Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
canon 40D - problem z wejściem karty w aparacie
Autor Wiadomość
pawelo991 
Nowy

Wysłany: Wto 26 Kwi, 2011   canon 40D - problem z wejściem karty w aparacie

Witam
Mam problem z canonem 40d, otóż pewnego razu włożyłem kartę cf do gniazda w aparacie i poczułem że nie wchodzi do końca. Wyjąłem kartę i zobaczyłem że jeden ząbek w wejściu jest zagięty Aparat na włącza się w ogóle... co najlepiej zrobić - próbować samemu wyprostować ten ząbek ( może być trudne) albo gdzieś oddać do naprawy, nie wiem... i dlaczego aparat nie chce się włączyć ??
Proszę o pomoc...

jak dorwę drugi aparat to mogę wysłać zdjęcie jak to wygląda

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 26 Kwi, 2011   

Jak czujesz się na siłach to próbuj prostować, ale dostęp przez samo gniazdo jest raczej ciężki, chyba bezpieczniej jednak jest rozebrać. A jeśli aparat się nie włącza, to być może przy okazji padło coś więcej, wtedy niestety tylko serwis.

pawelo991 
Nowy

mogło się coś stać z elektroniką przez to że dwa ząbki się złączyły?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pawelo991, zależy jakie to "ząbki" ;)

kozidron
[Usunięty]

pawelo991 ja swojego 40D oddałem do serwisu, miałem podobna sytuację, tylko u mnie aparat się włączał a piny nie były zwarte.

pawelo991 napisał/a:
mogło się coś stać z elektroniką przez to że dwa ząbki się złączyły?

trochę lipa, że odpalałeś jak piny były ze sobą zwarte

pawelo991 
Nowy

lipa czyli aparat może być całkowicie uszkodzony czy tylko wejście na karte.... a może jak sie rozłacząto bedzie dzałać?

[ Dodano: Wto 26 Kwi, 2011 15:40 ]
wiem, że mógłbym sie dowidzieć w serwisie ale zależy mi na czasie i fajnie jakby sie dało samemu tylko właśnie nie wiem czy mogę bezpiecznie grzebać w aparacie, ni i co sie może stać po takim zwarciu...?

dr11 
Optyczny

pawelo991, zobacz tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=72820
Jeśli zwarły się piny to masz dwie możliwości:
1) po rozwarciu wszystko zacznie działać
2) po rozwarciu okaże się, że trafiło na piny prądowe, płytę główną szlag trafił i już nie zadziała
W drugim przypadku wysyłka body na Żytnią i przygotowane powyżej tysia na koncie.

kozidron
[Usunięty]

pawelo991 napisał/a:
ipa czyli aparat może być całkowicie uszkodzony czy tylko wejście na karte.... a może jak sie rozłacząto bedzie dzałać?

wszystko "może" więc albo zaczniesz je prostować sam albo do serwisu, ja swojego oddałem do niezrzeszonego serwisu, miałem juz wyłamaną klapkę w 400D, wygięte piny w 40D i uszkodzone piny w mocowaniu bagnetu (a własciwie jeden pin) - kazda z napraw kosztowała mnie z tego co pamiętam poniżej 150 ziko więc tragedii nie ma :cool:

pawelo991 
Nowy

(na szczęście miałem niedawno zajęcia na chirurgii wiec pokombinowałem trochę z igłami :) ) i udało mi się wyprostować pine ale tylko tak żeby nie stykała się z inną i na szczęście aparat się uruchamia >>> co za ulga
niestety chyba nie uda mi się tak wyprostować piny zęby weszła karta
jako że nie mam czasu na serwis na razie to taki slot na usb zda egzamin tymczasowo? ( bo niby można podłączyć wejście na kartę do aparatu na usb) ?

dr11 
Optyczny

Będziesz więc wiedział co to są kleszcze Peana proste :) Można tym wyprostować pin o ile masz mały rozmiar narzędzia.
Jeśli nie włożysz karty do body to nie ma możliwości zapisu robionych zdjęć.

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Kiedyś jakiś baran w pracy włożył do 20D odwrotnie kartę CF i pozginał piny. Aparat nadawał się oczywiście do naprawy choć się prawidłowo włączał. Został tylko serwis Canona w Wawie. Koszt - kilkaset złociszy (jakieś 5 lat temu). Jeżeli ten się nie włącza to może faktycznie jest poważniejsze zwarcie. Jak poszła płyta to koszt naprawy może być wyższy niż tysiak...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

MM, No ale okazało się, że się włącza ;-)

pawelo991 
Nowy

prawie udało mi się go postawić do pionu ale jest trochę krótszy niż wszystkie ( chyba że był taki od początku) :) w każdym razie jeszcze się trochę postaram i może się uda

[ Dodano: Wto 26 Kwi, 2011 18:09 ]
dzieki wielkie za rozjaśnienie tematu :)
pin jest krótszy bo just zgięty trochę u podstawy ale stoi pionowo : mogę próbować wsunąć kartę czy lepiej dać komuś do serwisu żeby nie mieć problemów?
za chwile wyśle zdjecie

[ Dodano: Wto 26 Kwi, 2011 18:36 ]
włożyłem delikatnie kartę, zamknąłem klapkę ale aparat sie nie włącza ( bez karty sie włącza)

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Jeżeli aparat działa bez karty to wysyłaj do serwisu. Niech najpierw zdiagnozują usterkę i wycenią koszt naprawy. Kosztuje to kilka złoty, ale będziesz wiedział ile ewentualnie może kosztować naprawa. Jak będzie za drogo to zrezygnujesz a dowiesz się co jest zepsute.

pawelo991 
Nowy

kozidron - mógłbyś podać mi adres namiary na ten serwis o którym pisałeś ?

[ Dodano: Wto 26 Kwi, 2011 19:10 ]
z resztą mieszkam blisko Katowic to na pewno coś będzie bo wole iść osobiście niż wysyłać...
napisze jak szlo kiedy będę miał naprawiony aparat
w każdym razie dzięki za pomoc !

Odpowiedz do tematu