Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 13 Maj, 2011 mój pomysł na set'a/pomoc w wyborze, opinie
Witam,
Jako, ze jestem nowy na tym forum wypadałoby się przywitać z resztą użytkowników. Zatem: - "Witajcie Wszyscy"
Od pewnego czasu przeglądam sobie forum optyczne.pl czytając głównie o obiektywach.
Obecnie mam pewien dylemat, który mam nadzieję pomożecie mi rozwiązać.
Próbuję złożyć sobie zestaw, który zaspokoiłby moje wymagania jeśli chodzi o fotografię.
Tak więc przejdę do rzeczy.
Obecnie posiadam Nikona d90 + kit 18-105 oraz lampę błyskowa sb900. Z tego co wstępnie się rozeznałem na początek mojej przygody potrzebuję dwa obiektywy, a z czasem dokupić trzeci.
Przeznaczenie zestawu:
- portrety
- zdjęcia w klubach
- zdjęcia na koncertach zarówno w jakimś budynku jak i na świeżym powietrzu
- krajobrazy
- z czasem zdjęcia ślubne (jednak zdaję sobie sprawę, że jeszcze sporo czasu upłynie zanim zacznę cykać fotki na weselach - brak mi doświadczenia)
Obiektywy, które zamierzam zakupić aby spełnic początkowe wymagania:
1. portrety (myślę nad Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G, zastanawiam się również nad Nikkor 85 mm f/1.8D AF.)
2. zdjęcia w klubie (tutaj przyda mi się portretówka + jakiś obiektyw szerokokątny. Zastanawiam się nad:
- Nikkor AF-S DX 12-24 mm f/4G
- Tokina AT-X 116 PRO DX AF 11-16 mm f/2.8
- Tokina AT-X 16-28 mm f/2.8 PRO FX (IF)
3. zdjęcia na koncertach (obiektyw do tego typu fotografii będzie zakupiony w nieco dłuzszym przedziale czasowym. Co do jego specyfikacji mam jeszcze czas aby się rozeznać, jednak wydaję mnie śię ze postawie na coś do 200mm)
4. krajobrazy (hmm z tego co udało mnie się wyczytać na forum kitowy będzie wystarczający do momentu kiedy zdecyduję się na zakup obiektywu, który miałby mi służyć na koncertach. Do tego jakiś szerokokątny i powinienem coś zdziałać;P)
5. Zdjęcia weselne. Założenie jest takie, żeby obiektywy z punktów 1,2,3 nadawały się rownież do robienia zdjęć weselnych (kościół + impreza + sesja)
Jak już wspomniałem wcześniej zanim zacznę cykać fotki weselne minie jeszcze trochę czasu; może w planach będzie zakup jakiegoś 4-go obiektywu, ale nie ma co myśleć na wyrost. Na pewno będe musiał posiadać jakieś drugie body + druga lampa błyskowa - jako zapas. Dlaczego? ano dlatego, ze nie chciałbym komuś popsuć jakże ważnej uroczystości z powodu awarii sprzętu :/
Prosze o pomoc w wyborze obiektywów z punktów 1,2 (ewentualnie o podanie swoich typów) oraz ogólne opinie na temat mojego zamysłu odnośnie sprzetu foto. Wszelakie rady, opinie, inne pomysły mile widziane.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez Sabor Pią 13 Maj, 2011, w całości zmieniany 1 raz
jesli chodzi o koncerty to zalezy co kto lubi - jedni wola szeroki kat, inni reporterskie tele typu 70-200. ja zazwyczaj robiac zdjecia z widowni wole ta druga opcje, posiadam staruszka Nikkora 80-200 f/2.8 wersje dwupierscieniowa kupiona uzywana okazyjnie i jestem bardzo zadowolona
jesli chodzi o koncerty to zalezy co kto lubi - jedni wola szeroki kat, inni reporterskie tele typu 70-200
Osobiście mam na myśli połączenie tele + szeroki kąt. Powiem szczerze, że jeszcze dogłebnie nie zastanawiałem się nad rodzajem teleobiektywu ale wstępnie myślałem nad czymś do 200 (z tym ze jeszcze mam czas zeby poszukać, popatrzeć, zastanowić się)
Cytat:
ja zazwyczaj robiac zdjecia z widowni wole ta druga opcje, posiadam staruszka Nikkora 80-200 f/2.8 wersje dwupierscieniowa kupiona uzywana okazyjnie i jestem bardzo zadowolona
Wysłany: Pią 13 Maj, 2011 Re: mój pomysł na set'a/pomoc w wyborze, opinie
Sabor napisał/a:
1. portrety (myślę nad Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G, zastanawiam się również nad Nikkor 85 mm f/1.8D AF.)
Myślę, że oba warto mieć...
A co do docelowego zestawu ślubnego - będziesz miał tele stałki (wliczam w to 50 używane na cropie), będziesz miał UWA, ale przydałoby się coś średnioszerokiego i standardowego, bo to chyba najpotrzebniejsze ogniskowe przy reportażu. Coś w stylu 17-55/2.8, albo stałki z dolnego i środkowego zakresu tego zooma..
Sabor,
Jesli bedziesz mial szerszy zoom 11-16 albo 12-24 to oprocz 50 f/1.4 i 85 f/1.8 mozna by "dorzucic" 35 f/1.8. Jesli wybierzesz 16-28, to 35 moze byc juz mniej "niezbedny". Z kolei, jesli mialbys wybrac 16-28 f/2.8, to juz lepiej 17-55 f/2.8, jak radzi maput. (Chociaz niektorzy uwazaja, ze ten 1mm daje im duza roznice. Dla mnie osobiscie 17mm akurat w tym 17-55 wyglada dosc szerokie, np. w pomieszczeniach.) A do tego moze z czasem 11-16 f/2.8...
taaa i do tego 5 innych obiektywow, ze dwa dodatkowe korpusy, ze trzy lampy i powinienem wszystko miec...
a tak powaznie... chodzi mi raczej o zestaw skladajacy sie z 3-4 obiektywow, ktore spelnilyby wymogi z pierwszego posta. Nigdzie nie napisalem, ze musze kupic wszystkie za jednym razem, bo chyba nie o to w tym wszystkim chodzi.
Jakby bylo mnie stac na 10 obiektywow to uwierzcie mi Panie i Panowie, ze kupilbym je bez mruginiecia okiem, oraz bez zadnych konsultacji.
Niestety rzeczywistosc jest nieco inna i staram sie wybrac jaknajlepiej, aby moc realizowac swoje zamierzenia z pierwszego postu.
Caly temat powstal z mysla o realizacji dlugoterminowej. Znaczy to, ze w czerwcu chce zakupic jeden z obiektywow za gotowke, a drugi niestety na raty. Kolejne, kiedy fundusze mi pozwola.
Moje mysli krazyly wokol obiektywu szerokokatnego (jednego z trzech ktore podalem w pierwszym poscie; ewentualnie wokol jakis innych sugestii) oraz czegos do robienia portretow (stad wybor padl na 50 1/4 badz 85 1/8)
maput napisał/a:
16, 24, 35,
czy 16-28 nie moglby zastapic tych trzech obiektywow ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9