Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 25 Kwi, 2011 obiektyw do nikona d5000
Witam! Posiadam nikona d5000, z kitowym obiektywem AF-S 18-55 VR. Chciałbym zakupić do niego jakiś nowy obiektyw, z aktualnym jestem dość ograniczony. Chodzi mi o obiektyw z większą ogniskową. Zależałoby mi na tym żeby miał wbudowany silnik autofokusa i stabilizację obrazu, gdyż nie mam tego w korpusie. Cena do 800zł. Czy moglibyście za tą cenę polecić coś w miarę dobrego? Chciałbym też żeby obiektyw był w miarę jasny. Zastanawiałem się nad obiektywami sigmy i tamrona, ale szczerze powiedziawszy mało się na tym znam. Czekam na odpowiedz, i z góry dzięki.
Właśnie, dobrze że zapytałeś, przypomniało mi się coś
Możecie mi szczerze odpowiedzieć na pytanie, czy praca na dwóch obiektywach (np. 18-55, i 55-200) jest bardzo uciążliwa?
Jak sadzicie, lepiej kupić do tego co mam np. ten 55-200, czy kupić jakiś z większym zakresem ogniskowej, od 18 do ...., i pracować na jednym ?
Jak sadzicie, lepiej kupić do tego co mam np. ten 55-200, czy kupić jakiś z większym zakresem ogniskowej, od 18 do ...., i pracować na jednym ?
oczywiście że zmienianie obiektywów jest uciążliwe. ale jeśli zależy Ci na lepszej jakości optycznej,co ma przecież wpływ na jakość zdjęć, to moim zdaniem mimo wszystko lepiej pracować na dwóch dobrych optycznie obiektywach niż na jednym kiepskim.
Możecie mi szczerze odpowiedzieć na pytanie, czy praca na dwóch obiektywach (np. 18-55, i 55-200) jest bardzo uciążliwa?
Po coś kupiłeś aparat z wymienną optyką, nie?
Ghaal napisał/a:
Jak zwykle wszystko zależy od wymagań - jeden korzysta z dedykowanych stałek drugi ma tylko "hiperzóma" którego nie ściąga z korpusu i obaj mogą być zadowoleni.
Pozorna uniwersalność obiektywu typu 18-2xx jest zwykle okupiona różnymi kompromisami - jest on ciemny, różnie bywa z ostrością, trudniej w nim skorygować niektóre wady optyczne (dystorsja, winietowanie, aberracje, etc.)
Rozsądnym kompromisem, jako jako tzw. spacerzoomy, mogą być szkła typu 17-70, 18-105, 18-135 itp.
Problem w tym, ze z takim budżetem i tak nie poszalejesz, więc summa summarum chcąc w tej chwili poszerzyć zakres ogniskowych i tak możesz być skazany na zakup najtańszego amatorskiego teleobiektywu...
zmiana obiektywu to żadna filozofia ani utruwanie sobie życia.
wszystko zależy w jakich warunkach i co fotografujemy. czasem może sie zdarzyć ze nagle potrzebujemy innej ogniskowej i zonk -kadr przepadł ale oczywiście nie ma co demonizować. zmiana obiektywów w aparacie to rzecz dość naturalna.
Powtórzę to, co napisali już Sunders i hijax_pl, bierz 4-5,6/55-200 VR.
Ze swojej strony dodam, że kupowanie czegoś większego (nawet 4,5-5,6/55-300) do D5000 trochę mija się z celem, bo przy fotografowaniu z ręki robi się niewygodnie (aparat "leci na pysk"), że o 4,5-5,6/70-300 lub stałym świetle 2,8 nie wspomnę.
Co do zmiany obiektywów to, żeby ręcę się nie trzęsły w terenie, trzeba poćwiczyć w domu. Też się tym stresowałem, ale ćwiczenie czyni mistrza
nie dla kazdego takie super lekkie zestawy sa wygodne, mi akurat nie przeszkadza uzywanie ponad kilogramowych obiektywow z niewiele ciezszym (o mniej niz 100g) od d5000 korpusem, wystarczy sie nauczyc trzymac zestaw za obiektyw a nie za korpus
Ze swojej strony dodam, że kupowanie czegoś większego (nawet 4,5-5,6/55-300) do D5000 trochę mija się z celem, bo przy fotografowaniu z ręki robi się niewygodnie (aparat "leci na pysk"), że o 4,5-5,6/70-300 lub stałym świetle 2,8 nie wspomnę.
Absolutnie się nie zgadzam. Do D5000 podłączam i 70-300VR i 70-200VR i w żadnym przypadku nie można mówić, że "leci na pysk". Po pierwzse dlatego, że po to jest wizjer by nie robić na zombie, a po drugie już moronica wskazała przyczynę takiego stanu rzeczy.
Po pierwsze, to nawet robiąc zdjęcia "na zombie" trzymam i za aparat, i za obiektyw, bo przecież trzeba czymś "zoomować", co nie?
Po drugie, każdemu według potrzeb (i możliwości). Mnie osobiście D5000 niewygodnie trzyma się z cięższymi obiektywami (przymierzałem 3,5-5,6/18-200), co nie zmienia faktu, że ten sam obiektyw zapięty do D80 był już w sam raz (i bardziej chodziło o wielkość uchwytu niż wagę).
Po pierwsze, to nawet robiąc zdjęcia "na zombie" trzymam i za aparat, i za obiektyw, bo przecież trzeba czymś "zoomować", co nie?
Przy kadrowaniu przez wizjer dochodzi trzeci punkt podparcia co znacznie poprawia stabilność, do tego trzyma się wtedy cały zestaw w nieco inny sposób.
Używanie pierścieni na obiektywie nie musi wcale oznaczać odrywania od niego całej dłoni.
Podjąłem decyzję, i już jedzie do mnie wymieniony wyżej nikkor AF-S 55-200 VR. Mam nadzieję że będę zadowolony, relacje zdam jak już zdarzę trochę na nim popracować. Dzięki za pomoc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9