Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 15 Maj, 2011 ok.3000zł: nikon d90,pentax k-r,canon 550d,sonyA55...?
Witam!
Od 2 lat robię zdjęcia na lustrzance analogowej(minolta, różne obiektywy).
Postanowiłam kupić lustrzankę cyfrową z obiektywem do 3000zł lub niewiele więcej.
Zajmuję się głównie fotografią reportażową oraz portretową, sporadyczne architektura.
Przeczytałam wiele opinii na forach, jednak nie mogę się zdecydować.
Podane w temacie aparaty to tylko sugestie, jednak przeczytałam o nich wiele pochlebnych opinii.
W cenie nieco ponad 3000zł będę miała nikona d90 + obiektyw 18-105mm
Natomiast za kilka złotówek mniej dostanę PENTAXa K-r + 2 obiektywy 18-55mm f/3.5-5.6AL + SIGMA 70-300 DG MACRO Sony A55 jest nieco droższy, podobnie jak canon 550d
PENTAX jest ciekawą ofertą, jednak obawiam się, że ma mały wybór dodatków(w tym obiektywów), nie jest zbyt popularny.
skoro przesiadasz sie z analoga to najlepszy bedzie d90. pozostale beda male z ciemnymi lustrzanymi wizjerami (a a55 ma wizjer elektroniczny) zamiast pentapryzmatu i przydatnymi funkcjami pochowanymi w menu
pytasz o 18-105 czy ogolnie? 18-105 to fajny tani plastikowy i uniwersalny obiektyw na poczatek o bardzo dobrych wlasciwosciach optycznych
a jesli ogolnie - ja nie mialam problemow ze skompletowaniem pokaznego zestawu szkiel na prawie kazda okazje (patrz stopka) i na zadne z nich nie wydalam majatku
no uzywam, jak widac kupiony niedlugo po premierze wiec juz troche przezyl
nie da sie porownac cen calej gamy szkiel danego producenta. jedne sa drozsze, inne tansze, jedne ma tylko Nikon, inne tylko Canon. zalezy co cie konkretnie interesuje
Na razie myślę o podstawie, dlatego pisałam o 18-105VR. Jak zaznaczyłam w temacie interesuje mnie fotografia reportażowa, dlatego za pewien czas pewnie zbierałabym na jakąś długoogniskową 70-200 lub więcej.
no to tu przykladowo sytuacja przedstawia sie tak:
- Canon ma 70-200 f/4 nowy za nieco ponad 2000zl ale ze wzgledu na swiatlo nie jest to typowy obiektyw reportazowy
- Nikon ma nadal produkowanego 80-200 f/2.8 od 3500zl (a uzywany, jako ze obiektyw jest produkowany od dawna, mozna upolowac za ponizej 2000zl)
- Canon 70-200 f/2.8 bez stabilizacji to ponad 4000zl
- najnowsze N i C ze stabilizacja to juz ponad 7000zl
podobne porownania mozesz wykonac uzywajac ceneo.pl czy skapiec.pl
pod oba systemy masz oczywiscie do wyboru Tamrony i Sigmy 70-200 f/2.8
Jakieś alternatywy do tych aparatów, które zaproponowałam?
Wszyscy jednym chórem d90... Szkoda, że PENTAX jest tak mało popularny, że nie mogę go pooglądać w sklepie...
poszesnastej, bez przesady z tym Pentaxem. W większości sklepów można go pomacać, a i kilka szkieł na stanie się znajdzie.
A D90 wszyscy polecają bo to obecnie aparat o najlepszym stosunku jakości do ceny. Tak jak pisała moronica, przeskok z analoga na jakąś puszkę EL mógłby być dla Ciebie bolesny, bo do dobrych rzeczy człowiek się przyzwyczaja i jak dostaje coś gorszego to mu ciężko wtedy na sercu
A jakie masz szkła do tej minolty ? Może warto używać ich na cyfrowym body ? Sony ma jeszcze kilka "normalnych" luster w ofercie.
poszesnastej,
Wszyscy jednym chorem, bo to sa rzeczy popularne, dosc dobrej jakosci przy rozsadnej cenie, latwo dostepne... Widzisz sam jak to jest juz np. z Pentaxem...
Alternatywa? No to moze Canon 550D i 18-135, a w przyszlosci do tego 70-200 f/4.
Szkoda, że PENTAX jest tak mało popularny, że nie mogę go pooglądać w sklepie...
szukałeś w warzywniaku pod domem czy jak ? w lodzi w prawie każdym większym markecie pentaxy zalegają nie wspominając o electro wordach rtv agd itd itp... ja ci powiem ze nie ma co się bać tego systemu ale zaraz się dowiesz ze nikon to jedyna słuszna droga
Od 2 lat robię zdjęcia na lustrzance analogowej(minolta, różne obiektywy).
Postanowiłam kupić lustrzankę cyfrową z obiektywem do 3000zł lub niewiele więcej.
Zajmuję się głównie fotografią reportażową oraz portretową, sporadyczne architektura.
Po cholerę Ci wyrzucac szkła? Masz kilka to będziesz je mogła do bagnetu A przykręcić. Do Nikona nie bardzo... Kup alfe a580 (a55 bym sobie darował) i jedź z tym koksem. To dobry aparat.
Nie daj się wrobic w 'świetny korpus z genjalnym tanim plajstikowym zumem co ma wszystkie inne zumy pod soba' Choć to tez dobry aparat no i oczywiście jedyny słuszny
FuzBal i RB, nie twierdze ze d90 to jedyny sluszny korpus w jedynym slusznym systemie, takie komentarze to mydlenie oczu i sugerowanie ze pod porada kryje sie jakis lobbying na rzecz ulubionej marki. a ja wymienilam co takiego moze razic w wymienionych w tym temacie korpusach (a nie we wszystkich korpusach tych marek w ogole) osobe przesiadajaca sie z analoga. pod wzgledem wygody uzytkowania i nawykow chyba kazdy korpus entry-level bedzie daleko ponizej jakichkolwiek lustrzanek analogowych. a580 nie bylby glupim pomyslem bo ma fajna matryce no i szkiel nie musialaby sie pozbywac ale problemy z mojego pierwszego komentarza i tak sie pojawia i warto by autorka tematu sobie z tego sprawe zdawala. fajne by byly dwucyfrowe modele Canona ale coz, Canon juz ma taka polityke ze wraz z pojawieniem sie nastepcy natychmiast wycofuje poprzednika wiec nie ma na rynku korpusu z tej samej polki co d90 w tym budzecie. a d90 mimo pojawienia sie d7000 nadal w sklepach jest nowy i na gwarancji i dlatego to idealny moment by go kupic
FuzBal i RB, nie twierdze ze d90 to jedyny sluszny korpus w jedynym slusznym systemie, takie komentarze to mydlenie oczu i sugerowanie ze pod porada kryje sie jakis lobbying na rzecz ulubionej marki.
Raczej że sztampa "zestawu marzeń nr 1"
moronica napisał/a:
a ja wymienilam co takiego moze razic w wymienionych w tym temacie korpusach (a nie we wszystkich korpusach tych marek w ogole) osobe przesiadajaca sie z analoga.
po przesiadce z normalnego wizjera formatu 135 nawet ten w d90, niewątpliwie lepszy od pentalustrzanych wizjerków innych tu wymienionych, będzie i tak nędzny. d90 jet o tyle lepszy, że ma 2 kólka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9