
komor, cóż, rozumiem, taki biznes plan. Jest spora grupa osób, co go akceptuje, innym może się wydawać niekomfortowy. Natomiast co do jakości rozwiązań, zarówno programowych, jak i tych istniejących sprzętowych nie mogę się przyczepić
Ergonomia również może być ciekawa i są obszary, jak już fotoG3 napisał, gdzie się użyteczność ujawni
hehe jak tak zobaczylem post (na komorce nie miesci mi sie wszystko a autora widze jak sobie przesune na bok ekran) w obronie pomyslow i okrajania jabluszka to tylko sprawdzilem czy czasami to nie komor
nie mylilem sie.
co do tabletow to jedyne co mnie bardzo wkurza to wyjatkowo wolna praca przy wlaczeniu kilku aplikacji. ostatnio meczylem galaxy taba i gdybym mial czegos takiego uzywac - to juz wolalbym w ogole tego nie miec.
najrozsadniejsza dla mnie opcja to faktycznie ten lenovo i linux. szybko, sprawnie, bezpiecznie
Do tego nie potrzeba USB czy czytnika SD, są inne, ciekawsze rozwiązania, np: EyeFi Pro X2
I nadal nie ma wersji CF, jak rozumiem. To dla mnie zdumiewające, skoro w CF jest znacznie więcej miejsca na dodatkową elektronikę, w porównaniu do SD. Ale wygoda jest spora, racja, i aplikacja dla iPhone/iPad też.
edmun napisał/a:
sprawdzilem czy czasami to nie komor
Hehe…
edmun napisał/a:
jedyne co mnie bardzo wkurza to wyjatkowo wolna praca
To teraz sobie sprawdź jak wygląda szybkość pracy na iPadzie i potem na iPadzie 2, to zrozumiesz czego bronię… Zresztą ja nie bronię, ja tłumaczę.
Widziałem ten opis aplikacji foto, ale nie chodzi mi o teoretyczne możliwości, tylko czego tak naprawdę używają fotografowie posiadający tablet. Interesuje mnie praktyka nie teoria.
iPad ma kilka przejściówek - nie ma z tym problemu (karty SD , CF, USB do podłączenia aparatu - te są najbardziej użyteczne do foto). Sęk w tym, że trzeba o niej pamiętać i uważać żeby się nie ułamała jak szybko wkładam sprzęt do torby w terenie. Nie zabiorę przejściówki -zonk.
Simple DOF Calculator ($1.99)
Kalkulator głębi ostrości. Bawiłem się tym programem u kumpla. Czasami może być użyteczny.
Tutaj pojawia się jedna z cech tabletu.
Tablet jest mały i "zabieralny" prawie wszędzie. Nawet aplikacje których używa się kilka razy w roku są pod ręką (do tego w miejscu i czasie gdy sa potrzebne, a nie przed lub po plenerze) - czekaja na swój czas.
Adobe Photoshop Express (free)
Używał ktoś PSa na iPadzie?
Mam na myśli jakieś podstawowe operacje w rodzaju kadrowanie i drobne korekty przed wysłaniem zdjęcia lub zamieszczeniem w sieci.
LightTrac ($4.99)
Pozycja i wysokość słońca i księżyca plus wsparcie dla Google Maps to także może być pomocne przy wyznaczeniu porannego (wieczornego) focenia.
Interesuję mnie też bardziej egzotyczne aplikacje.
Może jest coś co ułatwia życie i jest możliwe tylko na tablecie?
Kumpel jest zapalonym bikerem i uzywa iPhona do zapamiętywania tras i sumowania kilometrów, wysiłku itp. Tutaj użyteczność iPhona jest kilka razy większa niż nawet rozbudowanego licznika rowerowego i faktycznie taka funkcjonalność ma sens. Telefon i tak ma zawsze przy sobie.
Chodzi mi właśnie o takie nowe funkcjonalności.
Polityka Appla jest dla mnie OK.
Sprzęt jest bardzo dobrze wykonany, nie ma z nim większych problemów, podzespoły występują w przetestowanej przez konstruktorów konfiguracji. Jakość ekranu i wygoda pracy dotykowej bardzo mi się podoba.
Proste i uczciwe jest sprzedawanie aplikacji za kilka dolarów. Nie ma piractwa a twórcy mają dochody.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 15