Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 29 Kwi, 2011 Canon EOS 450d a kompakt z wymienną optyką
Witam, planuje zakup aparatu.
Aparat ma mi służyć na codzień czyli jakieś wycieczki, imprezki, portrety znajomym czyli no takie nieprofesjonalne zdjęcia na pamiątke, ale też ma też być przydatny na plenery kółka fotograficznego czyli akcja i pejzaż, makro niekoniecznie.
Od 4-5 lat fotografuje lumixem tz4,ale teraz zapisałem się na kólko fotograficzne i okazuje sie że z takim aparatem dalej nie pociągne. Musi być coś szybszego i z lepszą jakością zdjęć żeby nie było obciachu
Wolałbym żeby zakup był jednorazowy.
Myślałem żeby sobie kupić Canon EOS 450d na allegro za 800-900pln ale nie wiem jak taki sprzęt sie trzyma (mój kompakt po 4 latach jest niezdatny do dalszego użytkowania). Do tego ?nowy? Tamron 17-50 za 1200pln i mam zestaw za 2000pln.
Inna opcja jest taka że zakupie sprzet w stylu Panasonic GF1 za 1000pln i wyjdzie na plus w rozmiarze sprzetu, poza tym patrżąc na kierunek rozwoju rynku FUJI X100 to jest szansa ze już niedługo się pojawią takie sprzęty z wymienną optyką i optycznym wizjerem. Pewnie z rok czasu trzeba by było czekać. Ale wtedy nie trzeba juz taszczyć lustra. Co przy moim zastosowaniu by wyszło na + bo np taszczyć lustro na codzień na imprezy to sobie jakoś nie wyobrażam.
Co sądzicie? Jak byście się kierowali, jaką trajektorie obrali?
a dlaczego możesz uzasadnić??
ja z mojej strony uważam (choć mogę się nie znać) że body jeszcze jakiś czas powiedzmy ze 2 lata będzie focić i na tym poziomie taki sprzęt powinien mi wystarczyć, nie będe musiał o niego aż tak bardzo uważać bo tanio kupiłem, a obiektyw z tego co się domyślam łatwiej zepsuć zużyć, łatwiej kupić z wadą, może się mylę, to tylko domysły
jurand napisał/a:
Ja chyba bym zrobił odwrotnie.
Wolał bym kupić nowe body, a używany obiektyw.
byc moze obiektywy sa delikatniejsze niz korpusy ale jesli chodzi o to, co oferuja korpusy i obiektywy, to korpusy duzo szybciej staja sie przezytkiem, dobry obiektyw o ile sie nie popsuje to moze sluzyc wiele lat. dodatkowo kupujac uzywany obiektyw i dbajac o niego mamy szanse go pozniej sprzedac za podobna cene, korpusy szybko traca na wartosci
a to ja myślę że się zastanowie nad opcją używany obiektyw tamron 17-50 f2,8 + używane body CANON EOS , dzięki temu zaoszczędze na początek (dosłownie)ZABAWY z lustrzankami trochę kasy, a nawet jak sie popsuje po jakimś czasie/ na 2 lata powinno wystarczyć/ to nie będe płakał i przynajmniej będe wiedział czego mi potrzeba/ nie przeinwetuje w coś co mi nie do konca może spasować... jeśli jako doświadczeni użytkownicy myślicie że źle myślę to prosze wyprowadźcie mnie z błedu...
odnośnie używek Canona to widziałem EOS 30d (duży i ciężki), EOS 450d (optymalnie na wielkość i kwotę do wydania), EOS 500 d (ten jest troche droższy) EOS 1000d nowy (koledzy z kólka foto mówią że to zabawka, w strone którego byście się kierowali najbardziej??
30d sposrod nich najwyzsza polka (jakbys znalazl uzywke 40d to jeszcze lepiej) i nie przesadzajmy z wielkoscia, po prostu jestes przyzwyczajony do kompaktow i dlatego tak ci sie wydaje. na dluzsza mete najprawdopodobniej okaze sie wygodniejszy, zwlaszcza dla faceta. jednakze abstrahujac od wszystkiego pamietaj, ze kupujesz aparat dla siebie, nie dla kolegow z kolka ani nie po to by nie bylo przed nimi obciachu. dobre zdjecie wykonane nawet pudelkiem z dziurka obroni sie samo. jesli, jak na to wskazuja twoje wypowiedzi, tak wazny jest dla ciebie niewielki rozmiar to moze jednak lustrzanka nie jest dla ciebie
Sam jestem w posiadaniu Canona, ale powiedz dlaczego chcesz Canona ?
Może warto by się zainteresować Pentaxem K-x którego możliwości są naprawdę przyzwoite. Za 2k masz body z podstawowym, ale przyzwoitym szkłem i zostanie na akcesoria.
ja myślałem że Canon jest w miarę solidnym sprzętem, dużo znajomych używa profesionalnie nawet takiej 450 d do ślubów i do robienia zdjęć do dowodów w salonie fotograficznym, mi sie dośc przyjemnie kojarzy w przeciwienstwie do Nokona i miałem na niego smaka, ale widzę że ten Pentax jest niczego sobie, pooglądam go,poczytam, z tego co piszą na dpreview to nie ma punktów AF widocznych a tak to całkiem niezła recenzja
no a obiektyw kitowy z tego co widzę dal 18-55 to ma kiepskie opinie ...
do dowodow osobistych, jak sie ma oswietlenie i tlo, to wystarczy kompakt. czyzby koledzy z kolka foto Nikona nie lubili ze ci sie nieprzyjemnie kojarzy?
Sam miałem kiedyś na K-x chrapkę, ale przypływ gotóweczki spowodował zmianę półki.
Na nikona też bym nie narzekał, ale w tej cenie szału nie będzie.
Co nie znaczy że będzie do niczego
Aha Pentax ma stabilizację w body więc nie potrzebujesz stabilizacji w obiekt.
do dowodow osobistych, jak sie ma oswietlenie i tlo, to wystarczy kompakt. czyzby koledzy z kolka foto Nikona nie lubili ze ci sie nieprzyjemnie kojarzy?
nie powiesz mi chyba że widziałaś gdzieś u fotografa żeby robili zdjęcia kompaktami
a co do kółka to zdziwiony jestem bo większosć ma nikona, a kojarzy mi się źle bo rodzice mają takiego dużego kompakta Nikon 8800 chyba i strasznie nie lubie nim zdjęć robić, poza tym serwis jest tylko w Warszawie ....
owszem, widzialam. powiedz, co jest w fotografii paszportowej takiego czemu nie podola kompakt? jesli tylko aparat moze wyzwalac lampy to niewiele wiecej mu potrzeba, przeciez to sa tak niewielkie wydruki ze wybacza i niedoskonalosci matrycy i optyki
nie ocenialabym calej marki po jednym produkcie z niskiej polki sprzed ilustam lat. nie wiem jak ty ale ja kupujac sprzet nie zakladam, ze sie zepsuje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9