Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
SIemaka wszystkim forumowiczom:P MAm problem związany z kupnem teleskopu:D odrazu na początku napisze że w tej dziedzinie narazie jestem zielony... Na początek chciałbym kupic jakis fajny sprzęt zeby byl niedrogi:) nie musi miec jakiejs super ogniskowej itd mam 500 zł :p wiem ze trudno bedzie cos za ta kwote kupic ale mam nadzieje ze za ta kase znajdzie sie jakis sprzet dla mnie Chciałbym zeby mozna było w nocy sobie poogladac coś fajnego na niebie:P przegładałem duzo forów ale wole tutaj na świeżo was sie zapytac co mi doradzicie:p przeglądałem nawet sprzęt na ''DO" ale nic mi to nie dało bo nie wiem dokładnie o jakich parametrach sprzętu szukac.. PROSZE was o pomoc :p mam nadzieje ze mi doradzicie:D
Owszem,czytałem dokładnie dwa razy i jestem zdezorientowany dlatego chce się doradzić kogoś kto się naprawde na tym zna i doradzi mi co naprawde bedzie dla mnie jako początkujacego najlepsze i zebym po obserwacjach nie był zniechecony z powodu ze nie nie dostrzegłem tylko zebym chciał wiecej i żebym był zachycony...:P
[ Dodano: Nie 08 Maj, 2011 12:54 ]
jeżeli chodzi o warunki do obserwacji to są bardzo dobre:P
Tak serio powiedz duzo fajnych rzeczy przez ten teleskop co mi polecasz zobacze?? wiesz 500zł to nieby nie jakas strasznie duza suma ale dla mnie jako początkująceog to jakis wydatek jest i chciałbym zeby mój pierwszy teleskop był naprawde trafionym wyborem....
Mój pierwszy teleskop miał mniejszą średnicę niż 70 mm.
Zobaczysz praktycznie wszystkie obiektyw mgławicowe z katalogu Messiera, wszystkie planety i wiele ich księżyców, przy powiększeniach rzędu 80-100x (większych w tym sprzęcie nie radzę stosować) zobaczysz ładne tarcze Jowisza i Saturna z zarysem pasów na ich powierzchni. Do tego ładne pierścienie Saturna.
Oczywiście Księżyc i Słońce (w projekcji na ekran lub po zakupie odpowiednich filtrów). Tako sprzęcik może dać sporo frajdy pod ciemnym niebem.
ok:P jestem coraz bardziej przekonany do jego kupna mam jeszcze pytanko odnośnie filtra księżycowego:p ponieważ w opiniach wyczytałem ze przy obserwacji bezpośredniej razi troche:P
pasuje odrazu dokupic filtr księżycowy czy spokojnie na poczatku to mi wystarczy??
Daruj sobie filtr księżycowy. Znacznie lepiej pomyśleć o filtrze do obserwacji Słońca. Słoneczko idzie w maksimum więc plam przybywa. Jest co obserwować.
Pomyśl raczej o dokupieniu okularu o ogniskowej 5-6 mm, dającego powiększenie 83-100x.
Do planet i Księżyca będzie jak znalazł.
Wysłany: Pon 09 Maj, 2011
Ja bym polecił http://fotozakupy.pl/tele...-sk909az3,6031s
Różnica w cenie minimalna a w aperturze spora. Ta sam marka a znacznie większy potencjał. Przewaga mniejszego jedynie przy konieczności częstego przenoszenia sprzętu a i tak ten sam solidny i dość ciężkawy montaż.
Abs, sugeruje fajny sprzęt, choć oprócz mniejszej mobilności ma on dla mnie inną wadę. W przypadku 70/500 małe powiększenie przeglądowe klasy 15-20x zrealizujesz za pomocą taniego plossla klasy 25-30 mm. W przypadku 90/900 nawet
jak zastosujesz duży i droższy okular 2" klasy 40 mm masz 22.5x. Pytanie czy lubisz takie powiększenia - ja lubię i jestem zdania, że w każdym teleskopie powinniśmy mieć okular do małego i przeglądowego powiększenia. Oprócz tego coś pośredniego z powiększeniami na poziomie 40-60x. No i coś do planet i Księżyca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 10