Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
@myrha
Przesiadaj się na Phottixa Strato bez zastanawiania.
Mam je od jesieni 2010. Odpalają ZAWSZE.
W odbiornikach mam akumulatorki AAA i działają pomimo niższego napięcia idealnie.
Przeniesienie eTTLu przez stopkę nadajnika do lampy na aparacie to bajka, bo nawet jak lampa jest skierowana gdzie indziej masz wspomaganie AF. Poza tym mając 2 lampy zdalne i lampę z eTTLem na aparacie można zrobić naprawę sporo.
Drugi genialny wynalazek to zmiana grup lamp porządnym i łatwo dostępnym przełącznikiem z opcją ALL, która odpala wszystkie grupy lamp.
Duży plus Strato ma u mnie za wybudzanie lamp ze spoczynku.
Podczas zestawiania systemu przydają się kolorowe diody sygnalizacyjne informujące o połączeniu z nadajnikiem.
Strato zaliczam do najlepszych zeszłorocznych zakupów.
[ Dodano: Sob 26 Mar, 2011 22:18 ]
Zapomniałem o zakłóceniach w Strato. Nie miałem problemu z wyzwalaniem, ale zdażyło mi się w lokalu trafić na oświetlenie które reagowało na wyzwalanie jednej z grup lamp. Zmieniłem kanał i było OK.
Tutaj jest porządny opis test Phottix Strato
http://blog.art3studio.pl/?p=403
wg autora (pomiar via GPS) wyzwalał lampy ze 175metrów
[ Dodano: Wto 29 Mar, 2011 02:10 ]
Oo rozpoczęcia tego wątku minęło sporo czasu i producenci wykorzystali go z pozytkiem dla nas fotografów.
Polecam Pfottixa STRATO cena około 260zł za komplet odbiornik - nadajnik.
Właśnie zakupiłem nadajnik i 2 odbiorniki Knight Pixela do canona. Wrażenia są pozytywne. Na plus co sprawdziłem trzeba zaliczyć manualne ustawianie lampy (canon 580exII) bez ruszania się do lampy, hss i ettl. Choć ettl musiałem podbić o +1 ev (oczywiście bez podchodzenia do lampy). Zaskoczyło mnie, że działa zoom na lampie w trakcie robienia zdjęć, w sumie to niepotrzebne bo lampa jest gdzie indziej, ale dało się to już na lampie wyłączyć i ustawić np 105. Instrukcja słaba, ciekawe, że instrukcja pl krótsza niż ang. Ale metodą prób udało się dojść do tego co chciałem. Chwilowa początkowa usterka na odbiorniku była taka, że odbiornik po 1 min się wyłączał (znikło to i myślę, że spowodowane było zimną baterią, sprzęt przyszedł zimny, choć odbiornik nie pokazywał rozładowanej baterii).
Większość czasu testu spędziłem więc na próbach zmuszenia starej lampy Nissun 35T do współpracy z drugim odbiornikiem, co się nie udało (chciałem żeby w grupie b poszła jako manualna, a w A 580exII np w ettl) Może jak będę miał jeszcze jakiś pomysł to spróbuję. Próbowałem ją uruchomić przez fotodiodę i efekt był taki, że dioda ucząca się nie wyzwoliła błysku (okazało się, że 3 letnia bateria padła ) a stara fotodioda 20 letnia wyzwala ale przy czasie 1/100 s (zmeniałem tylko czas i manualnie siłe błysku canona). Chyba mniała znaczenie siła błysku. No a jutro jadę po bateryjki
I pytanie bo coś komor chyba pisał, że knighty nie działają po włożeniu jakiś modyfikatorów ? a to czy działa z 2 kurtyną jeszcze sprawdzę.
A i jeszcze próbowałem czy działa wyzwalanie z canonem sx1 ale krótko, nie zadziałało więć nie próbowałem dalej. Ale nurtuje mnie czy są wogóle szanse, że zadziała ?
Fajnie, jakbyś po znalezieniu wypowiedzi kopiował link do niej (mały prostokącik w lewym górnym rogu postu to link bezpośredni do tej konkretnej wypowiedzi). W tym przypadku chodzi o tę moją wypowiedź.
Oj, głuchy telefon. Chodzi Ci o następującą serię wypowiedzi (tutaj):
Usjwo napisał/a:
Yongnuo ma tez kopie canonowego ST-E2, ktory kosztuje mniej niz 300PLN
MC napisał/a:
Dodajmy, że działa toto na podczerwień, co niesie za sobą pewne konsekwencje.
komor napisał/a:
Np. niedziałanie po schowaniu lampy do modyfikatora.
Na plus co sprawdziłem trzeba zaliczyć manualne ustawianie lampy (canon 580exII) bez ruszania się do lampy, hss i ettl.
Zmiana mocy błysku lamp z poziomu nadajnika jest super.
Druga zaleta to praca z hss.
Minusy to brak możliwości wpięcia lampy na aparat, tracimy wspomaganie AF- z tego powodu u mnie ostało się tylko Strato.
Konieczność stosowania systemowych lamp Canona o ile chcemy regulować moc z poziomu aparatu, co bardzo podnosi koszt całości.
Cena Knight Pixela jest moim zdaniem bardzo dobrze dobrana
starter około 440zł (nadajnik i odbiornik), dodatkowy odbiornik 290zł.
W zakonie Rycerzyków przydałby się jeszcze kontroler podziału błysku - taki jak AC3 u PW.
Ten kontroler to wielki magnes, przyciągający funkcjonalnością jak stare analogi.
Jasio,
Jasio napisał/a:
Większość czasu testu spędziłem więc na próbach zmuszenia starej lampy Nissun 35T do współpracy z drugim odbiornikiem, co się nie udało (chciałem żeby w grupie b poszła jako manualna, a w A 580exII np w ettl)
Sprawdź koniecznie napięcie na stopce Nissina 35T.
Tutaj masz tabelę z napięciami różnych lamp, ale Nissina 35T nie ma, a 26T ma 227V. To może być powód problemów z wyzwalaniem.
Sprawdź do jakiego napięcia są przystosowane odbiorniki Pixel Khighta bo mogą się spalić.
http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html
Generalnie odbiornik w manualu powinien odpalać wszystko co ma centralny kontakt.
Jasio
Napisz czy odbiornik potrafi wybudzać systemowe lampy Canona z uśpienia, chociaż to powinno być oczywiste, skoro jest do nich zaprojektowany?
Nie wiem czy wspomaganie AF działa ale lampa canona wysyłała te czerwone paski jak próbowałem zrobić zdjęcia. Ani razu nie miałem kłopotów z wyzwoleniem błysku mimo 5-10 min przerw więc pewnie wybudzanie działa ale się jeszcze przyjrzę.
Co do napięcia też się bałem ale teraz jest opcja wyzwalania nissina przez fotodiodę więc odbiornik jest bezpieczny
[ Dodano: Wto 12 Kwi, 2011 12:09 ]
Wybudzenie działa i to od razu jak włącze aparat (wyłączony był przez chwilę).
Wspomaganie AF też skoro tą czerwoną siatkę lampa wysyła.
A druga lampa to Nissin 350T (0 mi zjadło)
Dopłać trochę i kup: Pixel Soldier http://www.mega-pixel.pl/...t=pixel+soldier
Posiada możliwość grupowania lamp błyskowych, fajna sprawa jeżeli wyzwalasz kilka lamp i nie chcesz spacerować do każdej z nich jeżeli chcesz ja aktywować lub dezaktywować. Warto mieć taka funkcje w wyzwalaczu, na prawdę sie przydaje.
kupiłem ten wyzwalacz i jestem zadowolony, proponowali mi tez Yongnuo RF-602 http://www.mega-pixel.pl/...o-Canon-C3.html ale nie miał grupowania lamp i nie zdecydowałem się. ponoć maja mieć nową wersję: RF-603, być może będą jakieś ciekawe funkcje.
mike_foto,
Grupowanie lamp to podstawa.
Phottix Strato ma 4 grupy lamp. Każda może byc wyzwalana osobno, lub po przełaczeniu OSOBNEGO przycisku "ALL" z boku obudowy - można wyzwolić wszystkie grupy. Ten osobny przycisk jest bardzo wygodny, bo można przełączać go po omacku, bez patrzenia na nadajnik.
Ciekawa jest ta zapowiedź RF-603. Ciekawe co będzie nowego?
mike_foto,
Grupowanie lamp to podstawa.
Phottix Strato ma 4 grupy lamp. Każda może byc wyzwalana osobno, lub po przełaczeniu OSOBNEGO przycisku "ALL" z boku obudowy - można wyzwolić wszystkie grupy. Ten osobny przycisk jest bardzo wygodny, bo można przełączać go po omacku, bez patrzenia na nadajnik.
Ciekawa jest ta zapowiedź RF-603. Ciekawe co będzie nowego?
RF-603 testowałem, na targach fotograficznych w Łodzi, na stoisku sklepu internetowego http://www.mega-pixel.pl/. Ale wyglądało na to że wyzwalacz nie miał grupowania lamp, więc i tak wolę Pixel Soldier, z tego względu ze ma grupowanie.
witam
jakiś czas temu miałem przygode z pt-04... teraz chcialbym zainwestowac w porzadne rozwiazanie i mysle o PW TT5/1
Niestety nie ma ich pod moj system, ale akurat na TTL mi jakos szczegolnie nie zalezy. Mam natomiast pytanie o wspolprace takich TT5 pod canona/nikona z aparatami/lampami innych systemow oraz lampami studyjnymi - a wlasciwie to interesuje mnie kwestia jak to dziala przy krotkich czasach sync? czy te podawane 1/8000s to dotyczy tylko i wylacznie polaczenia aparat C/N + wlasciwa lampa systemowa czy tez da sie uzyskac krotki czas np z jakas lampa studyjna - docelowo doswietlanie w sloneczny dzien.
z gory dzieki za odp.
phacops, skoro nie interesuje Cię TTL i/lub Olympus, to czemu nie myślisz o klasycznych PW, a nie tych z TTL? Obawiam się, że większość nowych funkcji, w tym synchro powyżej czasów X-Sync nie zadziała w trybie nie-TTL, lub co najmniej przy współpracy z innym systemem (Olek) wszystkie timingi się posypią i nic z tego nie będzie.
no chcialem sie upewnic...
a mysle o tych bo rozwazam w przyszlosci zmiane systemu
to teraz zapytam tak - nie majac C/N jest szansa na wyzwalanie w plenerze lamp (studyjne czy systemowe) z krotkim czasem?
Chodzi o jasne warunki (fotocele odpadaja) i swiecenie 2-3 lampami.
Z jedna sobie radze poki co na kablu w HS.
czy ktoś wie co się dziej z dostępnością Pixel Knight TR-332 na polskim rynku chodzi mi o fakt że w większości sklepów jest on niedostępny a na allegro też go prawie wymiotło
No ja wiem tylko tyle, że wersja Nikona została wycofana z uwagi na jakieś duże błędy w oprogramowaniu... Taką informację uzyskałem na targach w Łodzi.
No ale to wersja 331 a nie 332, ale może jest to jakoś powiązane?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9