Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Chcesz mieć fajną zabawkę, to kup któryś z modeli Canona 70-200L, to są dobrze wydane pieniądze, będziesz zadowolony i… po jakimś czasie zacznie Ci brakować 300 milimetrów.
... ale nie martw się, w "razie czego" są jeszcze stałki canona o tej ogniskowej i jeśli ten "jakiś czas" będzie odpowiednio długi, to może i z tym zakupem sobie "dasz radę"
Używanego canona 70-200/2.8 można nabyć na allegro za jakieś 3000 zł. Wersje /4 nawet połowę taniej. Bez względu na to, którego wybierzesz, to raczej nie stracisz, bo nawet jeśli się okaże że coś Ci nie pasuje, to odsprzedasz go bez większych problemów i strat.
Odświeżam mój post po wielu przeczytanych innych oraz tego mojego zdecydowałem kupić Canona 70-200 f4 IS . Dziękuje wszystkim za podpowiedzi i zainteresowanie.
Dlaczego f4 IS a nie f2.8? Bo f2.8 jest sporo cięższy, brak IS, a jednak robię więcej martwej natury, a i na ptaszki i tak za mało 200mm chyba że z bliska. Tak więc f4 IS przekonał mnie że jest lekki, ma IS, ma trochę nowszą optykę (praca pod światło) i podobno jest najostrzejszy z całej czwórki lub już teraz piątki
A jak mnie najdzie na ptaszki to kupię albo Canona 400 5.6 albo jakąś Sigme
Sprzedałem Canona 28-135 IS i 75-300 więc mam trochę gotówki a Canona 70-200 f4 IS dostałem od kochanej żony na. Więc jak już pisaliście wcześniej pomyślałem że fajnie by było mieć jakiś ekstra wide
Więc mam dylemat z wyborem obiektywu ultra szerokiego do 30D
Czytałem o Canonie 10-22 że jest słaby optycznie itd itp ale wszędzie na forach jego polecają, jest jeszcze Tokina 11-16 i sigmy 10-20 3.5 i 4 - 5.6.
Co polecacie ?
Kwota jaką mam do wydania to ok 2tyś zł.
[ Dodano: Nie 08 Maj, 2011 01:49 ]
Oczywiście myśle też o używkach (np Canona mogę mieć używkę na 2 tyś) lub dodania troche kaski do nowego np Sigmę.
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 08 Maj, 2011, w całości zmieniany 1 raz
IMO to niesłuszne pomówienia . Tokina jest od niego jaśniejsza, sigma 8-16 szersza, ale on ma najszerszy zakres ogniskowych i całą resztę na niezłym "uśrednionym" poziomie. Trzeba wybrać priorytety-światło, szerokość pola widzenia, czy względną uniwersalność ogniskowych i reszty "po trochu".
Już na marginesie należy wspomnieć, że jeśli chodzi o cenę to canon "przegrywa z wszystkimi"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11