Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
W sumie dość długo broniłem się przed sprzętem mobilnym, ale to z powodu niewiedzy i przyzwyczajeń.
a ja to widzę tak, nie trawie wolnych komputerów, wolnych dysków, słabych kart graficznych i nie wyobrażam sobie złożonej pracy graficznej na laptopie, niestety ilość spalonych papierosów mogła by mnie zabić przed dobiciem do 40tki miedzy prztworzeniami na mapach/plikach o wielkości od 5G i wiecej. Szczerze powiem, że nie wiem ile bym musiał wydać na lapka, żeby był chociaż w 80% tak sprawny jak mój komputer stacjonarny czy to w pracy czy to w domu.
Własciwie wypadkową moich pogladów jest cena w stosunku do komfortu pracy, dlatego lapek zawsze przegra z wydajnością w tej samej cenie. Na szczęście mój "dekorator wnętrz" nie narzeka na wielką wyjąca skrzynie i całkiem sporych rozmiarów 2 monitory.
ja z kolei czesto jestem zmuszona popracowac w domu czy to wieczorami czy w weekendy a czasem nawet jak gdzies pojade odpoczac dlatego pracuje na jednym i tym samym laptopie (tylko czasem sie przesiadam na zapasowy 12'' jak podrozuje). mam wszystko pod reka, nigdy nie jestem w sytuacji gdzie jakichs plikow mi brakuje bo sa na innej maszynie, laptop to moje centrum dowodzenia i sie z nim nie rozstaje
Szczerze powiem, że nie wiem ile bym musiał wydać na lapka, żeby był chociaż w 80% tak sprawny jak mój komputer stacjonarny czy to w pracy czy to w domu.
Własciwie wypadkową moich pogladów jest cena w stosunku do komfortu pracy, dlatego lapek zawsze przegra z wydajnością w tej samej cenie. Na szczęście mój "dekorator wnętrz" nie narzeka na wielką wyjąca skrzynie i całkiem sporych rozmiarów 2 monitory.
Nie sposób się z tym nie zgodzić.
Właśnie dlatego laptopy są dla mnie kompletnie nieakceptowalne
No do ciężkich prac graficznych na gigowych plikach to na pewno z laptopem gorzej, choć wszystko zależy jeszcze od tego jak nasz laptop jest wyposażony. Sporo daje (za relatywnie niewielkie pieniądze) wymiana dysku z najczęściej dodawanego 5400 obr/min na taki lepszy, 7200 obr/min. Ostatnio pojawiły się takie 7200 prm dodatkowo z pamięcią SSD, 4 GB, mam taki w laptopie i czynności takie jak odpalanie systemu czy aplikacji – przyspieszyły niepomiernie. Przy czym porównanie bezpośrednie mam do poprzednio zainstalowanego dysku, który „powolniakiem” też nie był, bo miał 7200 rpm, tyle, że bez dodatkowego SSD.
Ale to wszystko jest oczywiście off-topic.
kozidron, są bardzo wydajne stacje mobilne, np. DELL Precision. W moim przypadku najgorsze co może się trafić lapkowi to renderowanie filmu wideo. Ale to mnie nie przeraża, bo on sobie renderuje a ja idę na piwo i czipsy.
Pod względem wydajności w zastosowaniach fotograficznych (LR/PS) i5 M520 zostawia daleko w tyle moją poprzednią stacje roboczą (2.8Ghz) jak i służbowe nieszczęście (3.2Ghz), tyle że te komputery mają już swoje lata. Dla mnie komfort pracy zwiększył się na tym polu. Jedno czego nie mogę strawić to gładzik. Zawsze muszę mieć do lapka podłączoną normalną myszkę.
Baku, a ile taki Dell sobie za taką wydajność życzy?
Ja mobilności nie potrzebuję, za to potrzebuję jak największej wydajności, dużego monitora (a najlepiej dwóch), normalnej myszki i klawiatury pod ręką.
Ale każdemu według potrzeb i gustu oczywiście...
Kupując używkę dałem tysia za obudowę Cooler Master Cosmos, płytę główną Asusa z serii Striker, 4GB Ramu, 4-ro rdzeniowy Intelek.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 13 Maj, 2011
Baku, jakie sa komponenty tego cuda, ciekawe czy to kładzie moja stara skrzynke z przed roku na łopatki o cenie juz nie wspomne, moim zdaniem nie ma sie co spierać, dla mnie laptop tylko na wyjazdy, właściwie nie wyciagałem go z torby od 1,5 miecha
Ale ja się wcale nie spieram. Ani nie próbuję dowodzić rychłej śmierci sprzętu stacjonarnego (tak jak niektórzy wieszczą śmierć laptopów, które mają być zastąpione ipadłami czy innymi imadłami). Po prostu teraz doceniam tą część wygody którą oferuje laptop ciesząc się wystarczającą moim potrzebom wydajnością.
Ale może dość już o wyższości świąt, bo główny wątek nurtu odchodzi cichutko, zupełnie jak podmiot którego dotyczy...
tak jak niektórzy wieszczą śmierć laptopów, które mają być zastąpione ipadłami czy innymi imadłami
No jeśli chodzi o produkty na literkę „i” z firmy na literkę „A” to akurat sprzęt mobilny już parę lat temu przekroczył 50% obrotów tej marki, jeśli chodzi o sprzęt komputerowy. Tak więc śmierć co najwyżej można wieszczyć produktom stacjonarnym, a nie mobilnym. W sumie pudła stacjonarne to są już potrzebne tylko w pewnych zastosowaniach, bo użyteczność laptopów jest dla większości tzw. zwykłych użytkowników wystarczającą. No, poza miłośnikami gier, którzy stanowią sporą grupę nabywców, z tego co wiem.
Ostatnio zmieniony przez komor Pią 13 Maj, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9