Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Wto 03 Maj, 2011
Zaawansowany kompakt: DP2s - G12 - S95 - EX1 - XZ-1 - LX5

Najlepszy kompakt zaawansowany to:
Canon PowerShot G12
9%
 9%  [ 2 ]
Canon PowerShot S95
0%
 0%  [ 0 ]
Olympus XZ-1
18%
 18%  [ 4 ]
Panasonic Lumix DMC-LX5
27%
 27%  [ 6 ]
Samsung EX1
31%
 31%  [ 7 ]
Sigma DP2s
13%
 13%  [ 3 ]
inne
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 22
Wszystkich Głosów: 22

Autor Wiadomość
wloskipaw
[Usunięty]

Wysłany: Pią 29 Kwi, 2011   Zaawansowany kompakt: DP2s - G12 - S95 - EX1 - XZ-1 - LX5

Witam wszystkich.
Jestem analogowcem, na co dzień używam sprzętów takich jak Nikon F3, Mamiya m645, Polaroid SLR680, Yashica Electro 35 GSN, Holga 120GCFN.
Nie posiadam żadnego aparatu cyfrowego, ale czasem zdarza mi się pożyczyć od rodziców Lumixa DMC-TZ4, którego zabieram na spacery itp nie zobowiązujące okazje.
Postanowiłem kupić na użytek domowy cyfrę, która zastąpi wspomnianego Lumixa i da mi trochę więcej możliwości.
Lustrzanki cyfrowej aktualnie nie rozważam bo nie mam ochoty taszczyć ze sobą dużej torby, a na konkretne zadania wolę swoje analogi.
Nie biorę też pod uwagę żadnych super zoom'ów - to nie moja bajka.
Rozważę bezlusterkowce, chociaż ich gabaryty (gabaryty szkieł) to dla mnie problem taki sam jak przy lustrzankach.

Dlatego chciałbym się skupić na zaawansowanych kompaktach, możliwie małych i możliwie dobrych:

Zestawienie na DPreview

Podstawą dla mnie jest:
- RAW
- Preselekcje i Manual (PASM)
- Gorąca stopka
- Jakość zdjęć

Istotne:
- Wbudowany wizjer bądź możliwość zamontowania
- Pokrętła zewnętrzne a zwłaszcza pierścień nastaw wokół obiektywu
- Małe gabaryty
- Solidna obudowa
- Zoom w zakresie 28-70mm, no może do 85mm
- Możliwość działania małą głębią ostrości

Zupełnie nie istotne:
- jakość LCD i jego wyginanie
- Zoom powyżej 105mm
- Makro
- Tzw. filtry artystyczne

Zdaję sobie sprawę, że te kryteria skłaniają ku modelom takim jak:
Canon G12, Canon S95, Samsung EX1, Olympus XZ-1 i Lumix DMC-LX5.
Rozważę też Sigmę DP2s - podoba mi się stałoogniskowy obiektyw, jednak boję się że dla mojej przyszłej żony brak zoom'a byłby problemem i aparat nie byłby tak uniwersalny jak te wyżej.
Może mnie ktoś przekona.
Podoba mi się Fujifilm X100, ale kupiłbym gdyby kosztował 2/3 aktualnej ceny.

Pytanie: Co wybrać? Jakie macie doświadczenia z tymi aparatami?
Przewaga jednego względem drugiego.
Może przeoczyłem jakieś ciekawe modele?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za konkrety.

PS. Podobny temat założyłem na innym forum, ale z powodu marnego odzewu postanowiłem spróbować tutaj.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pią 29 Kwi, 2011   

W sumie trudno odpowiedzieć...
Bo i S95, i EX1, i ZX1 i LX5 są fajnymi aparatami. Sam wybrałem EX1, dla matrycy i przede wszystkim obiektywu.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 29 Kwi, 2011   

Canon u mnie przegrał ze względu na ciemny obiektyw. Sigma jest fajna, choć specyficzna - jeśli chodzi o matrycę i stałoogniskowy obiektyw.
Wybrałem EX1 i nie żałuję. XZ-1 jest droższy, a gdy kupowałem kompakt nie był jeszcze dostępny.
LX5 w łapach nie miałem, więc się nie wypowiem.

wloskipaw
[Usunięty]

Wysłany: Pon 02 Maj, 2011   

Dziś w sklepie ogladałem XZ-1 i Lumixa.
Mam trochę mieszane uczucia, bo nastawiałem się trochę na tego Olympusa, ale kiedy wziąłem go ręki to wydawał mi się jakiś delikatny. Łatwo szturchnąć palcem pokrętło wokół obiektywu, pokrętło z tyłu też kręci się strasznie luźno. W ręku był mało wygodny.
Lumix za to sprawiał wrażenie bardzo solidnego i wygodnego. Pokrętło tylne o wiele lepiej chodzi niż to w Olympusie. Lepiej się go trzymało mimo że jest mniejszy. Przyczepiłbym się do gałki zoomowania, była jakaś wyrobiona (może dlatego że to egzemplarz wystawowy), trochę przycinała, nie była płynna.
Wcześniej jeszcze oglądałem Samsunga i też sprawiał solidniejsze wrażenie niż Olympus, ale nie miałem ich koło siebie więc też do końca powiedzieć nie mogę.
Pozdrawiam

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

wloskipaw, masz 3 modele do wyboru: rzuć monetą ;) :cool:

TomPL2 
Optyczny

Ja juz rzucałem - wyszło mi, że mam za mało monet (i banknotów) :lol:

wielbicielxx 
Rozmowny

Podstawą dla mnie jest:
- RAW
- Preselekcje i Manual (PASM)
- Gorąca stopka
- Jakość zdjęć

Istotne:
- Wbudowany wizjer bądź możliwość zamontowania
- Pokrętła zewnętrzne a zwłaszcza pierścień nastaw wokół obiektywu
- Małe gabaryty
- Solidna obudowa
- Zoom w zakresie 28-70mm, no może do 85mm
- Możliwość działania małą głębią ostrości

Podstawę której wymagasz mają wszystkie wymienione.
Istotne już nie. Pokrętło ostrości ma tylko olympus ale samsung ma 2 kółka nastaw. Solidna obudowa to EX1 i LX5. Montowany wizjer teoretycznie wszystkie z dostępnością na rynku to EX1 niemożliwy do nabycia. Zabawa z GO też ograniczona w wszystkich wymienionych. Sigma jest ok ale strasznie wolna i JPG nie specjalne.

sigmiarz 
Optyczny

Wysłany: Wto 03 Maj, 2011   

nowa sigma nie jest wolna, stara sigma dp1 jest wolna... ale zdjęcia można robić, chyba ze ktos robi fotoreporterkę sportową... piszesz ze podstawą RAW a piszesz o jpg..
rawy z sigmy nie są duze, max 18mb, wiec mozna trzymac je na dysku latami.
Sigma ma największą z nich matrycę, właściwie lustrzankową, mnożnik 1.75, taka sama jest w Sigmie sd15 i procesor tez ten sam, co do zooma, jesli wazna jest jakosc, nie warto myslec o kopakcianym zoomie, a osoby ktore malo fotografują i uczą się obłsugi sprzętu
az tak bardzo często zoomu nie używają, poza tym w Sigma dp2 jest obiektyw od ogniskowej 42mm (po przeliczeniu na FF) więc bardzo uniwersalny. warto pomyslec o Fuji x100 tylko że droga.

jannik 
Rozmowny

wielbicielxx napisał/a:
...Solidna obudowa to EX1 i LX5. Montowany wizjer teoretycznie wszystkie z dostępnością na rynku to EX1 niemożliwy do nabycia. Zabawa z GO też ograniczona w wszystkich wymienionych. Sigma jest ok ale strasznie wolna i JPG nie specjalne.

W EX-1 zabawa z GO to, jak na takiego kurdupelka, bajka i czysta przyjemność!!!

A wizjer do EX jest dostępny, tylko, że cholernie drogi i tak naprawdę średnio użyteczny, bo optyczny.
Ponoć do LX- 5 jest lepszy.. ale nie jestem pewien...

pzodro

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jannik napisał/a:
Naprawdę? :shock:
jannik napisał/a:
A wizjer do EX jest dostępny, tylko, że cholernie drogi i tak naprawdę średnio użyteczny, bo optyczny.
No jak dla mnie ciut bardziej użyteczny niż badziewne EVF
jannik napisał/a:
Ponoć do LX- 5 jest lepszy.. ale nie jestem pewien...
A do Olka XZ-1 można doczepić te od PENów. No ale w tym przypadku wizjer to prawie połowa wartości aparatu :cool:

MC 

jannik napisał/a:

Ja bym powiedział w ten sposób - w EX1 można ewentualnie uzyskać jakieś rozmazanie tła, bo w większości kompaktów to wszystko jest ostre.
Nie zrozum mnie źle - ja jestem bardzo zadowolony z EX-1, ale daleki jestem od euforii, szczególnie po porównaniu zdjęć z lustrzanki.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Aż wziąłem i spróbowałem... Samsung EX-1, 24mm, f/1.8, minimalna odległość ostrzenia i jest... delikatne rozmycie tła...
Eksperyment drugi: 70mm, f/2.4 i też minimalna odległość ostrzenia...

Coś tam jest, z tym, że nie nazwał bym tego rozmyciem, a nieostrością ;)

Dominika 
Rozmowny

http://forum.nikoniarze.p...d.php?p=2035722

tutaj jest portret z EX1 jak na kompakt i ogniskowa 70mm ta nieostrość całkiem fajna.

jannik 
Rozmowny

MC napisał/a:
... ale daleki jestem od euforii, szczególnie po porównaniu zdjęć z lustrzanki.

MC
Kompakt za te pieniądze nigdy nie da ci zdjęć jak z lustrzanki...

ale jak na kompakt z tej kategorii i w tym przedziale cenowym to może wprawić w bardzo delikatną euforię... a przynajmniej w lekkie podniecenie.. :)
pozdro

MC 

jannik, ale ja wiem o tym i zdawałem sobie z tego sprawę. Jeśli chodzi o jakość obrazu, to kompakt nie dorówna lustrzance.
A EX-1 jak na kompakt daje świetny obrazek i jest bardzo poręczny.
Miałem okazję używać przez jakiś czas pożyczonego Sony WX-1 i jakością obrazka odstawał bardzo. A wiele tańszy znowu też nie jest.

Odpowiedz do tematu