Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Wto 03 Maj, 2011
Zaawansowany kompakt: DP2s - G12 - S95 - EX1 - XZ-1 - LX5

Najlepszy kompakt zaawansowany to:
Canon PowerShot G12
9%
 9%  [ 2 ]
Canon PowerShot S95
0%
 0%  [ 0 ]
Olympus XZ-1
18%
 18%  [ 4 ]
Panasonic Lumix DMC-LX5
27%
 27%  [ 6 ]
Samsung EX1
31%
 31%  [ 7 ]
Sigma DP2s
13%
 13%  [ 3 ]
inne
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 22
Wszystkich Głosów: 22

Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Wto 03 Maj, 2011   

jannik napisał/a:
Kompakt za te pieniądze nigdy nie da ci zdjęć jak z lustrzanki...
A NEX-3 z naleśnikiem? Cena podobna, tylko czy to jeszcze kompakt? ;)

Reklama

wloskipaw
[Usunięty]

Wysłany: Sro 04 Maj, 2011   

No jest to ciekawa propozycja, uważasz że warta zachodu?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sro 04 Maj, 2011   

wloskipaw, pod względem matrycy - tak. Obsługi - zdecydowanie nie. jak dla mnie fatalna ergonomia. Eksperyment/koszmarek. No ale małą głębię uzyskasz ;)

Z tym, że to raczej nie jest kompakt, no i te rozmiary szkieł...

soldek 
Nowy

Wysłany: Pon 09 Maj, 2011   

Witam, podepne sie pod temat kolegi bo sam rozwazam zakup wlasnie czegos z tych modeli i kolejno myslalem nad Olkiem XZ1, Lumixem LX5 (troche tez w sumie o FZ100) i Samsungiem EX1, ale wychodzac dzis ze sklepu zauwazylem jeszcze Lumixa TZ20, co mysleci o tym modelu? :>
P.S. Bedzie to moj pierwszy aparat, a jesli chodzi o fotografie jestem kompletnym laikiem takze o wyrozumialosc prosze :wink:

EDIT:
A co myslicie jeszcze o serii Samsunga WB? Mam na mysli WB210 czy tez WB2000

Aparat ma byc taka malpka do wszystkiego, wakacje, dom, rodzina itp. itd. Wlasciwie pstrykac bede na auto no i te filmy FullHD zachecaja ktorych niestety nie ma EX1 :(

wloskipaw
[Usunięty]

Hmmm
Dlaczego rozważałeś akurat te modele, piszesz że jesteś laikiem?
Przewagą tych wybranych nad całą resztą kompaktów jest możliwość zapisywania w RAW i tryby manualne.
Tylko czy dla Ciebie jest to istotne? Bo do auto i jpg wydaje mi się, że lepiej zaoszczędzić kasę.
Z mojego rozeznania wydaje mi się, że do auto fajne będą wszelkie Lumixy.
Pozdrawiam

wielbicielxx 
Rozmowny

Aparat do wszystkiego to TZ20 i ma tez od biedy tryb manualny. Wszystkie LX1 EX1 itp sa skierowane do bardziej swiadomych uzytkownikow chociazby ze wzgledu na zakres ogniskowej.

jannik 
Rozmowny

Wysłany: Wto 10 Maj, 2011   

Soldek
A koniecznie musi to być mały aparacik?
Nie rozważałeś jakiejś dobrej tzw. "hybrydy"? Np. Fuji HS10 lub Canon s20is, lub coś w tym stylu?

Z tych co wymieniłeś najbardziej sensownym zakupem byłby TZ20
pozdro

Dominika 
Rozmowny

A czym się różni taki H10 od TZ20??? Wewnątrz to samo tyle że "hybryda" jest większa i kształtem przypomina lustrzankę no i ma zoom 30x który tragicznie wpływa na jakość zdjęć.
Z jednej strony kupić hybrydę ze względu na zoom trzeba się liczyć ze spadkiem jakości zdjęć. Z kolei zoom na poziomie 12-18x mają małe kompakty które zawsze można mieć ze sobą i nie potrzeba do tego hybrydy.

soldek 
Nowy

Dlaczego akurat takie typy? Hmmm czytale sporo testow i opini i te sie wysuwaja na prowadzenie..
Zalezy mi na jak najlepszej jakosci zdjec w trybie auto i w jpg w miare mozliwosci kompaktow (i czy bedzie tu jakas wieksza roznic miedzy np. takim TZ20 lub XZ1, a czyms tanszy? Mowie tu o trybie auto).. Do tego dobrze miec te video w fullhd..
Manual i RAW.. raczej nie, chociaz jak dobrze pmietam to Olek ma tego intelgentnego samouczka..
Aparat nie ma byc narzedzie pracy i bedzie sluzyl dlugo wiec wole dolozyc troche wiecej i nie miec niedosytu..
Takze priorytety:
Jakosc zdjec noc i dzien w trybie auto i filmy fullhd.. czego cholernie brak w Ex1..

EDIT:
Wlasnie rozwazalem nad HS10 i Lumixem FZ100, ale pomyslalem, ze jak ma byc to apart do auto to moze juz lepiej skupic sie na jakis malpkach i wlasnie tych..

EDIT:
Tak jak napisala kolezanka Dominika.. Nie chce tez kupic marketingowych 15Mp i 30 zoom czyc cos takiego..

[ Dodano: Wto 10 Maj, 2011 11:28 ]
Wybor padl w koncu na Panasa TZ20, teraz czas szukac sklepu w ktorym jest najtaniej :) Myslalem jeszcze na Fuji F550EXR.. vs TZ20.. :>

jannik 
Rozmowny

Dominiko
Różnice są następujące:
- wizjer
- zoom
- ruchomy lcd
- wiele przydatnych funkcji wyciągniętych na zewnątrz
- zazwyczaj lepsza (i mocniejsza lampa)
- itp. itd.

poza tym po doświadczeniach z G11 i EX-1 oraz poprzednimi lustrzankami i hybrydami, zdecydowanie i chętnie wróciłem do hybrydy :)
Wbrew utartej opinii co do "tragicznej" jakości zdjęć z aparatów z wielkim zoomem, to bym pozwolił sobie nie zgodzić się i zapolemizować. HS10 nawet na x20 ma całkiem niezłą jakość.. a ze statywem to już wogóle miodzio!
W każdym razie, plusy płynące z zoomu przewyższają braki... moim skromnym zdaniem..

Soldek!
Bierz Fuji F500, tańszy od F550 a różni się chyba tylko brakiem gps.

To rewelacyjny aparacik. Oglądałem galerie użytkowników forum Fuji - aparacik godny i myślę, że w dużym stopniu zaspokoi twoje oczekiwania.
:)

A jeśli coś innego, to zdecydowanie Canon G12 (do 1500 już chyba się zmieścisz)

pozdro

Dominika 
Rozmowny

jannik napisał/a:
Dominiko
Różnice są następujące:
- wizjer
- zoom
- ruchomy lcd
- wiele przydatnych funkcji wyciągniętych na zewnątrz
- zazwyczaj lepsza (i mocniejsza lampa)
- itp. itd.

poza tym po doświadczeniach z G11 i EX-1 oraz poprzednimi lustrzankami i hybrydami, zdecydowanie i chętnie wróciłem do hybrydy :)
Wbrew utartej opinii co do "tragicznej" jakości zdjęć z aparatów z wielkim zoomem, to bym pozwolił sobie nie zgodzić się i zapolemizować. HS10 nawet na x20 ma całkiem niezłą jakość.. a ze statywem to już wogóle miodzio!
W każdym razie, plusy płynące z zoomu przewyższają braki... moim skromnym zdaniem..

Soldek!
Bierz Fuji F500, tańszy od F550 a różni się chyba tylko brakiem gps.

To rewelacyjny aparacik. Oglądałem galerie użytkowników forum Fuji - aparacik godny i myślę, że w dużym stopniu zaspokoi twoje oczekiwania.
:)

A jeśli coś innego, to zdecydowanie Canon G12 (do 1500 już chyba się zmieścisz)

pozdro

Jeśli H10 Twoim zdaniem jest lepszy niż G11 czy EX1 itp. to nie ma sensu jakakolwiek dyskusja z Tobą.
Jeśli natomiast wybierać między F500EXR czy TZ20- zdecydowanie TZ20- lepsze szkło mniej pixseli lepsze dostępne czasy migawki, lepszy tryb AUTO i filmy jeśli dla kogoś ma to znaczenie.

jannik 
Rozmowny

Dominika, nie napisałem, że HS jest lepszy od G11 lub EX-a
czytaj ze zrozumieniem
napisałem, że chętnie wróciłem do hybrydy, bo zaspokaja moje potrzeby i oczekiwanie
Zdjęcia z HS-a bardziej mi się podobają niż z G11 i z EX-a.
trudno mi powiedzieć dlaczego dokładnie
składa się na to wiele czynników
ale nie twierdzę, że są lepsze... po prostu mi się bardziej podobają.

poza tym ja opieram się na własnym doświadczeniu, ponieważ miałem przez dłuższy czas i lustrzanki i hybrydy i G11 i EX-1, więc mam porównanie

jestem totalnym amatorem, laikiem i pstrykaczem... ale lubię bardzo focić..

z opisów wnioskuję, ze Soldek ma podobne oczekiwania
więc nie ma sensu wciskać mu jakiejś trudnej (manualnej) maszyny lub maszynki..

TZ20 lub F550 to doskonały wybór do takich oczekiwań

Z tym, że mi osobiście o wiele bardziej podobają się zdjęcia z F550 (500)...

wloskipaw
[Usunięty]

jannik napisał/a:
poza tym ja opieram się na własnym doświadczeniu, ponieważ miałem przez dłuższy czas i lustrzanki i hybrydy i G11 i EX-1, więc mam porównanie

jestem totalnym amatorem, laikiem i pstrykaczem... ale lubię bardzo focić..

Trochę oksymoron

Odbiegliśmy od tematu, zarówno w kwestii kompaktów jak i dywagacji na temat sensowności hybrydy.
Hybryda jest duża i do tematu o kompaktach nie pasuje.
Ale chętnie dowiem się jak oceniasz pracę w porównaniu między G11 a EX-1.

jannik 
Rozmowny

Wysłany: Sro 11 Maj, 2011   

wloskipaw napisał/a:
...Ale chętnie dowiem się jak oceniasz pracę w porównaniu między G11 a EX-1.

Jest wiele porównań i podsumowań tych dwóch aparatów.

Żeby się nie rozwodzić:
Z EX-a na wielki plus zasługuje optyka i tylko optyka, bo cała reszta to z G11.
Gdyby wsadzić optykę z EX-a do G11, byłby to świetny kompakt!

pozdro

Nie znam LX5 ani XZ-1 więc trudno mi się do nich odnieść
:neutral:

wielbicielxx 
Rozmowny

Wysłany: Sro 11 Maj, 2011   

Ja bym jeszcze dodał na korzyść EX1 poza optyką jeszcze LCD, szybszy i mniej mulący przy słabym świetle AF, mniejszy rozmiar a mimo to świetna ergonomia i wszystko pod ręką- 2 kółka nastaw.

Odpowiedz do tematu