Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 11 Maj, 2011 nikkor 18-135 mm VR czy nikkor 18-55 mm VR?
Znalazłem używany obiektyw 18-135 mm VR - http://allegro.pl/nikkor-...1603900094.html
Czytałem informacje o tym szkle i nie jest zbyt dobre (podobno), czy może wziąć obiektyw standardowy? Nie piszecie mi o 18-105, ponieważ mnie na niego nie stać.
To zależy dla kogo i do czego.
Ten 18-135 jest raczej marnawy, ale w pewnych określonych sytuacjach może być użyteczny.
Jak ma być uniwersalny zakres ogniskowych i stabilizacja, to może lepiej pomyśleć o sławetnym 18-105VR?
Znaczy korpusu jeszcze nie mam (550d lub d90), a na obiektyw przeznaczę tylko +/- jakieś 350 zł (wiem, że mało, ale na razie nie mogę więcej), a co do aparatu to czy robią one podobnej jakości zdjęcia?Krótko napiszcie tak lub nie. I będę rozbudowywał system...
wiem, że do 550d nie będzie pasował tylko pytałem w związku do nikona,a do canon to 18-55 IS dzięki hijax_pl
A z którego wychodzą trochę lepsze?Wiem, że robi fotograf, ale ktoś kto ma 1 lustrzankę to, który robi troszkę lepszę?
wiem ze temat dotyczy obiektywów, ale może upoluj używane 40d.
40d 1850zł na allegro
a za reszte 18-135is
moim zdaniem warto dołożyć te 300-400 zł i mieć 40d
Nie 40d nie chcę go!I nie piszecie wywodów, że on jest fajny czy coś w podobie nie chcę i nie...
I czekam na odpowiedź!I nikt nadal mi nie pomógł jeśli chodzi obiektyw (18-55 czy 18-135)?
przeczytaj testy, porownaj i zdecyduj. nie oczekuj ze inni podejma ta decyzje za ciebie, to w koncu twoj zakup. moim zdaniem bierz 18-55 w zestawie z korpusem. doplacisz za niego tyle co nic a jak cie fotografia wciagnie to i tak obiektyw kitowy (zeby mnie tylko jaad nie przyuwazyl ) pierwszy pojdzie do odstrzalu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10