Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 16 Maj, 2011 nikon d5000 problem z AF
Witam!
Z moich obserwacji wynika ze zdjęcia zrobione przez wizjer sa mniej ostre niż te pstryknięte w trybie Live View... trochę mnie to dziwi a nie mam zamiaru rezygnować z robienia zdjęć patrząc przez wizjer;/ obiektyw który posiadam to 18-105 af-s, zawsze celuje przez środkowy czujnik krzyżowy, zmiana ustawien trybów autofocusa nic nie zmienia.
susel, a co to oznacza "mniej"? Jakiś pomiar robiłeś? Jakiś przykład może wklej...
BF/FF w takich szkłach to raczej rzadkość, inna sprawa, że AF kontrastowy będzie zawsze dokładniejszy od fazowego
W moim D5000 raczej problemów nie spotkałem...
susel [Usunięty]
Wysłany: Wto 17 Maj, 2011
pomiar jest w stylu "na oko" dlatego skala jest dwuwartościowa (mniej lub wiecej)
Doczytałem o ustawianiu ostrości w trybie LV i metodzie opartej na kontraście, ale jeżeli w trybie LV, który jest niepotrzebnym badziewiem, ostrość ustawiana jest dokładniej (co tez zaobserwowałem - af myli się znacznie rzadziej, żeby nie powiedzieć ze nigdy) niż przez wizjer to jest to dla mnie nieporozumienie.
Co do BF/FF to zrobiłem testy na tablicy pomiarowej, ale nie zrobiłem tego dokładnie wedle wszystkich wytycznych (np. kąt ustawienia aparatu) wiec wynik nie jest pewnie wiążący choć wskazał na BF.
Generalnie jak się wezmę za testy tak jak nalezy to napisze cos bardziej konkretnego;) dzieki
Doczytałem o ustawianiu ostrości w trybie LV i metodzie opartej na kontraście, ale jeżeli w trybie LV, który jest niepotrzebnym badziewiem, ostrość ustawiana jest dokładniej (co tez zaobserwowałem - af myli się znacznie rzadziej, żeby nie powiedzieć ze nigdy) niż przez wizjer to jest to dla mnie nieporozumienie.
To coś chyba nie tak doczytałeś....
susel napisał/a:
Co do BF/FF to zrobiłem testy na tablicy pomiarowej, ale nie zrobiłem tego dokładnie wedle wszystkich wytycznych (np. kąt ustawienia aparatu) wiec wynik nie jest pewnie wiążący choć wskazał na BF.
No wiesz... Błąd jest wprost proporcjonalny do niechlujstwa pomiarowego
susel napisał/a:
Generalnie jak się wezmę za testy tak jak nalezy to napisze cos bardziej konkretnego;)
Czekam z zaciekaweniem. Miałem 18-105VR i nie miał on absolutnie żadnych problemów.
susel [Usunięty]
Wysłany: Pią 02 Wrz, 2011
Witam,
chciałbym odświeżyć temat, wykonałem kilka zdjęć, wybrałem pierwsze lepsze aby pokazać Wam różnice w ostrości zdjęć wykonanych w dwoch rożnych trybach:
LV:
Wizjer:
Nie zostały zrobione w warukach "laboratoryjnych" bo w takowych też nie robie zdjec na codzien jest to 3 próbka z 4 zrobionych, pozostałe są bardzo podobne.
Co może powodować taką różnicę i jak jej zaradzić? Pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9