Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
luneta /lornetka-pomocy
Autor Wiadomość
Gienek1994 
Nowy

Wysłany: Nie 24 Kwi, 2011   luneta /lornetka-pomocy

Witam!
Mam do Was wielka prośbe. Pomóżcie mi wybrać lunete do obserwowania/robienia zdjęć samolotom na wysokości przelotowej, gdzie droga lotnicza oddalona jest od mojego miejsca zamieszkania o 15-20 km.

Zauważyłem, że w USA sprzet optyczny jest dość tani, a mam wujka w chicago, juz z nim rozmawiałem, zaproponował mi abym wybrał sobie lunetę z tego sklepu: http://www.cabelas.com bo mieszka niedaleko niego. więc moja prośba jest taka. Prosze o wybranie jak najlepszej lunety do 300$ , która pozwoli mi na zobaczenie jak najwiecej szczegółów. PS. luneta służyła by mi czasem do obserwacji przyrody na odległosci 500-600 m.
Pozdrawam.

Reklama

Dale 
Rozmowny

Wysłany: Nie 24 Kwi, 2011   

Witam
Jak do 300$ to najlepszy będzie ten Burris 20-60x80, pamiętaj że musisz kupić jeszcze statyw http://www.cabelas.com/pr...%3Bcat104600880 Burris to bardzo dobra firma jeśli chodzi o lunety, mam celownik optyczny tej firmy zamontowany na karabinie i jest naprawdę świetnej jakości !

Strona producenta http://www.burrisoptics.com/laserscope.html

Edit:

Na zdjęciu widać że w walizce statyw jest w komplecie ! :grin: http://www.cabelas.com/ca...22_373_alt01_01
Ostatnio zmieniony przez Dale Nie 24 Kwi, 2011, w całości zmieniany 2 razy  

Binofan 
Uczestnik

Witam

Jeśli chcesz komfortowo obserwować samoloty na przelotowej kup lornetę o powiększeniu minimum 25x . Luneta do takich obserwacji to kiepski pomysł nawet jesli luneta da ci powiększenie 50-60x to i tak zobaczysz mniej niż w lornecie 25-30x . Miałem -sprawdziłem.
Ostatnio zmieniony przez Binofan Nie 24 Kwi, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

Gienek1994 
Nowy

ok,dziekiz Dodam,że to bedzie moja pierwsza luneta w zyciu, nie znam sie na tym. Czy bedzie tu występowała w znacznym stopniu aberracja chromatyczna?? i czy zobacze duzo szczegółów samolotu przez nią??

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Gienek1994 napisał/a:
Czy bedzie tu występowała w znacznym stopniu aberracja chromatyczna??

Z dużym prawdopodobieńswem - tak.

Gienek1994 napisał/a:
i czy zobacze duzo szczegółów samolotu przez nią??

Z pewnościa, nie.

Gienek1994 
Nowy

a co sądzicie o tej lunecie??
Barska Gladiator 30-90x100

i czy przez jakies z tych lunet bede mogł chociaż otrzymac taki efekt??
spotting

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Barska niby w pozo, ale do samolotow nie nadaje sie luneta na wprost. Bedziesz potrzebowal bardzo wysokiego statywu a kark i tak zdretwieje. Szukaj pod katem 45stopni.

Linkowane zdjecie jest pozbawione abery, wiec sadze, ze to szklo ed. To szdjecie bylo robione jako digiscoping?
Skoro myslisz o duzej lunecie, to ja tradycyjnie polecam celeston 100mm ultima. Na ED nie starczy pieniedzy. Zdjecia wiec bedziesz mial z wyrazna AC, ale to nie taki dramat.
Duza lornetka to tez bdb pomysl, bo mozesz obserwowac z reki bez statywu, ale bedzie na wprost, ciezsza i drozsza. O fotkach bez statywu zapomnij.
Na tej Twojej stronie wybor jest marny. Z tego co jest tam, to wypowiadam sie tylko w ciemno a bralbym Vortex nomad.

Gienek1994 
Nowy

Wysłany: Pon 25 Kwi, 2011   

prawde mowiac to jestem troche zdziwiony. Posiadam obecnie dziadowska lornetke 10x50 warta 20 zł przymocowana do statywu i aparat sony dsc p200 z z 7x zoomem (3x zoom optyczny) i zdjęcia czasem wychodza całkiem przyzwoite jak na taki badziewie. Przykład: SIA333

Więc stąd moje zdziwienie, że zdjęcia naprawdę będą złej jakości za pomocą lunety wartej około 900 zł :(

a co do Barskiej. Miał ktoś ja kiedykolwiek w rękach?? Na allegro jest taka tylo że z mniejszym szkłem : http://allegro.pl/barska-...48.html#gallery . Przykładowe zdjęcia w galerii na tej stronie nie wydaja sie nawet takie złe. Co o tym sadzicie??

Abs 
Optyczny

Barska ma dobrą cenę. Jeśli chodzi o opinie z użytkowania to mała szansa na rodzimym rynku - sprzęt niszowy. Trudno znaleźć więcej niż jedną opinię w sieci. Trochę opinii jest na temat podobnego sprzętu tej marki http://www.amazon.com/Bar...howViewpoints=1
Przy aperturze 100mm martwić może ewentualna aberracja. Praktyka z lunetami wskazuje, że maksymalne powiększenia są mało użyteczne. Jednak to spekulacje bo sprzętu w rękach nie miałem.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Niestety, ja mam podobne wrazenia co do tanich lunet.
Moja ruska lornetka BPC 10x50 za 50zl tez daje lepsze pod wzgledem abery zdjecia digiscopowe niz wiekszosc nowych lunet za 1000zl.
Po drugie luneta to zoom a lornetka stala.
Po trzecie przy zdjeciach brak korekcji abery widac a niskiej transmisji nie widac. Po prostu zdjecie nie wyjdzie wcale, jesli luneta za ciemna a czas naswietlania zbyt dlugi, a z obwodkami jesli aberracyjna. Pewnie wstawiles najlepsze swoje zdjecia a najgorsze wykasowales, wiec nie przeszkadza niska transmisja, a doceniam brak abery.
Po trzecie w lornetce 10x latwo nawet z reki fotografowac nawet ptaki w locie, a luneta bez statywu sie nie da, a ze statywem da sie tez na najnizszym powiekszeniu tylko. Samolot porusza sie szybko, ale przynajmniej nie kluczy. Ale na jednorodnym, bialo-niebieskim niebie trudno trafic.
Po czwarte przy srednicy obiektywu 60mm bedziesz mial nieco wiecej tylko swiatla niz w lornetce 50mm, ale powiekszenie bedzie 20x a nie 10x, a zatem o wiele mniej swiatla i o wiele wezsze pole widzenia, stad czas naswietlania lub ISo musi pojsc w gore...

Moim zdaniem luneta za 900zl osiagniesz gorszej jakosci zdjecia pod wzgledem aberracji, i wiekszy procent zdjec nieudanych, ale te udane beda bardziej przyblizone i z wieksza rozdzielczoscia czyli iloscia szczegolow przydatnych do rozpoznania obiektu. Dokumentacyjnie zatem bedzie to dobry wybor.
Duza luneta czy lornetka na wprost bedzie trudniej manipulowac niz mala, bo bedzie mniej stabilna, zwlaszcza z aparatem i poszukiwanie bedzie przynajmniej 2x wolniejsze. Dlatego raczej tylko katowa... Czy to spelnia Twoje oczekiwania, musisz sam rozsadzic.

Abs 
Optyczny

Wysłany: Wto 26 Kwi, 2011   

Myślę, że wartość lunety Barska na rynku polskim powinna być analogiczna do sprzętu za jakieś 1400zł.
Wybór lunety w ciemno to zawsze jakieś ryzyko. Czasami gdy nie mamy pewności co do jakości sprzętu a jednak chcemy zaryzykować, warto podeprzeć się uznaną marką (Nikon, Vortex...), która sama w sobie stanowi taką gwarancję. Barska? myślę, że także może za taką uchodzić.

Gienek1994 
Nowy

Wysłany: Wto 26 Kwi, 2011   

Dziekuje wszytskim za liczne odpowiedzi. Zdecyduje się chyba na tą BARSKĄ. Z paru powodów.1) lunetę tę dostałbym za darmo(prezent) , po 2) jestem amatorem w sprawach lunet więc każda, która bedzie miała lepszy efekt od mojej lornetki obecnej mnie ucieszy. Jeżeli efekt będzie taki sam jak w tej lunecie z linka na allegro to będę szczęśliwy, ponieważ mi jako amatorowi nie zalezy na krystalicznym czystym obrazie. Dorosne , zarobie, kubie jakiegos Swarovskiego , a co do lunety na wprost to nie ma problmu bo mam statyw o wys. 175 cm(mój wzrost 173 cm:)Jeszcze raz dziekuje!

Odpowiedz do tematu