Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Milusinska,pewnie kwestia tego czym będzie klejone. btw, są do kupienia osłony materiałowe na "eLki" o ktorych to chyba pisal wczesniej hijax. nic nie trzeba kleić ewentualnie mozna sobie samemu taka zrobic
A obklejenie obiektywu nie zostawi na nim śladu, kiedy po jakimś czasie odkleje taśmę?
Jak kupisz kiepską (i pewnie przy okazji super tanią) taśmę to po odklejeniu mogą zostać ślady kleju. Od taśmy izolacyjnej ślady (raczej) nie zostają..
A jak chcesz porządnie to... trzeba niestety zapłacić http://www.bhphotovideo.c..._for_Canon.html
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Czw 12 Maj, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Milusinska,pewnie kwestia tego czym będzie klejone. btw, są do kupienia osłony materiałowe na "eLki" o ktorych to chyba pisal wczesniej hijax. nic nie trzeba kleić ewentualnie mozna sobie samemu taka zrobic
A czy mógłbyś mnie oświecić i pokazać, gdzie można kupić taką osłonę? Bo szukam i guzik.
Hijax_pl : O, dziękuję. Kurczę bardzo drogie to. Nie idzie w Polsce kupić taniej?
No nie widzę aktualnie - ale przynajmniej wiesz czego szukać...
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 12 Maj, 2011
Milusinska napisał/a:
A obklejenie obiektywu nie zostawi na nim śladu, kiedy po jakimś czasie odkleje taśmę?
zostawi ale to żaden problem, klej usuwa się benzyną ekstrakcyjną, ewentualnie denaturatem. Obiektyw mozesz okleić folią wylewana lub zwykłą folią ekonomiczną = 1m2 takiej foli kosztuje 12 ziko, na elkę będziesz potrzebowała kawałek 25cm na około 30cm. Ja okleiłem i wszystko bangla jak należy, od biedy możesz okleić taśmą izolacyjną.
Daj sobie spokój z tymi osłonami....okleić możesz nawet na różowo jak masz ochotę.
hijax_pl napisał/a:
Jak kupisz kiepską (i pewnie przy okazji super tanią) taśmę to po odklejeniu mogą zostać ślady kleju. Od taśmy izolacyjnej ślady (raczej) nie zostają..
klej zostaje zawsze, związne jest to z jakościa folii, warunkami atmosferycznymi na które został wystawiony element oklejony i oczywiście czasem, usunięcie go nie przysparza żadnych kłopotów, ludzie usuwają folię z całych tramwajów, samochodów czy autobusów i dają radę.
Ostatnio zmieniony przez moronica Czw 12 Maj, 2011, w całości zmieniany 1 raz
kozidron [Usunięty]
hijax_pl, znowu wyraziłem się nie precyzyjnie, sorry. Proporcja jest dokładnie odwrotna niż sugerujesz, czyli - czym lepsze folia tym więcej zostaje kleju po usunięciu jej z podłoża(pomijając czynnik wpływające na jej zużycie).
Co wy z tym oklejaniem, tak na serio? Nie przesadzacie czasem? To nie biały obiektyw wysadzany kryształkami Svarowskiego, tylko zwykła szara rurka. Aż tak się nie rzuca w oczy, a już na pewno nie w stadninie końskiej, gdzie współczynnik biedaków do bogaczy wygląda chyba trochę inaczej niż np. w miejskim blokowisku…
kozidron [Usunięty]
moronica napisał/a:
mozna jeszcze na szydelku udziergac
moronica, ale mnie natchnęłaś, pamiętam kiedyś na pracach ręcznych uczyłem sie szydełkować ale wyszedł mi tylko beret i łapka do garnków
kozidron, kiedyś miałem takiego specjalnego "skocza" 3M - nie zostawiał absolutnie żadnych śladów. I to niezależnie czy odklejany zaraz czy po kilku miesiącach.
Ale mam podejrzenie, że tam wcale nie było kleju
kozidron [Usunięty]
hijax_pl napisał/a:
kozidron, kiedyś miałem takiego specjalnego "skocza" 3M -
Nie wiem co to, 3M jest drogie i wcale nie najlepsze, wole produkty scapa'y i tesa'y.
Do oklejania obiektywów folia wylewana jest najlepsza, mozna od biedy zastosować ekonomiczną i też da radę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11