Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 02 Maj, 2011 pomoc dla amatora w zakupie analoga
uprzejmie proszę o doradzenie przy zakupie analoga tak do ok. 700 zł, obecnie wpółpracuję z lustrzanką nikonem D40,ale jest dla mnie juz za prosty i chciałabym rozwinąć swoje umiejętności na lepszym sprzęcie.
posiadam standardowy obektyw AF- NIKKOR 18-55mm
nie koniecznie zależy mi na analogu - moim celem w przyszłości jest zakup canona d40 wraz z obiektywem może Canon ef-s 10 - 22 mm a jak uzbieram to Canon 50 mm f/1.2 L
najbliższe 2 lata mogę jednak pozostać przy nikonie, jeżeli kupię zadowalający mnie obiekyw - mianowicie interesują mnie zdjęcia architektury, trochę krajobrazu, ludzi, dlatego też myślałam trochę o jakimś szerokokątnym.... czuję się trochę bezsilna z tak dużym wyborem.... zdjęcia analogowe są w klimacie takich jakby starych dlatego mi sie spodobały,ale może rzeczywiście nie jest to typ aparatu, na którym można się rozwijać....
No to tak jakbyś nie miała... - gdybyś chciała wejść w analoga. Analog to nie to samo co cyfra, nie będziesz mogła sprawdzić czy zdjęcie wyszło OK, trzeba się liczyć z kosztami, mieć zaprzyjaźniony lab lub samemu się bawić chemikaliami.
Rozumiem, że brakuje Ci szerokiego kąta? I mniejszej głębi ostrości? Jakie masz na oku, skoro wybór Cię przerasta?
marchesa16 napisał/a:
zdjęcia analogowe są w klimacie takich jakby starych dlatego mi sie spodobały
Starych?
marchesa16 napisał/a:
ale może rzeczywiście nie jest to typ aparatu, na którym można się rozwijać....
Można się rozwijać nawet bardziej... Ale trzeba mieć dużo samozaparcia No i świadomość, że te najlepsze korpusy nie ustawią nic same
racja... a czy istnieje jaki odpowiednik obiektywu Canon 50 mm f/1.2 L tylko,że dla Nikona? a może spytam inaczej - jaki powinnam kupić obiektyw, jeżeli tak jak pisałam był jak najbardziej uniwersalny, a głownie chodzi mi o zdjęcia architektury, krajobrazu i ludzi?
powiedzmy,że na razie chce o prostu kupić jakiś obiektyw
Jest taki obiektywik jak 35/1.8G DX, jest w miarę uniwersalny, ale nie zaoferuje Ci szerokiego kąta, który by się przydał do architektury i krajobrazu.
W tym budżecie znajdziesz jeszcze innego kita - 18-105VR, tylko osobiście zamiast takiej wymiany wolałbym dokupić stałkę...
aha. na 35/1.8G własnie patrzyłam,bo jest szerokokątny ale do krajobrazu nie bardzo sie nadaje? nie wiedzialam..to może rzeczywicie ten teleskopowy( 18 - 105 VR) będzie do tego lepszy...na jakim forum ktos do Nikona d40 oprucz 18-105 używa jeszcze stałki Nikkor AF 50mm f/1.8 D - jest zadowolony.... może taka stałka by wystarczyła?
Dziekuje za bardzo przydatne informacje
Na FF - czyli pełnej klatce. Na DX (czyli np D40) to tak raczej normalny kąt, szeroki to masz w kicie (te okolice 18mm właśnie)
marchesa16 napisał/a:
ale do krajobrazu nie bardzo sie nadaje?
Krajobraz, tak samo jak portret można robić każdą ogniskową. Ale jak chcesz mieć "dużo" w kadrze, szeroko - no to potrzeba szerokiego kąta.
marchesa16 napisał/a:
.to może rzeczywicie ten teleskopowy( 18 - 105 VR) będzie do tego lepszy.
Teleobiektyw 18-105VR ma kilka zalet: jest tani, nadspodziewanie (jak za taką cenę) dobry optycznie, ma przyjemny zakres ogniskowych. Ale nadal to jest ciemny obiektyw... I nie będzie lepszy od 35/1.8 - to zupełnie inne obiektywy - trudno je porównywać.
marchesa16 napisał/a:
na jakim forum ktos do Nikona d40 oprucz 18-105 używa jeszcze stałki Nikkor AF 50mm f/1.8 D - jest zadowolony.... może taka stałka by wystarczyła?
50/1.8D nie będzie miała autofokusa z D40. No i będzie węższa od 35/1.8G, ale z drugiej strony lepiej się sprawdzi jako portretówka (właśnie dlatego proponowałem 50/1.8G - to nowe, z wbudowanym silnikiem)
Dla mnie 50/1.8 na aparacie z mniejszą matrycą nie jest wygodnym obiektywem - zdecydowanie wolę 35/1.8G
posiadam standardowy obektyw AF- NIKKOR 18-55mm
nie koniecznie zależy mi na analogu - moim celem w przyszłości jest zakup canona d40 wraz z obiektywem może Canon ef-s 10 - 22 mm a jak uzbieram to Canon 50 mm f/1.2 L
najbliższe 2 lata mogę jednak pozostać przy nikonie, jeżeli kupię zadowalający mnie obiekyw - mianowicie interesują mnie zdjęcia architektury, trochę krajobrazu, ludzi, dlatego też myślałam trochę o jakimś szerokokątnym.... czuję się trochę bezsilna z tak dużym wyborem.... zdjęcia analogowe są w klimacie takich jakby starych dlatego mi sie spodobały,ale może rzeczywiście nie jest to typ aparatu, na którym można się rozwijać....
Rozwijać się można i na Smienie. Pamiętaj, że aparat zdjęć nie robi tylko mięso podpięte do wizjera. Twojej chęci zmiany systemu na Canona tez nie rozumiem, w Nikonie masz bardzo dobre Nikkory 10-24 DX i 12-24 DX a pod pełną klatkę (np. analogowy F80 lub F100) - 14-24 /2,8 i ostatnio objawioną Tokinę 16-28 - ale to już drogie zabawki. jak chcesz szeroko, to poza proponowanym przez hijaxa 35/1,8 masz do wyboru Sigmy 10-20 - starszą ciemniejszą i tańszą i nowszą jaśniejszą ale trochę droższą które z D40 będą Ci bardzo ładnie gadały. Wybór masz praktycznie z głowy - masz Nikona. Zmieniać nie widzę sensu - na każdej zmianie dostaje się ostro po tyłku finansowo. Natomiast analog - jak najbardziej. Uczy cierpliwości, myślenia nad kadrem, nad doborem ustawień. Warunek - żadnej automatyki. Chcesz analoga? Kup Spotmatica albo Praktikę z pięćdziesiątką na M42 (Nie Zenita). Pobawisz się, i będziesz wiedziała czy chcesz iść w to dalej. Jeśli nie, to wydatek niewielki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9