Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 16 Lis, 2006 Canon 100-400mm f/4.5-5.6L IS - co ze stabilizacja
Witam
Planuje zakup canona 100-400 L IS. Niestety nie wiem nic na temat stabilizacji ktora tam jest ( a ktora odgrywa w moim wypadku duza role. Poniewaz robie zdjecia w pomieszczeniach wiec w kiepskich warunkach oswietleniowych). Czy ktos moze opowiedziec o doswiadczeniach z tym szklem. Przy jakiej przyslonie i na jakich czasach i ogniskowej udalo mu sie ustrzelic nieporuszone zdjecie.
pozdrawiam
Andrzej
p.s. Czy warto bawic sie sprowadzaniem tego obiektywu z USA i czy canon polska ( grrrr) przyjmie ewentualna gwarancje na taki sprowadzany obiektyw ??
AAA no to szkoda - z drugiej strony tego sie spodziewalem :].
A Arku moze wiesz cos na temat tego canona 100-400. Kosztuje on troszke grosiwa i mozna wnoskowac ze za taka cene syfu sprzedawac nie beda. Ale dla mnie stabilizacja to podstawa ( jak bym mogl ustrzelic cos na 300 mm na czasie 1/60 z reki i bylo by to cos ostrego to uznal bym to za cud, a wtedy kieszen sama by sie otworzyla do zaplaty za to cudo) . Wiec czego moge sie spodziewac po takim bialasie jak ta L-ka ??.
Hymm to jest tez jakas opcja. A jak ci sie sprawuje ten canon 70-300 robiles nim cos na dlugich czasach ?? ( jesli tak to na jakich parametrach) no i co najwaznijesze jak jakosc i co z AF ??
Napisałem odpowiedź na Twój list na priva , a tutaj jest nawet wątek założony jak widzę. Dopowiem tylko, że AF w 100-400L po załączeniu ogranicznika jest rewelacyjny i bardzo precyzyjny. AF z 70-300 IS USM nawet do pięt mu nie dorasta (wiem bo mam też taki w robocie). Ja bez problemu robiłem ostre zdjęcia na 1/60s przy 400mm, ale to nie jest wtedy zwykły pstryk tylko odpowiednia sylwetka, postawa, chwyt i praca na spuście. Oddech też jest ważny. Kto kiedyś strzelał to wie o czym piszę. Nie każdy takie zdjęcie zrobi. Można zrobić foto nawet na 1/20s, ale to nie są powtarzalne strzały. 1/60 na aparacie z cropem bez większego problemu. Niemniej pisałem Ci to już i dalej tak sugeruję, byś kupił jednak 70-200/2.8 L IS USM plus ewentualnie TC2 lub TC 1.4. To pomieszczeń to dużo lepszy wybór.
007areka [Usunięty]
Wysłany: Czw 16 Lis, 2006
cudo to to nie jest, ale poreczny, dobra stabilizacja, Af w ciemniejszym otoczeniu glupieje, wolny, w niezlych warunkach OK, troche jak by FF, jakosc szkiel OK,wykonanie taka ooo, dla amatora bdb, dla profesjon tylko L, reszta patrz w tescie.
Dziekuje MM za odpowiedz. No widze ze jestes bardzo zadowolony z tego szkla. Mam nadzieje ze i ja po zakupie bede zadowolony ( zapewne za jakis miesiac). Onanista sprzetowym rowniez nie jestem ale jakos optyki ma dla mnie kolosalne znaczenie. Zdjecia ktorymi sie zajmuje to zdjecia referencyjne i textury. Z tego tez wzgledu optyka musi byc na tyle dobra ze nie tylko widac ostra postac ale rowniez jej pory . Przesadzam tu lekko ale po prostu czym wiecej widac tym lepiej dla mnie. Wolalbym rowniez 400 mm od 200 mm chocby z tego powodu ze lubie miec wszystko w jednym. Wiem ze jak cos jest dla wszystkich i do wszystkiego to zazwyczaj mozna o kant d.. to obic, ale takie szkielko wydaje mi sie wprost idealne :]. Jedyny mankament ( ale tego to chyba przeskoczyc nie da ) to wielkosc i kolor o ktorym wspominasz. To moze byc problem.
Ostatnio bylem w Pradze ( tej w Czechach) i jak pobiegalem sobie 3 dni od switu do nocy ze sprzetem to mialem dosc ( a tam nie mialem zadnego dlugiego sprzetu). Wiec az boje sie pomyslec co bedzie z taka armata.
Wiec jak zwykle trzeba isc na kompromis. Z tego co widzialem to pojawilo sie 70-200 4L IS wlasnie i co najwaznijesze wazy jakies 600 g :] to moze byc calkiem dobre ( choc niestety tego 400mm bedzie mi brakowalo ).
Tak czy inaczej bardzo ci dziekuje za odpowiedz. Mam nadzieje ze co bym nie wybral to bede rownie zadowolony, jak ty ze swojej 100-400 L :]
p.s. 007Arek dzieki za opis swojej 70-300 hym martwi mnie troche ten wolny focus. Mam sigme i wiem jak potrafi irytowac sprzety ktore nie dzialaja tak szybko jak chcesz. Szczegolnie w momencie w ktorym tego najbardziej potrzebujesz.
Arv [Usunięty]
Wysłany: Czw 16 Lis, 2006
Mój dobry znajomy robi rewelacyjne zdjęcia eLką 70-200 f/2.8 IS.
Jeżeli masz aparat z cropem może rozważ też tą opcję, choćby ze względu na światło (którego jak piszesz nie masz zbyt wiele). Canony mają ponoć 3x precyzyjniejszy AF przy obiektywach f/2.8.
Będzie tak samo dobrze hulać jak z 20D. No może być tylko gorsza precyzja AF, ale to już wina aparatu. Zdjęcia będą bardzo podobne, tylko komfort pracy z 350D jest dużo gorszy (sprawdzałem) choćby ze względu na masę i gabaryty szkła ( o fatalnej jak dla mnie ergonomii obsługi 350D nie wspomnę). Przy 100-400L zakup gripa staje się naprawdę niezbędny bo się można umęczyć.
MM: ale ja zawsze trzymam w obu rekach aparat. Mam 350D i jedna trzymam body a druga od spodu podtrzymuje i operuje obiektywem. Mysle wiec ze nie bedzie problemu z manipulacją. Jest tez stabilizacja.
Powiedz, jak sie ten obiektyw sprawuje na koncu zakresu czyli na 400?
hm, czyżby Canon polska był jakimś ewenementem?
Canon wyraźnie pisze że udziela gwarancji światowej, a wiec również w europie i Polsce.
Nie wiem ale tu w angli nie ma najmniejszego problemu z egzekwowaniem gwarancji bo przeciez to ta sama jedna firma.
I nie mówie tylko o canonie np niedawno miałem uszkodzoną maszynę karcher, kupioną w polce, procedura trwała 3 dni, po 3 dniach poprosili o przesłanie lub dostarczenie urządzenia a po kolejnych 3 przysłali za free do domu.
Kupuje urządzenia nie tylko tu w angli ale również w honkongu czy USA i nie ma problemu. Odkąd w polce obowiązują przepisy uni powinniśmy się z nimi ostro kłócić bo przecież nie są jedyni na rynku.
Właśnie na stronie kanona przeczytałem:
"Europejska Karta Gwarancyjna
Od 01.05.2004 r na terytorium naszego kraju w Autoryzowanych Punktach Serwisowych (APS) Canon Polska Sp. z o.o, honorowane są europejskie karty gwarancyjne Canon European Warranty System (EWS) Karty gwarancyjne EWS zostaną uznane tylko w przypadku jeżeli:
- wszystkie pola są czytelnie wypełnione
- wraz z kartą gwarancyjną dostarczony jest dowód zakupu"
No to pięknie :> tutaj (anglia) nikt nic nie wypełnia, po prostu dostajesz paragon do łapy i to wystarcza by w razie draki wymienić na nowy.
Ciekawe co z tzw światową gwarancja canona
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9