Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 14 Maj, 2011 Jaka lustrzanka Body+optyka do 4500 pln - najlepsza w podróż
Witam,
Zamierzam kupić pierwszą w życiu lustrzankę cyfrową. Planuję wydać max 5 tys. Pln na całość (w tym torba, karta, filtr UV), wiec na aparat i optykę zostanie mi ok. 4,5 pln).
Wiem wiem… temat wałkowany 100x, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania…
Zastanawiałem się nad Nikonem D7000 + 18-105, ale zacząłem ostatnio rozważać Nikona D5100 + jakieś obiektywy. No właśnie – tylko jakie…
Będę fotografować głównie na wycieczkach/wakacjach – raczej jakieś trekingi lub zwiedzanie miast. W te wakacje chce wybrać się do USA wokół Wielkiego Kanionu. Widziałem mnóstwo fajnych zdjęć stamtąd i trochę pozazdrościłem – stąd rozważam różne optyki. Ale… no właśnie… ale… czy nad zboczem Kanionu, gdzie może hulać wiatr z piaskiem, to jest miejsce do zmiany obiektywu? (tym bardziej, ze nie mam w tym większej wprawy). Czy idąc w kilkugodzinną wycieczkę w góry będzie mi się chciało zabierać dwa obiektywy (plecak i tak będzie sporo ważyć)… czy wreszcie aktywnie spędzając wakacje będę miał czas na zmianę obiektów i szukanie najlepszego z nich… Obawiam się, ze moja kobieta tego nie wytrzyma…
Na plenery na co dzień raczej nie mam czasu, żeby spokojnie pobawić się w zmianę obiektywów. Raczej podróżuje, żeby zobaczyć coś i uwiecznić tą chwilę niż jeździć szukając najlepszego ujęcia (tym samym rezygnując z zobaczenia czegoś innego).
Tylko nie piszcie mi, ze mam kupić kompakt… wyrosłem już z tego… efekty mnie nie zadowolą… wiem o tym!
Dotychczas pstrykałem na wysłużonym Olympusie C-5050 – kompakt, ale w super fajną optyką (ekw. 35-105 – światło F1.8 – F2.8). w trybie makro ostrzyła od 2 cm – prawie rozgniatałem robaka Nie wiem czy pamiętacie ten model, ale był sprzedawany wówczas jak aparat pół-profesjonalny. Ma magnezową obudowę – co z najtańszych na rynku ma dopiero D7000. Jakieś 10 lat temu dałem za 3500 pln, to pewnie dzisiejsza półka przynajmniej D300s!
Niedawno znajomy kupił kompakt Olympusa UZ560 – wyglądało jak rozwinięta konstrukcja mojego C5050, 18x zoom, stabilizacja obrazu, bajery – niestety mój stary aparat robi dużo lepsze zdjęcia! Kompakt mnie nie zadowoli.
Doradźcie co wybrać. Znam siebie i wolę kupić lepszy sprzęt na kilka lat. Nie będę zmieniać body co 2 lata. Może z czasem dokupie jakiś obiektyw. (pewnie polecaną stałkę 50).
Na czym mi zależy:
- fotografia w podróży. Zarówno widoki jaki i osoby na widokach.
- zdjęcia dzieci (których mam nadzieję wkrótce się doczekam) i zwierząt (buldog angielski /pershing z 13. posterunku/ bywa ruchliwy)
- fotografia rodzina, spacerowa
- kręcenie krótkich klipów video (kamery w życiu bym nie kupił, bo kto ma czas oglądać 3 godzinne relacje z wakacje, ale są sytuacje, których zdjęcie nie odda – np. pierwszy kroczek dziecka)
Ew. jaką optykę polecilibyście mi zamiast 18-105. W sumie to i tak daje mi więcej niż miałem bo 24-127 vs. 35-105. może przydaloby się jakieś lepsze tele.
Czy warto jest inwestować w jakie 18-200/250/270??? Czy lepszy mniejszy zakres ogniskowych, ale lepsze światło? Co proponujecie… Canonów nie skreślam, ale bliżej mi do Nikona… Na razie nie mam żadnych obiektywów…
Jak na spacerzoom 18-270 VC jest niezły, nadspodziewanie niezły, ale...
taki obiektyw to w zasadzie trochę zaprzeczenie potrzeby użycia lustrzanki.
A Pentax K5 z jakimś obiektywem?
W zasadzie to warto, żebyś miał jakiś bardzo szeroki kąt - polecam Tokinę 11-16 i coś z zakresem 18-105, 125.
Ale, umówmy się, jeśli miałbyś Tamrona 17-50 bez VC i do tego jakieś tele np 70-300 - masz bdb zestaw na podróż.
Myślę że D7000 Ci nie jest potrzebny. Weź D5100 (lżejszy, tańszy) a resztę zainwestuj w szkła.
Polecam jakiś UWA, do wycieczek, gór, Wielkiego Kanionu będzie super. Ja wziąłbym też fisheye, ale to nie każdemu leży.
Ogniskowe w Twoim kompakcie Ci wystarczały ? Jeśli tak to może dłuższy tele na razie sobie odpuść.
Domelus,
18-105 to bedzie eqw. 27-157, wiec znacznie lepiej niz 35-105. Tylko ze swiatlo 3.5-5.6 znacznie gorsze niz w Twoim starym C-5050. Cokolwiek kupisz, ja bym i tak w podroz bral dodatkowo kompakta. jesli nie tamtego starego, to Olympusa XZ-1 (egw. 28-112) f1.8-2.5, albo Samsunga EX-1 (eqw. 24-70) f/1.8-2.4...
A pod lustrzanke do podrozy... hmm, moze 18-105 i 70-300... Ale raczej nie 18-200+... Jesli do plecaka to D5100. A obiektywow wbrew pozorom nie trzeba czesto zmieniac w czasie wedrowki, chyba ze napotkasz sytuacje szczegolna, ale to nie zdarza sie co chwila. Alternatywa: Canon 550D/600 z 18-135, i mozna swobodnie podroz opedzic bez drugiego obiektywu (eqw. w przyblizeniu 28-200).
Zrobiłbym podobnie jak radzi maput. Jakieś UWA (zaczynające się ok. 10 mm - może Sigma 10-20?), do tego spacerniak 18-105VR i jeśli starczy budżetu 70-300VR.
Te obiektywy mistrzami świata w dziedzinie światła nie są, ale D5100 nieźle pracuje na wysokich iso, więc nawet gdybyś trafił brzydką pogodę (co latem w arizonie i okolicach raczej nie zdarza się często) to zdjęcia i tak wyjdą b. dobrze jakościowo.
Żeby tylko nie zepsuć sobie okazji do fotografowania, to kup te fotobajery odpowiednio wcześniej i poćwicz sobie. Trochę praktyki nie zaszkodzi.
tak, tak - większa matryca, większe wymiary i waga korpusu i szkieł = całą idee małonoszenia szlag trafił. Więcej minusów niż plusów przy tym zastosowaniu.... to nie portret, to nie studio : )
bacruk, ale zobacz, że szkła do Leiki wcale duże nie są, a jakościowo dają radę. Jednak brak komory lustra ma swoje zalety. A popatrz jeszcze na szkła Pentaksa, mimo że do lustrzanki, i to jeszcze pełnoklatkowej (projektowane) to też mikre jakieś… :)
tak, tak - większa matryca, większe wymiary i waga korpusu i szkieł = całą idee małonoszenia szlag trafił. Więcej minusów niż plusów przy tym zastosowaniu.... to nie portret, to nie studio : )
To zalezy czy robimy zdjęcia krajobrazu czy idziemy se z panna i aparacikiem na wycieczkę coby se poodpoczywac i jak się nie zapomni to nawet pstryknąc parę fotek. Do pierwszego zastosowania zdecydowanie normalny format fotograficzny, a jeszcze lepiej naprawdę duża klatka. Niekoniecznie cyfrowa.
komor, przypuszczam, że piszesz o stałkach. W kontekście "Jaka lustrzanka Body+optyka do 4500 pln - najlepsza w podróż" domyślnie podstawiłem body + zoom.
Tutaj z FF już tak przyjemnie nie jest jak ze standardową 50mm, zwłaszcza jak myśllimy o czymś względnie jasnym.
FF ma niewątpliwe zalety, na specjalne okazje warto mieć
I jako drugie body bezlustro do łażenia. Małe, lekkie, o zadawalającej jakości obrazowania i względnie tanie.
Osobiście kusi mnie taka konfiguracja.
RB, to zależy jakie ma się oczekiwania co do materiału wyjściowego. Jeżeli niezbyt wygórowane to po co tyle nosić.
FF ma niewątpliwe zalety, na specjalne okazje warto mieć
Dokładnie. Dla mnie takimi okazjami są podróże. Mam plecak do foto i tylko do foto a w nim zestaw z FF. Czasem dorzucam drugie body, zależy na co się nastawiam. I już na 4 kontynentach ze mną był Nie żałuję.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10