Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Żeby nie tworzyć nowego, coraz poważniej zastanawiam się nad zakupem aparatu, pomożecie?
Jakie warunki?
Otóż... kompakt, miarę możliwości mały, do ~1700zł. Zdjęcia będą robione w pomieszczeniach oraz (w większości) na zewnątrz. Myślałem nad Olympus XZ-1. To ma być jedyny aparat, filmów nie będę kręcił (a jeśli już to raz, dwa razy na rok). I również rzadko do tej pory używałem zooma (jak się zastanowię to chyba ani razu). Nie obrażę się jeżeli propozycje będą tańsze niż 1700zł. Może błędnie wychodzę z założenia, że im droższy tym lepszy... Priorytetem będzie rodzinny album, jakieś wydarzenia (zloty motocyklowe itp.). Jak często? Co tydzień, dwa - gdy ruszam gdzieś w weekend. Niemal zawsze tryb auto. Wolałbym czyste i wyraźne jpg. RAW to chyba nie dla mnie...
A... i jeszcze mój wymysł - cały czarny. Nie chcę żadnych srebrnych, białych, różowych elementów.
Jak do tej pory same pochlebne recenzje, niezłe sample. Choć przyznam szczerze, że Samsungowi tak dokładnie nie przyglądałem się. Poczytam recenzje, testy. Najbardziej chodzi mi o jakość zdjęć w formacie JPG.
Dlatego, że EX1 w trybie auto dziwnie dobiera parametry i przeważnie wychodzą długie czasy naświetlania nawet w sytuacjach gdzie nie jest aż bardzo ciemno. Lampa błyskowa na auto też działa jak jej się podoba. Posiadam EX1 i nie zamieniłbym na nic innego u konkurencji ale jeśli ktoś chce mieć ten aparat i jechać na auto niech się lepiej zastanowi. To troche jakby kupić lustrzankę i robić na zielonym kwadraciku Lumixsy mają bardziej wiarygodny tryb auto.
Mam najnowsze dostepne oprogramowanie w aparacie. EX1 ma tendencje do ustawiania dlugiego czasu naswietlania nawet gdy tego nie wymaga sytuacja- oczywiscie na dworze przy dobrym swietle nie ma problemow. Na forum nikoniarzy jest watek o EX1 tez tam wielu odradza EX1 jako malpke.
Jaka jest stabilizacja w EX1? Wg specyfikacji sięga 3ev, a rzeczywistość? Jaki jest najdłuższy możliwy czas naświetlania dla 24mm aby zdjęcie było nieporuszone?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11