Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 10 Maj, 2011
Tak się nie da tego ocenić. Każdy człowiek ma inne preferencje. Jeden woli (potrzebuje) samochód kombi a inny sportowe Cinquecento. Podobnie jest tutaj. Wiem, że nie masz dużego doświadczenia ale sam musisz zestawić plusy/minusy i zdecydować. Nie mam żadnej wątpliwości, że Sky Watcher 90/900 dysponuje znacznie większym potencjałem obserwacyjnym - łapie więcej światła a tym samym pozwoli zobaczyć "głębsze niebo". Dodatkowo pozwoli uzyskać większe zbliżenia planet czy księżyca.
Statywy (montaże) są takie same. W tej cenie jest to jeden z najlepszych teleskopów, jakie można kupić. Nawet jeśli spojrzymy na ranking sprzedaży http://fotozakupy.pl/lorn...y/teleskopy,53k , który nie uwzględnia kryterium ceny - 90/900 zajmuje mocne 5 miejsce w tym sklepie. Takie rankingi także o czymś świadczą.
Natomiast SW 70/500 jest lżejszy, mniejszy i to co napisał Arek - oferuje mniejsze zbliżenia co niektórzy cenią. Sam musisz sobie dać odpowiedź na co warto wydać te nieco ponad 500zł (tutaj różnica w cenie jest marginalna).
PS. Tak na marginesie nr 1 w rankingu także wart zainteresowania ale jak napisał Arek ma nieco chwiejny montaż i nie nadaje się do obserwacji krajobrazowych.
ok:P dzięki za informacje
mam jeszcze pytanie odnośnie takiego teleskopu:
Sky-Watcher (Synta) SK1141EQ1
na niektórych poradnikach pisza ze jest dobry?? czy to prawda?
Kozacy napisał/a:
Sky-Watcher (Synta) SK1141EQ1
na niektórych poradnikach pisza ze jest dobry?? czy to prawda?
Generalnie w Twoim budżecie mamy dwa popularne typy teleskopów: newton i refraktor. Różnice konstrukcyjne są olbrzymie a użytkowe co najmniej duże. Podobnie jak w moim poprzednim poście - każdy typ ma swoich fanów. Poczytaj o różnicach.
Linkowany teleskop jest o klasę gorszy od SK1309 - jeśli tam montaż jest chwiejny to tutaj jest jeszcze gorzej nie mówiąc o aperturze. Zgodzę się, że w klasie do 400zł dla początkującego miłośnika newtonów może być jakąś alternatywą ale tylko na jakiś czas.
Sky-Watcher (Synta) SK909AZ3
mam pytanie odnosnie światłosiły w tym teleskopie. Czy bede mogł przez niego zaobaczyc jakies obiekty DS?? swiatłosiła 10 pozwoli na to?( wiem ze najlepsze do DS'ów sa o swiatłosile 4-6 a 10 juz raczej do planet)
Bardziej od światłosiły liczy się apertura i jakosć teleskopu. Przez teleskop o aperturze 90mm i światłosile 10 zobaczysz znacznie więcej DS-ów niż np. przez teleskop o aperturze 60mm i światłosile 6.
PS. Do DS-ów pod ciemnym niebem najbardziej predysponowane są newtony o jak największym lustrze - niezła jest Synta 8 i większe.
mógłbyś mi jeszcze polecic jakas ksiazke która pomoze mi w obserwacji nocnego nieba? Chodzi mi o dokładne wytłumaczenie gdzie sie znajduja dane rzeczy i obiekty...
Bardzo fajny jest darmowy program Stellarium. Wskazuje automatycznie chwilowy stan nieba. Klikając na gwiazdę, gromadę, mgławicę etc. masz jej opis. Mnóstwo fajnych funkcji - w tym wyszukiwarka. Przyznam, że szukając czegokolwiek najczęściej korzystam nie z książek a tego programu.
Z literatury polecam jakiś Atlas nieba, najlepiej z opisami. Mam fajną książeczkę http://www.ksiegarnia.meb...nek/art752.html i polecam ale są pozycje bardziej precyzyjne - choć mniej barwne. Zobacz oferty Atlasów nieba.
PS. Teraz bardzo ładnie widać Saturna
1141 - a "chwiejność" -> jest podobna jak w 1309 na EQ2 -> montaż EQ1 ma określoną nośność, podobnie jak montaż EQ2 - i jakby na to spojrzeć, każdy inny. 2001 na EQ5 będzie niewiele mniej chwiejny (na wietrze) od 1141 na EQ1. Ważne żeby montaż był dobrany dobrze do masy teleskopu.
Natomiast zastanawia mnie dlaczego jedynym wskazywanym przez redaktora "niezależnego" portalu źródłem sprzętu jest delta optical. W końcu na przykład taką 130/900 można kupić:
więcej nie chce mi się szukać. Natomiast dla bezstronności redakcji powinno być istotne informowanie o różnych opcjach a nie dopieszczanie jednego ulubionego dystrybutora. Bo w końcu ktoś to zauważy ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9