Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 05 Maj, 2011 Nikond D90 a czas otwarcia migawki, iso i zdjęcia portretowe
Mam pewien dylemat. Mianowicie ISO w Nikonie D90 zaczyna się od 200, a najkrótszy czas otwarcia migawki wynosi 1/4000 (Dla porównania np. Canon EOS 50D 1/8000 s no i ISO 100).
Skoro o ISO 100 można zapomnieć, to teraz rodzi się pytanie - jak jest z wykonywaniem portretów przy jasnych obiektywach przy ISO 200 i 1/4000 s? Mam zamiar kupić do aparatu jakąś portretówkę właśnie. Natknąłem się na opinie, że może być problem, bo czas otwarcia 1/4000 migawki jest zbyt krótki, aby zrobić ładne, nieprześwietlone zdjęcie przy wyższej czułości ISO 200 przy jasnym obiektywie i jasnym oświetleniu. Jak to wygląda w praktyce? Mieliście takie problemy z D90? Jak jest z robieniem innych zdjęć. Czy czas 1/4000 to rzeczywiście problem?
Jestem prawie zdecydowany na D90 (waham się jeszcze na używanym EOS 50D) i chyba jutro go kupuję, ale mam pewną sporą wątpliwość dotyczącą właśnie tego o czym napisałem :/
maxdamage, sytuacje które opisujesz pod żadnym względem nie powinny być kryterium wyboru sprzętu, bo na ISO100 i tak możesz wskoczyć i tak.
ponadto mówisz że przy jasnym obiektywie i jasnym oświetleniu będziesz miał problemy - no i teraz zagadka - skąd weźmiesz to oświetlenie ?
bo jeśli mówisz o dniu - to kiedy takie oświetlenie będziesz miał ? - w południe ?
Nawet biorąc pod uwagę studio, jakieś lampy lub w plenerze jakieś poranne wschody i zachody słońca, to może faktycznie wystarczy zejść na to "sztuczne" ISO100 ?
Nie wiem... nigdy nie spotkałem się z taką sytuacją żeby nie włączać ISO100 tylko dlatego że nie jest one natywne z matrycy jaką mam w swoim APS-C.
I o jakich obiektywach mówimy że będą one takie jasne? jedyne co mi przychodzi do głowy to 85 1.2 z Canona które raczej w słoneczny dzień spokojnie daje radę bo i tak warto przymknąć do 1.4 czy 1.8 aby była żyleta z ostrością, niż celować przy tym 1.2.
Może zamiast się rozwodzić to po prostu zapytam.
Jakie będziesz miał sytuacje że Ci zabraknie czasu migawki ?
no wlasnie, jeszcze jedno. piszac, ze czasem w sloneczny dzien brakowalo mi niskiego ISO/krotszego czasu mialam na mysli raczej zdjecia np pod slonce. przy portretach nie powinno byc problemu
Już zmieniłem, aby było jaśniej.
Natywne iso 400 to już dla mnie by skreślało aparat i mam nadzieję, że tego nie doczekam.
Wracając do adremu - robiąc zdjęcia ostatnio bardzo często schodzę do iso 50, aby zdjęcie nie było prześwietlone. Oczywiście można użyć filtrów ND, ale to jednak tylko półśrodek.
Wracając do adremu - robiąc zdjęcia ostatnio bardzo często schodzę do iso 50, aby zdjęcie nie było prześwietlone. Oczywiście można użyć filtrów ND, ale to jednak tylko półśrodek.
w jasny, słoneczny dzień, 1/4k i iso 200 pozwala na przysłonę około f/4-5.6.
Ja bym to ujął inaczej - kombinacja f/1.4 (czyli max co dają współczesne szkła Nikona) ISO200 i 1/4000s daje średnią szarość dla 12EV - jak często potrzebna jest kombinacja maksymalnie otwartej przysłony i jednocześnie maksymalnego możliwego DR w takich warunkach oświetleniowych? Owszem, na warunki 12-16EV można natrafić dość często (plaża, scena na śniegu w ostrym słońcu itd), ale czy trzeba wtedy koniecznie używać f/1.4? Do czego? Bo w przypadku portretu rozsądnym rozwiązaniem będzie raczej poszukać cienia (nie tyle ze względu na ograniczenia aparatu, co na jakość oświetlenia), a tam bez problemu zejdziemy już do 12EV nawet w bardzo jasny dzień i będziemy mogli użyć f/1.4...
Poza tym, w przypadku porównania z 50D istotnym też będzie, że nawet bez natywnego ISO100 D90 ma ponad 1EV większy DR (oczywiście nie jest to przewaga w światłach, co w opisywanym przypadku jest najważniejesze)...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11