Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
co za 3600-4000pln?
Autor Wiadomość
poziomek 
Początkujący

Wysłany: Pią 13 Maj, 2011   co za 3600-4000pln?

2 miesiące siedzę i myśę i gucio z tego. Czas ,po raz 2gi, dopytać szanowne grono.

Mam 3600-4000pln (budżet ten juz dawno przekroczył początkowe założenia :???: ).

Czego szukam:
Lustrzanki (raczej) do focenia wakacyjnego czyli tzw spacerzoom. Ale chce miec szkło, którego za rok- dwa, nie będę trzymał w szafie tylko na dłużej posłuży. Interesuje mnie wzglednie dobra jakość optyczna a konkretnie OSTROŚĆ zdjęć z puszki (z rawami to sporadycznie będę chciał walczyć) oraz bezstresowa eksploatacja.

2. Puszka musi móc kręci filmiki w minimumm HD Ready 720i, miło jak będzie full HD z przeplotem.
Filmiki będę kręcił bardzo krótkie i sporadycznie niemniej ważne dla mnie jest posiadanie ww. funkcji.

3.Co mam na oku?
A). C550D + Sigma 17-70 f/2.8-4 OS DC HSM
Ale strasznie sie boje tego wybierania obiektywu bo to moja 1sza lustrzanka w życiu bedzie, a kombinuje jak koń pod górę coby kupić samo Body z pominięciem 18-55 IS

B) C550D + 18-135 IS - ale jakos animusz mi opadł po przeczytaniu kilku recenzji i obejżeniu zdjęć :(

3.A moze kupic teraz KIT C550D + 18-55IS i za jakis czas szarpnąć się na C 15-85 IS? Podobnież pod niebiosa chwalone szkło :?:

4. Inne propozycje?

Pytania: Jakie są największe różnice pomiędzy C500D a C550D?

Pozdrawiam

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Pią 13 Maj, 2011   

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=14583 (i inne)
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1578

roznic pomiedzy modelami poszukaj w specyfikacji

poziomek 
Początkujący

moronica napisał/a:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=14583 (i inne)
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1578

roznic pomiedzy modelami poszukaj w specyfikacji

Dziękuję za linki, 2gi wątek to oczywiście ze 2razy przerabiałem ale 1szy jakoś mi umknął :oops: , już się zagłębiam.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

poziomek napisał/a:

Mam 3600-4000pln
Cytat:
Czego szukam:
Lustrzanki (raczej) do focenia wakacyjnego czyli tzw spacerzoom.
poziomek napisał/a:
Puszka musi móc kręci filmiki
poziomek napisał/a:
Inne propozycje?

Jeśli aparat ma być dłużej "świeży", do Twego zastosowania, czasami filmów HD (obrotowy ekranik może w tym pomóc) - kupiłbym zestaw jak niżej:
Canon EOS 600D +18-135 IS
Do tego jeszcze proponuję jasną, tanią i dość dobrą stałkę Canon 50 mm f/1.8 EF II.

Taki komplet daje Ci bardzo dobry start do tego hobby. :wink:

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Z Canona to bym kupił 60D i Tamrona 17-50 (bez VC). Trochę przekracza budżet, ale warto.
Z Nikona D7000 i 18-105VR.
Pentax K-5 jest za drogi, także Sony chwilowo nie robi w tym budżecie nic co by mnie zainteresowało.

Generalnie poleciłem średnią klasę w korpusach. Można też oczywiście z rozmysłem wejść w klasę niższą ale przy podanym budżecie optyka również będzie kompromisowa, więc poza niższą ceną uzyskamy jedynie gorszą ergonomię i zdjęcia w najlepszym razie na podobnym poziomie.

poziomek 
Początkujący

Baku napisał/a:
Z Canona to bym kupił 60D i Tamrona 17-50 (bez VC). Trochę przekracza budżet, ale warto.
Z Nikona D7000 i 18-105VR.
Pentax K-5 jest za drogi, także Sony chwilowo nie robi w tym budżecie nic co by mnie zainteresowało.

Generalnie poleciłem średnią klasę w korpusach. Można też oczywiście z rozmysłem wejść w klasę niższą ale przy podanym budżecie optyka również będzie kompromisowa, więc poza niższą ceną uzyskamy jedynie gorszą ergonomię i zdjęcia w najlepszym razie na podobnym poziomie.

Hmm dałeś mi do myślenia z tym D7000 i 18-105VR. (4395 pln w fotojokerze) nie brałem go pod uwagę dotychczas.Chyba sie wystraszyłem jakiś problemów z matrycą już nie pamiętam.
Tak ogólnie to ten obiektyw N 18-105 chyba zbiera lepsze recenzje od C 18-135? Później przewalę kolejne testy na optycznych i sample na thedigitalpicture....

Dużą zaletą zestawu jest 1 rodzina i potencjalnie minimalne szanse na problemy typu FF/BF czy z autofocusem. Tego sie obawiam w Canonie (ale 550D) w połączeniu z Sigmą.

Większość z was przesunęła ciężar $$$ w kierunku lepszego body... to mnie zaskoczyło :mrgreen:

BTW: Czy w D7000 jest mikroregulacja FF/BF ?
Ostatnio zmieniony przez poziomek Pią 13 Maj, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

blaine 
Rozmowny
Blank Faces Team

Bo D7000 to świetne body, a 18-105 to wystarczająco dobry obiektyw ;)
Ja również polecam taką opcje ;)

PS. D7000 ma opcję mikroregulacji AF.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

D7000 miał problemy z olejem na matrycy (chlapiący mechanizm lustra) i AFem (problemy z celnością). Trudno mówić ile sztuk (czy jaki % sprzedaży) był wadliwy, ale wygląda na to, że były to problemy wieku dziecięcego. Ostatnio o podobnych problemach nie słyszałem, więc możliwe że już to poprawili.

darek_z
[Usunięty]

A mnie się wydaje, że oglądasz za drogie aparaty.

Z twojego opisu wydaje mi się, że zdecydowanie powinieneś kupić sobie puszkę EL. Jak dla mnie zacznij od N3100, N5100 czy P K-r a resztę budżetu sobie odłóż na czas kiedy będziesz już wiedział czego potrzebujesz. Kupisz sobie za to lampę czy jaką jasną stałkę.

Do focenia wakacyjnego każdy z zaproponowanych aparatów będzie nadawał się przez wiele, wiele lat.

Mnie się wydaje, że jeśli kryterium ma być jakość jpg z puszki to puszki EL co do zasady dają "ładniejszy" jpg.

poziomek 
Początkujący

darek_z napisał/a:
A mnie się wydaje, że oglądasz za drogie aparaty.

Z twojego opisu wydaje mi się, że zdecydowanie powinieneś kupić sobie puszkę EL. Jak dla mnie zacznij od N3100, N5100 czy P K-r a resztę budżetu sobie odłóż na czas kiedy będziesz już wiedział czego potrzebujesz. Kupisz sobie za to lampę czy jaką jasną stałkę.

Do focenia wakacyjnego każdy z zaproponowanych aparatów będzie nadawał się przez wiele, wiele lat.

Mnie się wydaje, że jeśli kryterium ma być jakość jpg z puszki to puszki EL co do zasady dają "ładniejszy" jpg.

Właśnie się zastanawiam czy nie zdradzić D7000 na rzecz D5100 , ale jeszcze troche musze poszpera w necie.
Generalnie jestem zielony jak szczypiorek i przyznaję się bez bicia. I kwota (4395) jest tak zawrotna, że jeżeli alternatywny D5100 spełni wszystkie moje potrzeby to chyba jednak oddam walkowerem tego D7000. Wieczorem zacznę intensywnie zbierać informacje o tych modelach bo jak dotąd skupiałem się na Canonach. Teraz sobie uświadomiłem,że niedoceniłem chyba obiektywu N18-105VR i po zrażeniu się Canonem 18-135IS (jako ogladacz zdjęć w sieci, nie użytkownik tego sprzętu) skreśliłem od razu wszystkie 18-1XX. Na thedigitalpicture... N18-105VR naprawdę nieźle wypadł.

BTW: chyba nie ma wątku na forum D5100 vs D7000 ? ;)
Jak rozumiem D5100 to odpowiednik Canona 600D? A D7000 to odpowiednik Canona 60D czy coś?

darek_z
[Usunięty]

Z D5100 jest taki problem, że jest nowy i kosztuje więcej niż powinien.

Zestaw sobie różnice pomiędzy D3100 a D5100 (dla mnie tylko matryca i uchylany ekran) i zadecyduj czy chcesz zapłacić te 1000 zł różnicy.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

poziomek napisał/a:
BTW: chyba nie ma wątku na forum D5100 vs D7000 ? ;)
A jaki miałoby to sens? Te aparaty nie konkurują ze sobą przecież.
poziomek napisał/a:

Jak rozumiem D5100 to odpowiednik Canona 600D? A D7000 to odpowiednik Canona 60D czy coś?
Tak mniej-więcej...

maput 
Optyczny

Pomyśl nad D5000. Powinien spokojnie styknąć.
Gdybyś planował rozwój fotograficzny poważniejszy, albo aparat potrzebny byłby Ci do pracy, to też polecałbym D7000. Ale do wakacyjno-rodzinno-okazjonalnych fotek D3100 czy D5000 wystarczy w zupełności. Lepszy aparat nie zrobi lepszych zdjęć, a często w rękach niewprawnego operatora zrobi nawet gorsze niż ten tańszy...

jurand 
Rozmowny
Kanonier - bo tak

Ja proponował bym na spokojnie zajrzeć do M(ijskiej) M(acalni) i zbadać, który Ci bardziej odpowiada.
Testy to nie wszystko.
Ja (ale to moje zdanie ) stwierdziłem , że nie warto dopłacać za "bajzel" w guzikologii, a D5000 czy D5100 to :kurduple" i mi nie leżą, jakie by nie były chwalone.
Howk :wink:

P_M_ 
Maniak

Wysłany: Sob 14 Maj, 2011   

jurand napisał/a:
Ja proponował bym na spokojnie zajrzeć do M(ijskiej) M(acalni) i zbadać, który Ci bardziej odpowiada.
Testy to nie wszystko.
Ja (ale to moje zdanie ) stwierdziłem , że nie warto dopłacać za "bajzel" w guzikologii, a D5000 czy D5100 to :kurduple" i mi nie leżą, jakie by nie były chwalone.
Howk :wink:

Kwestia gustu. D90 tez nie jest szczegolnie wygodny. Mi bardziej odpowiada d300. W zasadzie d90 jest niewiele wygodniejszy dla mnie niz d5100. Natomiast guzikologia jest zupelnie inna kwestia. D5100 jest pod tym wzgledem wysoce ulomny.

Do filmowania jednak canon bedzie lepszy. 550d lub 600d sa lepsze pod tym wzgledem od kazdego nikona. Niech dolozy 18-135 lub lepszy i do dziela. Ciezko o lepszy zestaw filmowo-wycieczkowy.

Odpowiedz do tematu