Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Monitory CRT
Autor Wiadomość
Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Pią 13 Maj, 2011   

Dla miłośników gier też są mobilne stacje robocze. Jest to potwornie drogie i zwie się alienware. Bardziej chyba jednak trochę do szpanu niż do realnej zabawy, ale to tylko moje zdanie. Tak czy inaczej każdy w swoim zakresie robi rachunek ekonomiczny i odpowiada sobie na pytanie: czy warto? Uznałem, że warto, bo nadarzyła się okazja. Mogłem przecież zostać ze sprawdzonym ośmioletnim sprzętem komputerowym, który o USB 2.0 nawet nie słyszał. :evil:

----
komor, podoba mi się Twój nowy awatarek :smile:

Reklama

4motion 
Rozmowny

Wysłany: Sob 14 Maj, 2011   

Fanatykiem firm spod znaku jabłka nie jestem ale jeżeli chodzi o obróbkę grafiki to blaszaki z windą na pokładzie są daleko w tyle. Systemy Apple maja stery tylko do tego co jest na pokładzie komputera, co zmniejsza maksymalnie ilość plików systemowych i znacząco przyspiesza kompa. Stąd nie można porównać podobnych maszyn z iOS i Win 7. Mam znajomego który zajmuje się video-filmowaniem korzysta tylko z apple ale wiadomo za cenę iMaca można mieć 2 dobre PC-ty jak nie więcej.

Ps. Czy ktoś z Was wie jak uszkodzić monitor CRT tak żeby nikt tego nie zauważył. Bo chciałbym wymienić drugi monitor w pracy, a coś się firmie nie spieszy, a wiem że leża na magazynie:)?

Tadeuszek
[Usunięty]

4motion,
http://forum.gazeta.pl/fo...c_monitor_.html
:mrgreen:

4motion 
Rozmowny

Tadeuszek napisał/a:
4motion,
http://forum.gazeta.pl/fo...c_monitor_.html
:mrgreen:

Heh dzięki nie wpadło mi do głowy żeby na google sprawdzić. :)

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Nie 15 Maj, 2011   

4motion napisał/a:
Fanatykiem firm spod znaku jabłka nie jestem ale jeżeli chodzi o obróbkę grafiki to blaszaki z windą na pokładzie są daleko w tyle.

jeszcze 5 lat temu może to i była prawda (to odnośnie grafiki). Dziś w bezpośrednim porównaniu mam na to inny pogląd, dodatkowo możliwości zastosowań i rozwoju nieporównywalne (wszystko to odnoszę tylko do dłubania przy grafice)ale jak ktoś lubi przepłacać nie powinno mu się tego odmawiać - każdy ma prawo do własnych wyborów.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

4motion napisał/a:
wiadomo za cenę iMaca można mieć 2 dobre PC-ty jak nie więcej.
kozidron napisał/a:
ale jak ktoś lubi przepłacać nie powinno mu się tego odmawiać
Tak z czystej ciekawości - czy ktoś się podjąłby wziąć specyfikację najmocniejszego iMaka i zbudować PCta z tych samych komponentów tak, aby mieć "odpowiednik funckjonalny"? :wink:

komor 
Moderator

kozidron napisał/a:
4motion napisał/a:
Fanatykiem firm spod znaku jabłka nie jestem ale jeżeli chodzi o obróbkę grafiki to blaszaki z windą na pokładzie są daleko w tyle.

jeszcze 5 lat temu może to i była prawda (to odnośnie grafiki). Dziś w bezpośrednim porównaniu mam na to inny pogląd, dodatkowo możliwości zastosowań i rozwoju nieporównywalne (wszystko to odnoszę tylko do dłubania przy grafice)ale jak ktoś lubi przepłacać nie powinno mu się tego odmawiać - każdy ma prawo do własnych wyborów.

kozidron, z tym przepłacaniem to jest trochę tak jak w fotografii. Bo przecież po co przepłacać za drogie L-ki, jak można kupić o wiele tańszego kundelka, który ma te same parametry, nie? :) W przypadku komputerów nie zawsze „przepłaca” się za gigaherce czy inne terabajty, ale za bardziej niuansowe różnice, na pozór nieistotne, tak jak nieistotne są na pozór różnice w wizjerze czy ergonomii dla osoby zachwyconej pierwszą w życiu lustrzanką kupioną za 1500 zeta. :)

A tak co do meritum, to jeśli chodzi o wydajność grafiki, to stety-niestety sterowniki pisane dla Windows są w wielu zastosowaniach o wiele bardziej zoptymalizowane i odpluskwione niż ich wersje dla OS X. Dotyczy to gier i zastosowań 3D, wideo chyba już/jeszcze nie odstaje, ale wszystko płynie i co roku jest inny ranking co i gdzie szybciej chodzi. Produkty Adobe też już od dawna nie są szybsze na maku (w większości), a czasem wręcz sporo wolniejsze.

Wszystko się zmienia, ale ja już dobre parę lat temu miałem tak, że moje G4 w Photoshopie pracowało wolniej niż wypasiony składak PC z topowymi komponentami, kosztujący łącznie 50-70% ceny mojego maka. (Co mnie lekko zdziwiło i wk$%#iło, choć trzeba przyznać, że ten PC był skonfigurowany sporo powyżej średniej…) Tylko jak koledzy z Windows reinstalowali system bo się „zamulił”, szukali wirusa który im skasował całą pocztę lub wymieniali wiatrak, który zepsuł się po pół roku od kupienia, to ja… dalej pracowałem na moim maku. :)

Nawet taka drobna rzecz: w jednej z agencji reklamowych, w której pracowałem ~10 lat temu, była taka fajna elektryka, że od czasu do czasu zdarzała się taka dosłownie ćwierćsekundowa przerwa w prądzie. Takie pik, światła gasły i natychmiast się zapalały. Wszystkie pecety wtedy się elegancko resetowały, wywołując brzydkie wyrazy ze strony swoich użytkowników, którzy właśnie stracili ostatnie parę/naście/dziesiąt minut swojej pracy, natomiast maki to przeżywały, bo wtedy jeszcze miały porządne zasilacze dobrej marki, z dużymi kondensatorami, a chińskie Ziutki produkujące komponenty PC już na tym oszczędzały. Ot, taka mała rzecz, której nie przeczytasz w żadnym folderze reklamowym, nie znajdziesz w teście wydajności z portalu testującym pecety, ani nie wywnioskujesz porównując ceny zakupu sprzętu. A w przypadku takiego miejsca jak agencja reklamowa, może to w ekstremalnym przypadku oznaczać utratę zlecenia lub zysku z niego, po odliczeniu kary umownej za niedotrzymanie terminu.

Ale robię off-topa… :)

kozidron
[Usunięty]

komor napisał/a:
kozidron, z tym przepłacaniem to jest trochę tak jak w fotografii. Bo przecież po co przepłacać za drogie L-ki, jak można kupić o wiele tańszego kundelka, który ma te same parametry, nie? :) W przypadku komputerów nie zawsze „przepłaca” się za gigaherce czy inne terabajty, ale za bardziej niuansowe różnice, na pozór nieistotne, tak jak nieistotne są na pozór różnice w wizjerze czy ergonomii dla osoby zachwyconej pierwszą w życiu lustrzanką kupioną za 1500 zeta. :)

komor, ja się nie chce z Tobą spierać ale porównanie totalnie nie trafione. Ja rozumiem, że po ustawicznym "praniu mózgu" wmawia sie uzytkownikom makówek, że ich komputer jest złozony z komponentów wielokrotnie testowanych w ekstremalnych sytuacjach i każdy element doskonale ze sobą współgra ale te czasy już niestety bezpowrotnie minęły :razz:
Nie chcę tu wzniecać jakiś tam sporów ale mnie nie przekonasz mam bezpośrednie porównanie w pracy. Zastanawiam się tylko jak długo można jeszcze jechać "na mitach" ale oceniam, że 5 latek sie jeszcze da pocisnąć :razz:

komor napisał/a:
Nawet taka drobna rzecz: w jednej z agencji reklamowych, w której pracowałem ~10 lat temu, była taka fajna elektryka, że od czasu do czasu zdarzała się taka dosłownie ćwierćsekundowa przerwa w prądzie.

no i tu jest pies pogrzebany .....10 lat temu, 5 lat temu - komor, oczywiście masz rację, tylko czasy się już zmieniły - tak delikatnie chciałbym zauważyć. Pomijam już że powinno sie uzywać upesów ale to inna historia.
komor, peceta naprawdę można złożyć nie używając "chińskich ziutków" - mozesz nie wierzyć :razz: ale to jest możliwe :mrgreen:

komor 
Moderator

kozidron napisał/a:
komor, peceta naprawdę można złożyć nie używając "chińskich ziutków"

Ależ ja tego nie neguję, podobnie jak tego, że poza Apple porządne komputery potrafi też zrobić jakaś inna firma, bo parę takich firm na świecie jest. A że sprzęt Apple nie jest już tak trwały i niezawodny jak kiedyś, to naturalna konsekwencja tego, że jest też znakomicie tańszy niż kiedyś, a produkowany w znacznie większej ilości i już chyba tylko Chinach.

kozidron napisał/a:
no i tu jest pies pogrzebany .....10 lat temu, 5 lat temu - komor, oczywiście masz rację, tylko czasy się już zmieniły

Zmieniły się, ale na lepsze, bo dziś już nikt nie pyta: „Apple? Ta firma jeszcze istnieje?”, a dostępność sprzętu w Polsce i jego ceny są dalece łatwiejsze do przełknięcia niż kiedyś. :)

kozidron napisał/a:
ja się nie chce z Tobą spierać ale porównanie totalnie nie trafione

Porównanie jest o tyle trafione, że Ty jednak nadal chyba nie rozumiesz, dlaczego ludzie kupują i używają maki, tak jak trzy czwarte pytających jednopostowców nie wie, czemu polecamy starego grata D90 czy 50D skoro jest taki nowy świetny (tu podstaw dowolny model entry-level takiego-czy-innego producenta). :)
Tu nie chodzi o sam sprzęt i o to, czy jego cena jest taka sama, jak składaka garażowego. No, nawet porównanie do sprzętu markowego nie we wszystkich przypadkach jest korzystne dla Apple (choć w wielu przypadkach owszem, jest). Ale to nie o to chodzi, i nie tylko koszt zakupu liczy się do tego, czy coś się opłaca kupić i używać…

kozidron napisał/a:
mnie nie przekonasz mam bezpośrednie porównanie w pracy

Trudno, nie zamierzam Cię na siłę przekonywać, Twoja strata. :P Nie wszyscy dostąpią zbawienia… ;)

kozidron
[Usunięty]

komor napisał/a:
Porównanie jest o tyle trafione, że Ty jednak nadal chyba nie rozumiesz, dlaczego ludzie kupują i używają maki

komor ależ ja wiem i uważam, że jako wspomaganie serato, czy buckap na koncerty/czy "do robienia" muzyki czy nawet automat perkusyjny lepiej mieć makówę, chociaż przeciętnie za tą kasę kupi się szybszego peceta :razz:

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 16 Maj, 2011   

kozidron napisał/a:
wspomaganie serato

No sprawdziłem sobie co to jest to serato, czy aby mnie nie obrażasz… :P ale jednak nie, więc OK. :)

Raideur 
Rozmowny

Mialem MacBook -a kilka lat temu moze za wczesnie gdyz byl za malo popularny czy tez dostepny,i co za tym idzie maly dostep oraz wybor do oprogramowania . Dzisiaj Mac to raczej moda a nie tylko wydajnosc komputera.
Bo jesli ktos porownuje typowy zestaw PC z supermarketu za 4900zl do mac-a za okolo 10 tys zl no to pewnie ten drugi bedzie "troszke " lepszy ? :mrgreen:
Dobry komputer pod windows-a nie kupuje raczej w supermarkecie.

4motion 
Rozmowny

Admin chyba musi wydzielić wątek pt: Wyższość PC-ów nad laptopami i Mac-ami. :) Bo się offtop zrobił.

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 17 Maj, 2011   

Mogę go wydzielić, ale do /dev/null. :) Tak offtopicznie wewnątrz off-topica, 4motion, co to za podział na PC-ty, laptopy i maki? A jak mak też jest laptopem to do jakiej grupy się zalicza? :)

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Wto 17 Maj, 2011   

Raideur napisał/a:
Bo jesli ktos porownuje typowy zestaw PC z supermarketu za 4900zl do mac-a za okolo 10 tys zl no to pewnie ten drugi bedzie "troszke " lepszy ? :mrgreen:

Raideur a kto tak zrobił :shock: i w którym miejscu w tym wątku jest choć mała wzmianka o pececie z marketu ?

Ps. komor nie rozszczepiaj wątku :wink:

Odpowiedz do tematu