Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Przestawić w Picture Style kolory na nasycone, korektę ekspozycji ustawić na +⅓ lub +½ EV. Trzeba było sobie nie kupować lustra
[ Dodano: Wto 08 Kwi, 2008 ]
A tak przy okazji, to ładne te zdjęcia z R1, fajny musi być chyba aparat, ale to pierwsze jest chyba jednak przejaśnione - te jasne fragmenty rośliny wydają się być przepalone, a w każdym razie razi mnie kontrast (tak, wiem że brzegi tej rośliny mają rzeczywiście kolor biały). To oczywiście moja subiektywna, amatorska opinia.
Jeżeli chodzi o pomiar światła to dla mnie najlepszym systemem jest tutaj od zawsze Nikon. Canon 40D ma mocno ulepszony pomiar światła w stosunku do poprzedników. Nie mam pojęcia na czym to polega, ale robiąc mnóstwo zdjęć na 20 czy 30D a potem w tych samym miejscach na 40D ten ostatni sprytnie unikał świetlych "pułapek". Powitałem to z zadowoleniem, ale to jeszcze nie jest poziom jakiego oczekuję od tej firmy.
Zaawansowanym amatorom w sytuacjach, kiedy mają odrobinkę czasu na zrobienie zdjęcia, polecam zdecydowanie pomiar punktowy. Wymaga to wprawy i wiedzy, ale warto się tego nauczyć.
komor dzięki za odpowiedzi. Co do R1 to robi świetne zdjęcia, nie widziałem aparatu o takim stosunku jakości do ceny, ale zmeniłem przede wszystkim ze względu na af i brak jakiejś normalnej systemowej lampy. Pozdrawiam i dobranoc
carlo: ale to nie sa "surowe" fotki... cos byo robione w Photoshop... aby takie fotki robil 40D nalezy przerobic je w photoshop a tak woQle to posluchaj MM... pomiar punktowy jest najlepszy... ja uzywam go najczesciej i jak masz pewne doswiadczenie ( nie trzeba go az tak wiele i troche wyobrazni ) i masz dobrze naswietlone foty w wiekszosci sytuacji...
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sro 09 Kwi, 2008
007areka napisał/a:
...o i fachowe wylozenie teorii naswietlania, brawo..... i jescze jedna prawda odnosnie histo w 90 % jest sie dobrze go trzymac.
słusznie, nie ma co się czepiać, nie wiem, może jestem zbyt pod wpływem alko, ale ja ironi, tylko 100% uznania dla teorii :)
chłopaki, więcej wiary w siebie i innych. To niech nie bedzie ma tak, że nie wierzymy
007areka [Usunięty]
Wysłany: Sro 09 Kwi, 2008
komor napisał/a:
007areka, jeśli chciałeś się powstrzymać, przyjacielu, to Ci się nie udało. Grabisz sobie.
...o czyzbym ci przyjacielu na odcisk jakis nadepnal...tos mnie wystraszyl...
[ Dodano: Sro 09 Kwi, 2008 ]
MM napisał/a:
Zaawansowanym amatorom w sytuacjach, kiedy mają odrobinkę czasu na zrobienie zdjęcia, polecam zdecydowanie pomiar punktowy. Wymaga to wprawy i wiedzy, ale warto się tego nauczyć.
...tak, ale to trudne i czasem przynosi niechciane efekty...wiec trzeba uwazac...
...o czyzbym ci przyjacielu na odcisk jakis nadepnal...tos mnie wystraszyl...
Słuchaj, ja nikogo nie straszę, ja jestem bardzo pokojowo nastawiony do innych ludzi. Cenię sobie Twoje uwagi, ale tylko te merytoryczne, a nie osobiste Po prostu szkoda takich postów jak te, do którego się ustosunkowywałem. Nic nie wnoszą po prostu. A odcisków nie mam, bo staram się wygodne turystyczne buty zawsze nosić Peace?
Jeżeli chodzi o pomiar światła to dla mnie najlepszym systemem jest tutaj od zawsze Nikon.
to chyba zależy od modelu?
pozwolę sobie zacytować fragment "optycznego" testu D80:
Cytat:
D80 trochę rozczarował pod względem automatyki przy pomiarze głównie matrycowym, choć czasami i centralnym ważonym. Zdjęcia przy dużej ilości światła (lub dużym gradiencie) wykonywane w trybach półautomatycznych P, A lub S, bardzo często były silnie prześwietlone. Zdecydowanie lepsze rezultaty osiąga się jeśli wykonujemy zdjęcia w trybie manualnym M ustawiając parametry odpowiednie do wskazań światłomierza. Wtedy błąd dobrego ustawienia parametrów jest na poziomie 1/3 EV. Przy pomiarze punktowym efekt zależy głównie od umiejętności fotografującego. Z pewnością jednak wraz z czasem użytkowania, można nauczyć się korygować ekspozycję odpowiednio do warunków. Prezentowane poniżej dwa zdjęcia wykonane zostały przy włączonym pomiarze centralnym ważonym: pierwsze w trybie preselekcji przysłony A (f/5.6, 1/80 sek), a drugie w trybie M (f/5.6, 1/125 sek). Widać, że dobór czasu w pierwszym przypadku okazał się nieco błędny i zdjęcie zostało przepalone.
carlo: ale to nie sa "surowe" fotki... cos byo robione w Photoshop... aby takie fotki robil 40D nalezy przerobic je w photoshop
Na fotce z samochodem bardzo delikatnie wyostrzony jest przód samochodu, to samo z listkami na drugiej fotce (na aparacie ostrość miałem na 0 i w razie potrzeby wysotrzałem sobie na kompie), z kolei u krawczyka usunąłem blik ze zdjęcia. Reszta jak aparat wypluł Na fotkach z 40d trzeba niestety więcej ingerencji programów graficznych. Ale w piątek będę miał lampę EX 580 II zobaczymy, jak na niej będzie pracował
ale z tym rzekomym niedoświetlaniem z lampa to fakt. przesiadając się z głupola canona na lustro i robiąc pierwsze fotki w domu zauważyłem że są ciemniejsze ?{ja amator zauważył}. moja pierwsza reakcja - o kurde to tu lampe trzeba jeszcze kupić! zaraz wziąłem głupola - pstryk i jasniej panowie. Ale wtedy jeszcze nie wiedziałem, że lampę też można podbić! Ale czy to od szkła też trochę nie zależy?
[ Dodano: Sro 09 Kwi, 2008 ]
A może to głupole prześwietlają za bardzo? A nam się wydaje że to lusto na nic ma lampe?:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9